Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Станах мюсюлманин! Аз съм пратеник, времето е дошло”, казва датчанинът Еспен Братен във видео, което пуска онлайн преди години

37-годишният мъж, който уби петима души със стрели, е с богато криминално досие

“Изпадаше в кризи, преди време взе за заложници родителите си”, спомня си негов приятел

Датчанинът Еспен Андерсен Братен, заподозрян в смъртоносната атака с лък в малкия норвежки град Конгсберг, е бил радикализиран. Това съобщиха властите след атаката, при която бяха убити петима души. Сред тях - четири жени и един мъж, на възраст между 50 и 70 години. Други двама бяха ранени, докато боецът на Ислямска държава нахлу в супермаркет, а след това и в няколко къщи, за да стреля по хората със стрели.

Според прокуратурата 37-годишният нападател е направил пълни самопризнания и е потвърдил, че е приел исляма. Службите са категорични, че става дума за терористично покушение, тъй като агресията била проявена към съвсем случайни хора, преминаващи в близост до мъжа.

Какво се знае за Еспен?

Той е датски гражданин, прекарал почти целия си живот в Конгсберг. Оказа се, че екзекуторът е с изключително богато криминално досие. В него фигурират няколко осъждания, датиращи отпреди много години. Последната му проява е от 2020 г. Тогава получава шестмесечна мярка за неотклонение, след като взема за заложници двама човека. Полицейските документи свидетелстват, че това са били собствените му родители. Те се обадили на властите, за да съобщят, че синът им е в дома им и отказва да напусне къщата, заплашвайки ги, че ще убие единия от тях. Случаят дори влезе и в тв новините, които съобщиха, че Братен носи в себе си револвер. Полицията тогава беше категорична, че мъжът е способен да навреди на близките си, а рискът за фатален край на някой от тях е висок. Майката и бащата все пак извадиха истински късмет, а разследващи успяха да обезвредят Еспен преди той да реши да действа.

Малко след като му сложиха белезници, те установиха, че са срещали нападателя и друг път. През 2012 г., той е заловен след сигнал за кражба с взлом. Изправян е на подсъдимата скамейка и за притежание на канабис. Още преди 11 години началникът на регионалната полиция Оле Бредруп Северуд заявява, че неговите подчинени са следели мъжа поради съмнения за радикализиране.

Само преди броени дни Братен влиза за пореден път в криминалната хроника, след като извърши атентат. Името му е на първите страници на вестниците, а свидетели на шокиращото нападение разказват, че сцените на убийствата са били ужасяващи.

Оцелелите хора си спомнят виковете за помощ, разярения поглед на Братен и суматохата, която се създава в момента, в който част от тях правят опит да се скрият някъде, за да не стреля и по тях.

"Влязох във супермаркета Coop Extra и видях как един от мъжете имаше забита стрела в гърба си и кървеше - спомня си 20-годишият студент Дейвид. – Това беше шокиращо. По време на покушението част от ранените бяха в магазина, който се намира в центъра на града. Те пазаруваха съвсем спокойно, когато неочаквано и от нищото се появи този човек с лък в ръцете си и ги нападна. Не търсеше някой конкретно, а стреляше напосоки. Сякаш искаше убитите от него да са възможно по-голям брой. Не си обяснявам случилото се и мотивите му. Не каза нищо. Сега, премисляйки ситуацията, всички сме на мнение, че става въпрос за атентат. Полицаите не го задържаха веднага, защото той успя да се измъкне. Сблъскаха се с него, защото стреляше и по тях.”

Виковете на ужасените хора чува и Томас Нилсен, който живее близо до мястото на нападенията.

"Излязох от къщата си, след като чух викове и помислих, че някой се кара – разказва той. - Мислех, че е война, защото всичко се случваше много бързо, но тогава чух писък, който никога не съм чувал. Това беше писък, който изгаря душата. Няма да го забравя. Възприех го като смъртен вик. След като излязох от дома си, видях, че хората са започнали да се събират, за да оказват първа помощ на пострадалите.”

