Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Герд Мюлер
Герд Мюлер

На 75 г. тази сутрин е починал легендата на германския и световния футбол Герд Мюлер.

Тъжната вест бе съобщена преди малко от туитъра на "Байерн", за който нападателят игра 15 г. 

Мюлер ще остане в историята като най-великия голмайстор на Бундеслигата.

В 427 мача за баварците Бомбардира на нацията отбеляза 365 гола и асистира за 101.

От 1964 до 1979 г. с "Байерн" Мюлер спечели по 4 титли и купи на Германия, 3 пъти КЕШ, а по веднъж триумфира в КНК и междуконтиненталната купа.

С националния отбор на Германия стана европейски шампион през 1972 г., а 2 г. по-късно пред родна публика вдигна и купата за световен първенец.

Статистиката на Мюлер с фланелката на бундестима е уникална - 62 мача с 68 гола. 

През миналия сезон полякът Роберт Левандовски отново с екипа на "Байерн" счупи рекорда на Бомбардира на нацията за голове в една кампания с 41 попадения.

Мюлер стана невероятните 7 пъти голмайстор на Бундеслигата. През 1979 г. той напусна "Байерн" в посока САЩ, където подписа със "Смит Брадърс Лоундж". 3 г. по-късно прекрати кариерата си.

Мюлер страдаше от тежка деменция и от над 5 г. бе настанен в специализирано заведение в близост до Мюнхен.

Първите признаци на за появата на алцхаймер идват през 2011 г., когато той се губи по време на лагер на в Италия с един от юношеските тимове на "Байерн", на който е треньор. 4 г. по-късно диагнозата на футболното велечие официално е оповестена.

За състоянието му пред "Билд" за последно на 3 ноември миналата година, когато бе 75-ият рожден ден на бившия футболист, говори съпругата му Уши.

„Той вече не яде почти нищо, едва преглъща, лежи в леглото почти 24 часа и има само няколко момента, когато е буден. Толкова е хубаво, когато отвори очи. Понякога може да сигнализира с мигане "да" и "не", разказва фрау Мюлер.

Уши и Герд бяха женени от 1967 г. „Той винаги е бил боец, бил е смел през целия си живот. И сега е така - движи се в сън към края му. Спокоен е", сподели още Уши Мюлер.

Тя припомни и за проблемите с алкохола на съпруга си. През 1991 г. бившият нападател на "Байерн" бе подложен на лечение, тъй като беше тежък алкохолик.

"Никой обаче не написа после, че Герд бе един от малкото в това положение, които не се върнаха към алкохола", тъжно сподели тогава фрау Мюлер.