Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вяра Емилова: Кабинет ще има, БСП ще бъде част от него, животът му няма да е дълъг Вяра Емилова

"По време на преговорите с ИТН ние не настояваме за постове и за наши хора, които да бъдат в управлението. Решение на нашия ръководен орган е да даде окончателната си подкрепа след като види пълния състав на предложения кабинет, както и след като се договорят за политики".

Това каза секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова пред България он еър.

Емилова подчерта, че хората, които ще участват в управлението, по никакъв начин не трябва да бъдат компрометирани.

"В неделя имахме заседание на Националния съвет, на което определихме, че даваме своята подкрепа към едно правителство, но разбира се, тя няма да е безрезервна, ще бъде изцяло за политики. Начертахме 5 основни цели, върху които няма да отстъпим. Това са социалната политика, здравеопазване, образование, съдебна система и борба с корупцията, и не на последно място икономика и доходи. Имаме покана от "Има такъв народ" и предстоят преговори с едни от най-добрите ни експерти", заяви тя.

В сферата на социалните политики БСП няма да отстъпи от борбата с неравенството, с подоходното облагане, за по-високи доходи, каза тя.

"По време на кампанията Предизборният ни щаб разгледа платформите на всички партии. На тази основа ние стъпваме, за да можем да проведем и предстоящите разговори. Виждаме допирните точки, виждаме и тези, които не са общи", допълни Емилова.

Темата с преизчислението на пенсиите е една от най-старите политики на Българската социалистическа партия, посочи Емилова и допълни: "Това е политика, за която ние се борим от много години, макар че по един или друг начин някои политически субекти се опитват да си го приписват. Ние предлагаме преизчисляване на пенсиите към база 2018г. С "Има такъв народ", както и с другите политически субекти, позициите са ни се срещнали", обясни тя като добави, че дори и да има разминавания с тях по отношение на това как да бъде направено преизчислението, е въпрос на технически детайли това да се случи, а пари в бюджета има за това. "Това преизчисляване ще засегне над 1.5 млн. български граждани, което е по-важното. В момента нашите пенсионери живеят под границата на социалния минимум, което е недопустимо."

Една от разделителните линии на БСП била темата за Северна Македония.

"Категорично темата с Република Северна Македония - ние подкрепяме влизането на Македония в ЕС, но в никакъв случай това да не бъде в ущърб на българските интереси."

На въпроса дълъг ли ще бъде хоризонтът на евентуален бъдещ кабинет на "Има такъв народ" Вяра Емилова отговори: "Не вярвам да е много дълъг. Въпросът е политиките, които ще се провеждат и неговата основна задача е премахването на модела "ГЕРБ", коментира тя и посочи, че от левицата имат решение да се подпише споразумение с партиите по конкретни политики: "Ще поканим ръководителите на "Демократична България" и "Изправи се.бг! Ние идваме", за да можем да проведем и разговори с тях."

По думите й на провелия се Национален съвет левицата е направила своя анализ за изборните резултати. "Начертахме и мерките за оттук нататък. Всички партии изгубиха гласове. От една страна това е умората у хората от избори след избори. От друга страна все още не са напълно премахнати и моментите на задкулисието и купуването на гласове", каза още тя.

Вяра Емилова бе категорична, че лидерският въпрос не е на дневен ред в момента. "Цялата картина е много тенденциозна, тя цели уронване на авторитета на Българската социалистическа партия. 60 човека скандираха по време на Националния съвет, но зад избора на Корнелия Нинова стоят 82 000 човека и ние трябва да чуем техния глас. БСП в последните си действия се доказа, че не е партия на статуквото, както много се опитваха да ни вкарат в този ъгъл. Оттук нататък се фокусираме преди всичко върху организационното си укрепване и върху конкретните 5 политики, за които ще преговаряме."

На финала Вяра Емилова заяви, че кабинет ще има и БСП ще се докаже като стабилна партия, без която не може да има управление.