Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хора с маски 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Хора с маски СНИМКА: РОЙТЕРС

Всеки втори пациент, или половината от всички заболели от коронавирус по света, развиват хронични болести вследствие на инфекцията. Този извод е направен от учени от Университета в Мичиган, цитирани от ТАСС.

Те са изследвали 253 пациенти, които са били приети в болница с COVID-19 в края на есента на 2020 и зимата на 2021 г. Средната възраст на респондентите е била 60 години.

По-голямата част от пациентите, лекувани от инфекцията, заявяват, че дори няколко месеца след оздравяването си не са се възстановили напълно и са проявявали симптоми.

Около 55% от хората, оцелели след вируса в рамките на шест месеца след заразяването си, са диагностицирани с нови заболявания: сърдечно-съдови и белодробни, които не са имали преди да се срещнат с вируса. Почти една четвърт от участниците в проучването твърдят, че са имали тежка кашлица, а 20% се оплакват от ускорен или неравномерен сърдечен ритъм и имат проблеми с движението, допълни БГНЕС.

16 процента от пациентите са продължили да имат належаща нужда от кислород и след изписването си от болницата и са ползвали домашна кислородна машина.