Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През лятото много от държавите в Европа предоставиха напълно безплатни тестове на гражданите и туристите.
През лятото много от държавите в Европа предоставиха напълно безплатни тестове на гражданите и туристите.

Въвеждането му в Румъния доведе до ръст на фалшификатите

Ресторанти в Португалия проверяват за документа само през уикенда

Тестовете в Германия остават безплатни за бременни и тийнейджъри до края на 2021 г.

COVID сертификат се изисква от повечето държави от ЕС за достъп до барове, ресторанти и други обществени места. Всяка членка обаче има различна визия за това как работят зелените пропуски. На практика колкото повече хора в дадена страна биваха ваксинирани, за толкова повече места беше въвеждан документът през последните месеци. За да не затрудняват гражданите и бизнеса, подобни

изисквания бяха обявявани

седмици преди влизането им в сила,

така че всеки - от служителя на летишето през охраната в офис сграда до сервитьора в ресторанта, да може да се снабди с устройства за сканиране на кодовете и да няма забавяния.

COVID сертификатът е хартиен или дигитален документ, който доказва, че притежателят е ваксиниран, се е възстановил след заразяване или има негативен резултат от тест. Еврокомисията съобщи, че досега са генерирани повече от 591 млн. сертификата. Към момента 43 държави вече са свързани към системата на ЕС. Евросъюзът хвали документа и като ключов компонент в подкрепа на европейската туристическа индустрия, която беше силно засегната от пандемията. От Европейската транспортна комисия обаче призовават ЕК и държавите членки

да признаят всички седем одобрени от СЗО

ваксини и да приемат бързите тестове навсякъде

Бързите тестове дълго време бяха безплатни в много от членките на ЕС. Германия наскоро обяви, че това се отменя. Според властите хората са имали достатъчно време да се ваксинират и е недопустимо парите на данъкоплатците да покриват разходите за тестване на коронавирус. Цената на антигенните тестове в Германия варира между 12 и 50 евро, докато PCR тестовете струват между 45 и 120 евро. Децата под 12 -годишна възраст ще продължат да не плащат за изследването. Тестовете остават безплатни за тези, които не могат да се ваксинират по здравословни причини. Бременните жени и тийнейджърите няма да плащат за изследванията, но само до края на годината.

За да няма опашки при проверката на сертификатите, е препоръчително служителите да сканират дигиталния код.
За да няма опашки при проверката на сертификатите, е препоръчително служителите да сканират дигиталния код.
Швейцария също обяви, че неваксинираните лица, които желаят да се подложат на тест за коронавирус, вече ще трябва да плащат сами разходите. Държавата ще продължи да покрива цената на теста на тези, които показват симптоми, на лица, които не могат да се ваксинират по здравословни проблеми, и на деца под 16 г. Бързите антигенни тестове струват между 40 и 75 евро, докато PCR тестовете са между 150 и 170 евро.

И френските власти потвърдиха миналата седмица, че от 15 октомври бързите и PCR тестове, които се правят по немедицински причини, вече няма да бъдат покрити от здравното осигуряване.

Цената на антигенен тест

във Франция е около 25 евро,

докато PCR струва приблизително 45 евро.

Италия, Гърция и Белгия също вече не предлагат безплатни тестове за решилите да не се имунизират срещу болестта.

Както повечето мерки в Европа са близки, така и в почти всички страни от ЕС е ваксинирано над 50% от населението. Първенец е Ирландия с близо 92%. В дъното на класацията са Румъния с почти 35% и България с 23,9%. Задължаването на гражданите на местно балканско ниво, без отчитане на психологията на гражданите, доведе поне в Румъния до обратния резултат. Властите регистрират все повече случаи на закупуване на фалшиви сертификати за ваксинация. Само през последния месец Граничната полиция спипала близо 70 лица, които се опитали да влязат на румънска територия с фалшиви документи. Честа и непроследима схема е и купуването от лекар на истински сертификат, но без извършена имунизация.

