Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Църквата в с. Докатичево. СНИМКИ: ОБЩИНА СИМИТЛИ
Църквата в с. Докатичево. СНИМКИ: ОБЩИНА СИМИТЛИ

За невиждано чудо на храмовия празник вчера разказаха жители и гости на симитлийското село Докатичево. За първи път от 118 години, кладенчето в църквата „Св. Петка“ в селото се напълнило с вода. Местните хора определиха случилото се като „чудо“, тъй като подобно нещо не се е случвало от 1903 година насам!
14 октомври е празничен ден за село Докатичево, тъй като там се намира една от най – старите църкви в Община Симитли, носеща името „Св. Петка“.Всяка година на този ден в храма се събират жители с коренни от населеното място, за да почетат заедно светица.

Миряни от Община Симитли, въпреки лошото време и непрестанните валежи от дъжд, не пропуснаха възможността да почетат Св. Петка и в едноименната църква в село Тросково. По традиция всяка година на Петковден в църквата се отслужва света литургия, а отец Спас благослови миряните и им пожела Св. Петка да ги закриля. Храмът „Св. Петка“ в село Тросково е с уникална архитектура. Изграден е на мястото на по-стар православен храм. Строежът на църквата започва преди 13 години на мястото на старо светилище, белязано от руини. Църквата, каквато я виждаме днес, е изградена изцяло с доброволен труд и пари от дарения. Братята Стоян и Тодор Траянови са инициатори за възстановяването на вековния храм, заедно с кмета Апостол Апостолов, който е основен благодетел.

Традиционно всяка година на 14 октомври и в село Полена се организира голям празник. Тази година обаче, заради усложнената обстановка около разпространението на COVID -19, кметът на село Полена Веселин Топузов и Църковното настоятелство към храм „Св. Петка“ взеха решение да отменят всички събития, с изключени на празничната литургия, която се проведе при спазването на строги противоепидемични мерки.