Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тролове използват снимки на лекари за фалшиви сюжети срещу ваксинацията

Медицинска сестра с 30-годишен стаж напуска работа в знак на протест срещу ваксинацията.

Това е поредният фалшив сюжет в сайта "Народна воля". Сестра Галева отказва да участва в този геноцид и предупреждава, че никой не знае какво има в разтвора. Този път използваната снимка е на Теа Цировска - старши лаборант в клинична лаборатория в Пловдив, предава БНТ.

"Не слагам ваксини и не убивам хора. Притесних се, защото няма как да докажеш, че ти не си сестра Галева за хората, които не те познават", заяви Теа Цировска - старши лаборант в Клинична лаборатория УМБЛ ,,Свети Георги" - Пловдив.

Теа изпратила съобщение на Фейсбук страницата на сайта, че ще си потърси правата, но била блокирана Открадната снимка е направена през 2008 г. от пловдивски сайт, когато лаборантката е коментирала недостига на медицински сестри в здравеопазването.

Друга фалшива новина, която за кратко добива голяма популярност - д-р Петър Неделчев предупреждава във Фейсбук, че е получил обаждане от здравното министерство, че ако не накара пациентите си да се ваксинират ще му отнемат лиценза.

Според БЛС подобни фалшиви новини допълнително объркват обществото, което и без това е силно разколебано. Показват го проучванията. 45% от населението официално е заявило, че няма да се ваксинира.

"Който желае да си намери правилната информация, той може да я намери, но тя е едва ли е във Фейсбук или други такива групи. Да се обърнат към човек, който е ваксиниран и е добре, да се обърнат към лекар, на който те се доверяват. Алгоритмите на социалните мрежи имат нужда да бъдат захранвани с информация, която ще отключи емоцията на хората. Те знаят, че има хора, които са склонни след това да започнат да споделят без да проверят този човек съществува ли, това възможно ли е", каза д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на УС на БЛС.

Проверка на екипа ни установи, че снимката на д-р Неделчев обикаля мрежата под различна самоличност. Откриваме я в Туитър, където се публикуват научни материали по темата обществена пропаганда. В друг сайт пък снимката се използва в наръчник за рисуване на портрети. Според експерти зад подобни профили обикновено стоят тролове.

"Много хора свикнаха, че е нормално да се държиш като "трол" или да получаваш пари за трол, което лично аз смятам, че е голям проблем. Алгоритмите на социалните мрежи имат нужда да бъдат захранвани с информация, която ще отключи емоцията на хората. Те знаят, че има хора, които са склонни след това да започнат да споделят без да проверят този човек съществува ли, това възможно ли е", заяви Георги Малчев, университетски преподавател и експерт по дигитален маркетинг.

При съмнения за достоверност от Българския лекарски съюз напомнят, че всеки лекар, който може да упражнява професията медицина фигурира в електронен регистър. Справка по име може да се направи онлайн на техния сайт.