Противниците на масовото изискване за зелен пропуск

настояват документът да

може да се издава и след

тест за антитела

Здравните власти в ЕС спорят, че няма научни доказателства, че наличието на антитела предпазва от вируса. На теория това е в сила и за антителата, придобити и след имунизация. В резултат преболедувалите “на крак” нямат право на документ за прекарана инфекция.

Ето какви са изискванията в част от европейските страни.

За влизане в заведения за хранене, театри, хотели, спортни съоръжения и фризьорски салони в Австрия се изисква доказателство за ваксинация, отрицателен тест или възстановяване от COVID-19.

Жителите на столицата на Белгия - Брюксел, са длъжни да покажат здравен пропуск в барове, ресторанти и фитнес зали, както и на търговски панаири. Изискването е в сила от 1 октомври.

Всеки, който посещава закрити ресторанти, барове и други обществени места в Кипър, трябва да има коронапас - известен също като безопасен пропуск, доказващ ваксинация, завършена преди най-малко три седмици, или отрицателен тест. Този

документ е различен от

европейския сертификат

Президентът на Франция Еманюел Макрон разпореди с декрет, че посетителите на всички заведения на закрито са длъжни да покажат сертификат. От 9 август хората, живеещи във Франция, също се нуждаят от зелен пропуск, за да присъстват на събития с капацитет над 1000 души. Признават се отрицателни PCR и антигенни тестове.

В Германия сертификатът се изисква за места за настаняване и заведения на закрито. Децата на възраст под 6 г. и тези, които редовно се тестват като част от своето образование, са освободени.

Мобилното приложение COVID Pass се използва в Гърция за проверка на “безопасното” състояние на клиентите в ресторанти, кафенета и барове и важат същите изисквания като при европейския сертификат. Гръцкото правителство има отделна схема предназначена да насърчи 18-25-годишните да се ваксинират.

Национална ваксинационна карта на Унгария все още се използва за граждани на местно ниво за достъп до големи събития на открито, въпреки че повечето ограничения са облекчени. Тя важи и за пътуване до страни като Албания, Турция и Мароко, с които страната има двустранни споразумения.

Зелен COVID пропуск е необходим за всички закрити обществени места в Италия. Сертификат също се изисква за сватби и посещение на високорискови места като домове за социални грижи. От септември 2021 г. пропускът е задължителен за учители, студенти и пътници в обществения транспорт, с изключение на железопътния. Италия стана и първата страна в Европа, която изисква всички работещи - от магистрати до чистачи, да представят

здравен пропуск, за да отидат

на работното си място

Решението на властите очаквано доведе до бурни протести.

Латвия иска COVID пропуск за високорискови събития и места като заведения, концерти, кина и театри. Мобилно приложение COVID19Verify позволява проверка на сертификатите дори офлайн. За вътрешните пространства социалното дистанциране и маските все още са изискване в Латвия.

На клиентите с цифров сертификат за ваксинация или приложението CovidCheck в Люксембург е разрешено да посещават места за настаняване и заведения на закрито до 1 ч сутринта без ограничения. Тези, които нямат, трябва да носят маски и да спазват социална дистанция.

В Нидерландия няма официално изискване за представяне на сертификат в местата за настаняване и заведенията, но бизнесите, които извършват проверки за документа, са единствените, на които е разрешено да бъдат отворени с пълен капацитет.

Задължително в Португалия е да се представи сертификат при влизане в хотели, спа центрове, групови фитнес зали, казина и културни събития с над 500 души на закрито или 1000 души на открито. Ресторантите изискват пропуска в петък вечер след 19 ч, през почивните дни и официалните празници.

В Ирландия заведенията могат да обслужват на закрито само хора със сертификат.

През септември правителството в Словения направи задължително да се показва COVID пропуск за влизане в ресторанти, болници, бензиностанции, търговски центрове и други обществени места. Маските са задължителни за всички хора на закрито и на открито, когато не може да се поддържа безопасно разстояние. Учениците също ще трябва да носят маски на закрито.

Въпреки че Испания като цяло не е въвела изискване за зелен пропуск, регионът Галисия и Канарските острови имат такъв.