Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нужни са още 200 г., за да бъде напълно разгадан

Френският подводен археолог Франк Годио търси военните кораби на Наполеон, потънали по време на 18-ата битка за Нил. Започва проучванията си в залива Абукир, близо до Александрия, Египет, през 2001 г. Търсейки усилено плавателни съдове, той е истински изненадан, когато само на 6,4 км от брега, на около 50 м дълбочина, се натъква на 150-метрова стена, вероятно ограждаща голям храм. Трескаво навлиза в подводния обект. За да открие изумен градски улици и параклис, с изображението на бог Амон Ра и името – Хераклион. Годио веднага разбира, че е открил изгубения древноегипетски град Тонис-Хераклион, създаден през VIII век пр.н.е.

Подводният изследовател е още по-впечатлен, когато разбира, че утайката от делтата на Нил е действала като перфектен консервиращ агент. До този момент за историята на това средище се знае изключително малко. Споменато е само в няколко гръцки текста. Според тях преди основаването на Александрия от Александър Велики през 331 година пр.н.е. Тонис-Хераклион е най-голямото средиземноморско пристанище на Египет векове наред. Заедно с град Канопос обаче той потъва в морето. Смята се, че основната причина за това са поредица от

земетресения, последвани от приливни вълни,

които наводняват и подкопават ивица от делтата на Нил с площ 110 кв.км и предизвикват пропадането й. Според екипа на Годио тежките каменни сгради не са издържали на силното земетресение, което е довело до тяхното пропадане.

Археолозите попадат на златна плоча, на която на древногръцки е изписано, че крал Птолемей III е основал или възстановил този храм в чест на Херкулес. Местните вярвали, че легендарният герой е посетил града, а египетската кралица Клеопатра е била коронясана в един от храмовете му. На друга плоча, направена от черен гранит, е пояснено, че Хераклион е гръцкото, а Тонис египетското име на селището.

Гръцкият философ Херодот записва, че Парис и хубавата Елена са посетили Хераклион малко преди Троянската война.

От 2001 г. досега Франк Годио не спира да изследва потопеното селище, обвито в 2000-годишна мистерия.

През последните месеци изследователят и екипът му са част от египетско-френска експедиция под ръководството на Европейския институт за подводна археология. В началото на август те откриха останки от военен кораб, гръцки погребален комплекс от IV век пр.н.е. и удивително запазена кошница с плодове.

За чудесата на подводния град, четете в новия брой на "Космос".