Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мако и съпругът и? дадоха пресконференция след сключването на брака.
Мако и съпругът и? дадоха пресконференция след сключването на брака.

Мако, племенницата на императора, се омъжи за адвокат без потекло. Сравняват ги с Меган и Хари във Великобритания

Японската принцеса Мако се омъжи за простосмъртен и това автоматично я изключи от кръга на членовете на японското императорско семейство. С Кеи Комуро тя се запознала, докато и двамата били студенти. Комуро няма синя кръв, но за Мако любовта се оказа по-силна от титлите.

Младите сключиха брак миналия вторник след 8-годишна връзка и разделиха общественото мнение в Страната на изгряващото слънце. 30-годишната Мако е по-голямата дъщеря на престолонаследника Фумихито (принц Акишино) и племенница на император Нарухито. Тя е първата в рода си от Втората световна война насам, която

се отказва от

императорска сватба,

а с това и от доста

солидна сума пари,

които ѝ е полагат при встъпване в брак - около 1,3 млн. долара.

Според японската традиция загубата на благородническия статут засяга единствено жените. Мъжете от императорското семейство остават негови членове дори и при брак с жена, която няма аристократично потекло.

Сватбената церемония е била при закрити врати, без никаква помпозност и без обичайния банкет, пише в. “Дейли мейл”. След подписването двойката даде пресконференция, а видеото бе публикувано в мрежата. Мако бе облечена в бледосиня рокля до коленете, а единственото бижу, което носеше, бе нежна огърлица от перли.

Пред журналистите булката се извинява на сънародниците си за неудобствата, които връзката им е създала. Тя изчита предварително подготвено изявление, защитавайки решението си да се омъжи за човек с обикновен произход. Според нея Кеи е “незаменим”, а

“сватбата за нас е

необходимата

стъпка, за да сме

способни да защитим

сърцата си”

Бившата принцеса упреква медиите, че по време на годежа са разпространявали фалшиви новини и слухове за тях, които са я накарали да почувства “тъга и болка”. “Обичам Мако. Имаме един живот и смятам, че

трябва да го

изживеем с човека,

когото обичаме”,

казва на свой ред Кеи. Накрая младоженците се покланят и си тръгват.

Очаква се, че младото семейство сега ще се пресели в Ню Йорк, където Комуро работи като адвокат, посочва Би Би Си. Японската двойка веднага бе сравнена с принц Хари и Меган във Великобритания, които напуснаха кралския двор след сватбата си и се преселиха да живеят в САЩ. Меган Маркъл, която е бивша актриса, също няма кралски предци.

Както в нейния случай след обявяването на предстоящата сватба и пристигането на Комуро в Япония местната преса започна да следи всяка негова крачка. Особено много критики бъдещият младоженец отнесе за неподходящата си прическа – дългите си коси носеше хванати на опашка и това бе определено като неуважително.

Принцеса Мако и Кеи Комуро са връстници – той също е на 30 г. Познават се от 2013 г., когато се обучават в Международния християнски университет в Токио. Правят таен годеж и обявяват новината официално преди 4 години. Оттогава таблоидите в Страната на изгряващото слънце не ги оставят на мира. Според пресслужбата на императорския дворец Мако трудно понесла непрестанното взиране в личния ѝ живот и

развила

посттравматично

стресово

разстройство

Именно за него тя намекна, говорейки за “тъга и болка”.

След годежа през 2017 г. Комуро заминава да продължи юридическото си образование в САЩ. Мако остава в Япония, където започва работа като изследователка в музея на Токийския университет. Тя има научна степен по изкуствознание и музейно дело.

През 2018 г. дворът обяви, че женитбата се отлага. Това стана причина да бъде раздухан скандал около финансовите затруднения в семейството на Комуро. Стана ясно, че майка му се е омъжила за човек, който твърдял, че ѝ е оказвал финансова помощ, и по-късно поискал тя да му върне парите – около 36 000 долара. През април 2021 г. Комуро обяви, че ще възстанови сумата, но вече се бе заговорило, че той се жени за принцесата за пари. По-късно през годината юристът написа публично обяснение от 24 страници по случая.

Императорското семейство отричаше, че отлагането е свързано със ситуацията около семейството на жениха. Престолонаследникът Фумихито обаче заяви, че е важно всички финансови неблагополучия да бъдат уредени преди сватбата.

Комуро е отгледан

от самотна майка

Твърди се, че част от финансирането на обучението му е било поето от нейния бивш годеник, макар че и младежът също работел в туризма, за да припечелва за образованието си.

Перспективата за брак на принцеса с простосмъртен не се нрави на мнозина в Япония. В самия ден на сватбата в един от токийските паркове дори имаше протест, макар и не особено многоброен.

Японци протестират срещу решението на Мако и Кеи да се оженят. Жената на преден план носи плакат: “Откъде ще дойдат парите за сигурността им по време на новия им живот в Ню Йорк?”.
Японци протестират срещу решението на Мако и Кеи да се оженят. Жената на преден план носи плакат: “Откъде ще дойдат парите за сигурността им по време на новия им живот в Ню Йорк?”.

Принцеса Мако не е първата японска благородничка, която страда заради обстоятелствата в личния си живот и върху която общественото мнение оказва силен психологически натиск. Преди 20 години нейната баба - принцеса Мичико, губи временно гласа си на нервна почва, поради което медиите я обявяват за недостойна да е съпруга на императора Акихито. Леля ѝ императрица Масако пък страдаше от депресия заради обвиненията, че не е способна да роди мъжки наследник.

Жените в императорското семейство са длъжни да отговорят на определени очаквания: от тях се иска да подкрепят съпрузите си, да раждат наследници и да пазят японските традиции.

Всяко отстъпление

от правилата

предизвиква

ожесточена критика

И независимо че със сватбата Мако изгуби своя императорски статут, нападките към съпруга ѝ, към нея самата и към брака им не стихват.

Бившата вече принцеса ще трябва да привиква и към други особености на новото си положение на обикновена гражданка. За да се премести в Ню Йорк например, ще ѝ трябва виза, а преди това трябва да се сдобие с първия си паспорт. За първи път в живота си ще има и фамилно име – това на съпруга си, и занапред ще е Мако Комуро.

Според закон за императорското семейство от 1947 г. тронът в Страната на изгряващото слънце може да се наследява само по мъжка линия. Тъй като император Нарухито има само дъщеря – 19-годишната Айко, за престолонаследник бе обявен неговият брат Фумихито. Ако той стане император, Мако, дори и да не бе лишена от титлите си, и сестра ѝ Како биха били пропуснати и престолонаследник би станал малкият им брат принц Хисахито, който е на 15 години.

Ако принц Хисахито един ден не се сдобие с мъжки наследник, това ще е краят на династията. По тази причина наскоро в Япония започна дебат дали да не бъдат променени правилата и да се позволи и на жени да се възкачват на трона. Засега идеята си проправя трудно път, защото традиционалистите са яростно против, но исторически страната е имала 8 императрици. Последната от тях – Госакурамаши, е управлявала преди 250 години.