Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-малката оцеляла от рейса-ковчег: Опитах да счупя прозореца Кадър и видео Ютюб

Сред седмината, които оцеляха при жестоката трагедия с изгорелия македонски автобус на магистрала "Струма" е Зулейха Яшаровска. Екип на телевизия Алсат е успял за кратко да се види с нея в болницата "Пирогов". Пред журналистите момичето разказало как с ръце се опитало да счупи прозореца на горящия автобус.

"Нещо помня, но повечето - не", споделя Зулейха, която е седяла на най-отзад в автобуса. По пътя тя е спала, но се събудила от писъци и викове. Искала да вземе чукчето за чупене на прозореца, но не успяла. Пробвала и с ръце за го строши, но също безуспешно. След това няма спомени, а когато дошла в съзнание била на земята.

Вчера "24 часа" първи писа, че оцелелият Лулзим от Прешево е успял да счупи прозореца с чукче и след това да помогне за излизането навън на годеницата си Медина, която при падането счупила краката си, и още петима души. Да излязат живите навън помогнал и Орхан Алити. След като скочил на земята, си счупил единия крак. В автобуса обаче останал синът му  Висар. Той започнал да му крещи: „Скочи, Висар, скочи.“ За жалост обаче момчето изчезнало в пламъците.

Гледайте видеото тук

Трима лекари от Института за съдебна медицина и криминалистика в Скопие, водени от д-р Александър Станков, днес участват в аутопсиите на загиналите 45 души. В Скопие са били взети ДНК проби на роднини, за да се направи индентификация на жертвите.

Митницата в Скопие пък започна проверка как е бил пропуснат автобусът на "Беса транс" да напусне страната през ГКПП „Деве Баир“. Фирмата се оказа, че има лиценз за международни превози, валиден до август 2022 г., но в списъка с автобуси, които ще осъществяват превозите, точно този не бил регистриран и липсва в базата данни на Министерството на транспорта. За последно рейсът е бил на технически преглед на 5 октомври 2021 г.