Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Другата седмица БЕХ може да изземе “Топлофикация София” заради дълговете ѝ. ГЕРБ изненадващо видя в това добро решение

Нови котли, ремонт на мрежата и водород, предлагат американци

Държавата да вземе “Топлофикация София”, за да оздрави дружеството. Този вариант предложи премиерът Стефан Янев. Часове по-късно общинското дружество и Столичният общински съвет представиха собствен план за оздравяване, който е на стойност 800 млн. евро.

“Проблемът с парното в София е много сериозен, защото “Топлофикация” от години трупа дългове към Българския енергиен холдинг. Ако се събере цялата сума, излиза, че на практика БЕХ почти е придобил фирмата. Което предполага, че е възможно такова решение - държавата да придобие общинската топлофикация, за да я оздрави. Проблемът е в управлението на това дружество, след като постоянно трупа загуби и

разчита на

социалния ефект,

за да прехвърля

задълженията си

на държавата”,

обяви Стефан Янев в интервю за фейсбук страницата на правителството. Решението щяло да бъде взето следващата седмица, добави той.

Заканата за национализация на парното дойде, след като в началото на седмицата БЕХ поиска да придобие собственост в “Топлофикация София” срещу изкупуването на дъла от 121 млн. лв. към “Булгаргаз”. От 2009 г. държавата в няколко цесии е изкупила вече 719 млн. лв. дългове на парното за газ, припомни тогава шефът на БЕХ Валентин Николов.

Изненадващо идеята на Стефан Янев срещна уклончива подкрепа дори от ГЕРБ.

“Смяната на собствеността, което се е случвало назад в историята, не е реформа сама по себе си, но в моментната ситуация държавната приватизация на “Топлофикация София” може и да е добро решение”, каза за “24 часа” бившият вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев.

Няма друго решение, освен “Топлофикация София” да стане собственост на БЕХ, каза и Мая Манолова от ИБГНИ.

Да се обяви процедура по възлагане на външен мениджър, предлагат обаче от “Демократична България”. “Когато “Топлофикация София” беше държавна, управлението не беше по-кадърно”, коментира Ивайло Мирчев.

Управлението на парното е виновно за състоянието му, обвини и Асен Василев от “Продължаваме промяната”. “Ако го нямаше БЕХ, в момента, в който “Топлофикация София” започне да трупа дългове, щяха да бъдат взети мерки от ръководството ѝ”, категоричен бе бившият финансов министър.

БСП, ДПС и ИТН отказаха коментар, потърсени от репортери на “24 часа”.

Докато правителството готви национализация на общинското парно, Столичната община планира оздравяване и развитие на дружеството до 2050 г., стана ясно от публикуван план.

800 млн. евро пък ще са нужни за цялостен ремонт на тецовете и изграждане на нови мощности за производство на ток. Само изработването на плана е излязло 1 млн. долара, платени от Американската агенция за търговия и развитие (USDA). Планът е разработен от американската компания Black & Veatch Management Consulting.

За оздравяването на “Топлофикация София” няма да се търсят държавни гаранции, парите можело да се набавят от грантове и международни банкови заеми. Планът трябва да е изпълнен за 48 месеца, след като го одобри Столичният общински съвет.

“Технологията, която ще изберем за “Топлофикация София”, ще може в бъдеще да работи и с водород”, каза Сесил Лорънс, ръководител на техническия екип, изготвил анализа.

“Предложеният план е дългосрочното решение, докато краткосрочното е да се запази поносимата цена за потребителите на услугата в София тази зима”, обясни шефът на комисията по инженерна инфраструктура Прошко Прошков.

Американците предлагат изграждане на нова високоефективна ко-генерация в ТЕЦ “Люлин” и ТЕЦ “София-изток” с мощност 240 мвт. Изграждане на RDF съоръжение в ТЕЦ “София”. Нови котли трябва да заменят остарялото и рисково оборудване.

Друга стъпка е подобряване на топлопреносната мрежа, с което ще се търси

включване на

още 15% от

домакинствата,

което ще доведе до ръст на приходите. Трябва да се осигури свързване между тецовете и при възможност в бъдеще да се извърши безпроблемен преход към водород.

“Ако бъдат модернизирани само мощностите, при сегашната остаряла мрежа хората няма да усетят разликата и смисъла от инвестицията, защото ще продължат прекъсванията на топлоподаването при профилактики и аварии”, пишат консултантите. Според тях загубите и постоянните ремонти ще продължат да вдигат сметките. Затова проектът предвижда съществуващата мрежа да бъде доизградена и свързана, така че да осигури непрекъсваемост на услугата 24/7.

Американците отбелязват, че основното оборудване е над 70 г., а

гаранционните

срокове са

изтекли преди

повече от 40 г.,

което прави поддръжката почти невъзможна.

Сред минусите консултантите посочват постоянно растящите сметки и високия процент недоволни. Според експертите настоящото оборудване представлява постоянен екологичен риск за големи и постоянно разрастващи се жилищни зони, които са в близост до ТЕЦ “София - център” и ТЕЦ “Земляне”.

“Съществуващите инсталации не могат да покрият нормите за емисии на азотни оксиди, а дерогация повече не е възможна. Ниският дял на произвежданата електрическа енергия е причина за ниската ефективност на дейността и нарастващите финансови загуби от 245 млн. лева за последните 5 г. Текущите загуби водят до огромна задлъжнялост - само задълженията към Българския енергиен холдинг възлизат на над 700 млн. лв. и не може да бъдат обслужвани”, пишат още американците.

“Начинът, по който се произвежда топлинна енергия, води до непрекъснато трупане на

дългове, които

приближават

1 млрд. лева

Това може да доведе до невъзможност да се излезе от това финансово положение. “Топлофикация София” трябва да стане много по-екологично чиста, да може да обслужва клиентите си много по-добре от това, което прави сега, и да бъде печеливша”, обясни шефът на столичното парно Александър Александров.

Планът за оздравяване е първият в историята на дружеството с толкова голям хоризонт, добави той.

Столичани с парно от 1949 г., топлата вода стига до 1,3 млн. души

Софийската топлоелектрическа централа е въведена в експлоатация през 1949 г., а “Топлофикация София” ЕАД е създадена като регистрирано предприятие през 1957 г. В момента едноличен собственик на капитала е Столичната община.

Дружеството има 4 основни регионални централи за отопление - “ТЕЦ-София”, “София-изток”, “Земляне”, “Люлин”. Има още седем по-малки централи за топлофикация. Само две от 11-те са комбинирани за топлоенергия, а останалите девет произвеждат топла вода за централно отопление.

Американците оценяват високо старанието на техническия персонал на “Топлофикация София” да поддържа остарялото съоръжение. Работниците са герои, че успяват да оперират с това оборудване, отбелязват американските експерти. Първите парогенератори на ТЕЦ “София” са пуснати в експлоатация между 1957 г.и 1964 г., тези на ТЕЦ “Изток” са включени през 1964 г., като последният е от 1989 г., се посочва в доклада.

Заради аварии само в “Люлин” са загубени близо 2000 мегаватчаса през тази година.

В момента “Топлофикация София” осигурява топла вода на приблизително 1,3 млн. жители.

451 110 са били клиентите на топлофикацията през миналата година, като от тях близо 33 хил. са дружества, а над 2500 са държавните бюджетни предприятия.

Броят на абонатите е устойчив с тенденция към леко нарастване, сочат данните за последните три години. През 2019 г. услугите на столичното парно са ползвали 447 491 домакинства и фирми, а през 2018 г. те са били 444 902.