Според него в този момент около мястото на покушенията имало около 20 до 30 полицейски коли, линейки и пожарни коли. Виждали се силни светлини, а в небето кръжал хеликоптер. Нилсен така и не видял убиеца.

Еспен бил задържан половин час по-късно, след което последвали разпити на близките му. Един от тях разказал, че арестуваният дълги години страдал от сериозни психични проблеми.

Изпадал в депресии, по време на които му минавали мрачни мисли. Приятел на стрелеца не изключил нападението да е станало в момент на криза и когато той не е осъзнавал какво точно прави За това състояние обаче никога не е пиел хапчета. Не бил и освидетелстван, въпреки че се налагало, особено след като нахлул в дома на родителите си, за да ги вземе за заложници. Дори след това провинение мъжът така и не попаднал в лечебен център. Благодарение на липсата на свидетелство лесно се сдобил и с лъка, с който уби немалко хора. Сега властите ще разследват откъде точно е купил оръжието. За връзката му с ИДИЛ свидетелства друг негов познат, който припомня, че през декември 2017 г. се свързал с полицията заради видеоклипове, които Братен публикувал онлайн. На тях той гледа право в камерата и казва, че е щастлив, защото вече е мюсюлманин. Описал себе си и като "пратеник", предупреждавайки, че е "дошло времето".

Дори най-близките на мъжа от неговото обкръжение твърдят, че той е "тиктакаща бомба със закъснител", от която може да се очаква всичко.

Те си спомнят, че се променил, когато станал тийнейджър и се отдалечил от тях. Предпочитал да се усамотява и отказвал всеки опит за контакт. Обяснявал, че се чувства добре в собствената си компания и не желае хора около себе си. Преди това бил голям веселяк. Промяната обаче била внезапна и необяснима за приятелите му. Пред местни медии съседите на Братен си спомниха, че са виждали мъжа да прави упражнения по бойни изкуства в градината си, а също и да тренира с тояги и палки. Странното поведение на Еспен станало причина полицаи с каски няколко пъти да нахлуват в имота му, за да проверят какво се случва.

За последното си провинение, при което загинаха невинни хора, той упорито мълчи. Признава, че го е извършил, но до момента не разкрива каква е причината за бруталната агресия.

"Не знаем каква е мотивацията на извършителя – казват от полицията. - Трябва да изчакаме резултата от разследването. Задържаният отказва да говори. Ще бъдат проведени и срещи с психолог, за да се види дали той има психически проблеми, или ще бъде потвърдено първоначалното съмнение за тероризъм.”

Нападението сега отново връща на дневен ред въпроса с радикализирането на хора по интернет. Според специалисти в Норвегия, терористичната заплаха там продължава да бъде в графата "умерена".

"Проучваме дали случилото се няма да вдъхнови и други да извършат сериозни актове на насилие както в името на фанатична вяра, така и с цел отмъщение", пишат в официално изявление властите.

По повод станалото с коментар излезе и премиерът Йонас Гар Стьоре, който определи атаката като "ужасяваща".

Убийствата станаха четири месеца след като страната отбеляза 10-ата годишнина, откакто крайнодесният Андерс Брейвик причина смъртта на 77 души. Атентатът, извършен от него, бе обявен за най-тежкия акт на насилие в Норвегия след Втората световна война. Историята все още не е забравила кървавия 22 юли 2011 г., когато нападателят взривява кола бомба пред кабинета на премиера в столицата Осло, убивайки осем души. По-късно същия ден той отива и към остров Утоя, облечен като полицай. Открива стрелба в младежкия лагер на Лейбъристката партия. Жертвите са 69 души, повечето от които тийнейджъри. Събитията по повод възпоменанието започнаха с панихида пред някогашния кабинет на премиера. По време на службата, която се излъчваше и по телевизията, присъстваха тогавашният премиер Ерна Солберг, оцелели и роднини на жертвите, политически лидери и членове на кралското семейство на страната.

“Боли ме да се върна към онзи мрачен ден през юли, преди 10 години – каза Солберг по време на речта си. - Днес тъгуваме заедно. Днес си спомняме за 77–те невинни жертви. Терорът беше атака срещу нашата демокрация. Нека бъдем съпричастни и толерантни."