Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иновативен медикамент спира отлагането на лошия белтък и развитието на болестта

Биотехнологичната компания „Байоджен“ направи революционен пробив, като създаде лекарство срещу алцхаймер, но едва ли през последните десетина години е имало случай нов медикамент да бъде посрещнат с толкова критики от научната общност.

Препаратът е предназначен за лечение на пациентите в ранна фаза, тъй като вероятно спира отлагането на лошия белтък, а с това и развитието на заболяването. За съжаление обаче поразените клетки няма да могат да бъдат възстановени.

„Досега медикаментите са имали симптоматично облекчение на заболяването, без да имат ефект върху причината – споделя пред „Космос“ неврологът дементолог доц. Шима Мехрабиан, член на Дружеството по деменции и преподавател в Медицинския университет в София. – Новият медикамент представлява моноклонално антитяло, което

действа срещу лошия белтък бета-амилоид,

чието натрупване има ключова роля за възникването на заболяването. Към момента има известни данни за намаляване на този лош белтък от клиничните проучвания, провеждани за ограничен период от време. Нужни са допълнителни изследвания, които да предоставят доказателства за ефикасността на лекарството в съответната фаза на заболяването, както и да се проследят страничните му ефекти.“

Изпълнителният директор на „Байоджен“ Майкъл Вунацос обясни, че новото лекарство Адуканумаб съдържа три отделни съставки, атакуващи отровната плака от пептиди, които се формират в артериите, сърцето и мозъка. „Успяваме постепенно да намалим натиска на плаката, която уврежда невроните и предизвиква болестта алцхаймер. Мисля, че създаваме историята“, допълни той.

Алцхаймерът е невродегенеративно заболяване, при което се натрупват лоши белтъци (бета-амилоид и тау протеин), които водят до загуба на нервни клетки. Причините за появата му все още не са достатъчно добре изучени.

Десетки милиони по света страдат от тази болест, която е най-разпространената форма на деменция. Заболяването се развива много бавно най-често при хора над 65-годишна възраст. Последните проучвания сочат, че лошият белтък се натрупва в мозъка в продължение на 10 – 20 години преди първите признаци да се появят. Те обикновено са загуба на скорошна памет, проблеми с изразяването и общуването, неспособност за преценка, дезориентация във времето и пространството, рязка смяна на настроенията.

Целия материал четете в новия "Космос".