Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някои от поразените с месеци изпитват световъртеж.
Някои от поразените с месеци изпитват световъртеж.

Звуковото оръжие е поразило над 200 американски дипломати и разузнавачи, докато са разследвали Русия

Сред симптомите са главоболие, световъртеж, гадене, загуба на памет

При някои слухът изчезва напълно, а на други им се вие свят с месеци

Особен звук, приличащ на писъци или бръмчене. Веднага след това се усещат силно главоболие, световъртеж, гадене, загуба на памет, зрение и слух, болки в ушите и отпадналост.

Тези изтощаващи симптоми са регистрирани при около 200 американски дипломати, разузнавачи, военни и други държавни служители през последните 5 години. Те са били в различни страни от ЕС, като Германия например, и

са проучвали теми, свързани с Русия

- газов експорт, информационна сигурност или политически вмешателства. При някои от засегнатите признаците били толкова силно изразени, че те дори не били работоспособни.

Лекари, учени и разузнавателни агенти са убедени, че това е т.нар. Хавански синдром - мистериозно състояние, което се причинява от звуково оръжие. Изследователите го обясняват като

микровълново лъчение - "насочена енергия"

от мобилни телефони, прилагано умишлено. Официално все още няма категорични изводи за причините му.

Сериозните доказателства са неуловими, което прави синдрома бойно поле за конкуриращи се теории. Някои го смятат за психологическо заболяване, други за тайно оръжие, трети - за акт на война. Но все повече факти сочат микровълните като най-вероятния виновник.

Американското правителство вписва случаите в графа “Аномални здравни инциденти”. Западните страни обвиняват Русия, но тя отрича.

Берлинската полиция потвърди пред списание "Шпигел", че разследва два случая на "предполагаема атака със сонарно оръжие срещу дипломати от посолството на САЩ". От институцията обаче отказаха да съобщят подробности за разследваните казуси. Заради

зачестилите случаи по света

Джо Байдън подписа указ за подпомагане на жертвите на мистериозните инциденти.

“Настоящият президент е първият държавен глава, който признава съществуването на Хаванския синдром - заяви Джен Псаки, говорител на Белия дом. - Целият екип по национална сигурност приема изключително сериозно инцидентите.”

Джо Байдън е първият президент, който призна за съществуването на Хаванския синдром.
Джо Байдън е първият президент, който призна за съществуването на Хаванския синдром.

Разкриването на истината сега се превърна в основен приоритет на националната сигурност на САЩ. Мисията обаче се определя като

най-трудното разузнавателно предизвикателство,

с което някога са се сблъсквали.

Координаторката на американските тайни служби Аврил Хейнс наскоро заяви, че властите засега нямат обяснение на какво се дължат “странните здравни проблеми”. През последните години някои засегнати от синдрома дипломати обвиниха правителството във Вашингтон, че не проявява достатъчно усърдие в изясняването на проблема.

Още през юли Австрия съобщи, че сътрудничи на САЩ за разкриването на множество съмнителни случаи сред американски дипломати във Виена. Същия месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че около 200 американски служители, включително 100 агенти на оглавяваната от него служба, и техни роднини са

пострадали от Хаванския синдром

След това случаи на мистериозното състояние бяха регистрирани и през август. Тогава полетът на американския вицепрезидент Камала Харис от Сингапур за Ханой закъсня заради оплаквания на член от екипа.

"Уолстрийт джърнъл" твърди, че преди седмица служител на ЦРУ е бил изведен от Сърбия след предполагаема “акустична атака”. Подобни инциденти има регистрирани също в Китай, Грузия, Тайван.

Поразените описват, че често всичко започва със звук, нещо като бръмчене, смилане на метал, пронизващи писъци.

Жена разказва, че чула ниско бръмчене и усетила силно налягане в черепа. Опитала да притисне с ръце ушите си, но това не дало резултат.

Друг бил разтърсен от пулсираща болка. Тези, които не чували звук, усещали топлина или натиск. Някои от хората, преживели синдрома, са останали със световъртеж и умора в продължение на месеци, а

други загубили трайно слуха си

За първи път мистериозното състояние е описано през 2016 г. в американското посолство в кубинската столица Хавана, след като десетки служители на ЦРУ се оплакали, че имат едни и същи симптоми. Докато установи какво се случва, американското правителство решило да ги запази в тайна. Новината обаче се разпространи и започна да тревожи лидерите на държавите от ЕС.

За първи път Хаванския синдром бе описан в посолството на САЩ в Хавана.
За първи път Хаванския синдром бе описан в посолството на САЩ в Хавана.

Година по-рано дипломатическите отношения между САЩ и Куба са възстановени след десетилетия на враждебност. Но в рамките на две години синдромът на Хавана почти прекратява дейността на посолството, тъй като персоналът е изтеглен поради опасения за здравето на служителите. Първоначално се появяват спекулации, че кубинското правителство или фракция се противопоставя на подобряването на отношенията и затова е използвано звуково оръжие.

След известно затишие симптомите бяха описани и на други места по света. През декември 2017 г. висшият служител на ЦРУ Марк Полимерополос се събудил внезапно в московска хотелска стая. Той бил в града, за да се срещне с руски колеги.

“Ушите ми звъняха, главата ми се въртеше

Чувствах, че ще повърна. Не можех да се изправя - каза той пред Би Би Си. - Беше ужасяващо. Беше година след първите случаи в Хавана, но медицинският кабинет на ЦРУ ми каза, че симптомите ми не съответстват на кубинските случаи.”

Той първоначално смятал, че е станал жертва на някакъв инструмент за техническо наблюдение. Но когато в ЦРУ се появиха още случаи, които според него са свързани с хора, работещи в Русия, той стига до извода, че е бил обект на звуково оръжие.

Налага се Полимерополос да се лекува.

Тежките главоболия никога не отшумели

и през лятото на 2019 г. той е принуден да се пенсионира.

Година преди това, в началото на 2018 г., са регистрирани случаи и в Китай, включително в консулството в Гуанджоу. Някои от засегнатите дипломати се свързват с Беатрис Голомб, професор в Калифорнийския университет в Сан Диего, която отдавна изследва въздействието на микровълните върху здравето, както и други необясними заболявания. Тя твърди, че е предала на медицинския екип на Държавния департамент през януари 2018 г. подробен отчет защо смята, че микровълните са отговорни за мистериозните случаи.

“Високи нива на радиация бяха регистрирани при членове на семейството на персонал в Гуанджоу, използвайки налично оборудване - обяснява проф. Голомб. - Държавният департамент обаче казал на служителите си, че измерванията, които са направили на собствения си организъм, са секретни.”

Пет години от началото на синдрома докладите вече са стотици, а според Би Би Си обхващат всеки континент, ограничавайки способността на служители на САЩ да оперират в чужбина.

Множество проблеми обаче

не спират да тормозят разследванията на ЦРУ

Дълго време те не успяват да съберат последователни данни, а медицинските екипи на американското разузнаване търсят причините и в други заболявания.

Така една ужасяваща практика, започнала по време на Студената война, може би продължава и сега.