Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама души загинаха при катастрофа между шуменските села Градище и Черенча.

СНИМКА: БИ ТИ ВИ/КРАСИМИР КЪНЧЕВ
Двама души загинаха при катастрофа между шуменските села Градище и Черенча. СНИМКА: БИ ТИ ВИ/КРАСИМИР КЪНЧЕВ

6-годишната Галя е 11-ото дете, загинало в катастрофа, за годината и третото за 5 дни

Шофьорът Стефан не е карал пиян и надрусан, а жертвите били в ремарке на селскостопанска машина

6-годишната Галя от село Пясъчево до Хасково е 11-ото дете, загинало в катастрофа, от началото на годината и третото само за 1 седмица. В неделя двуколката с ремарке, в което пътувала, бе блъсната отзад от “Фолксваген Голф” в землището близо до селото. Заедно с момиченцето починаха дядо му Никола Колев и баба му Гергана, а нейното братче Георги се размина с леки наранявания.

13-годишното момче и Галя от години живеели в с. Пясъчево при баба си и дядо си по бащина линия. Таткото на децата работи в Германия, разказаха пред “24 часа” местни жители. Майката е в България, но не е в селото, посочиха те. И обясниха, че Никола и Гергана гледат животни и зеленчуци, за да се препитават. Георги бил добър ученик, а бабата и дядото се грижели с много любов за внучетата си. Семейството имало самоходен мотокултиватор, който им помагал в полската работа. За да могат да натоварват в него реколтата, ползвали и ремарке.

Във фаталната вечер на 25 юли обаче четиримата тръгнали с импровизираната кола не по работа, а до магазина в Гълъбово. Маршрутът е обичаен за жителите на с. Пясъчево, тъй като в него няма нито една бакалия.

Никола бил зад волана на мотокултиватора, а Гергана, Галя и Георги - в ремаркето. Те взели провизии и тръгнали да се прибират към Пясъчево. Около 21,20 ч обаче двуколката им била ударена отзад от 38-годишния Стефан Богоев, който бил зад волана на “Фолксваген Голф”.

На място починал Никола, на 59 г., а 8-години по-младата му съпруга и двете деца били откарани в болница. Лекарите не могли да спасят бабата и малката Галя. Брат ѝ Георги бил освободен за домашно лечение.

Виновният шофьор Стефан Богоев е задържан за 24 часа, пробите му за алкохол и дрога са отрицателни. Разследващите ще проверяват дали селскостопанската машина е имала светлини. Местни разказаха пред “24 часа”, че семейството държало фенерчета, светело и със запалки, когато се движело по тъмно. А полицаи обясниха, че превозните средства от такъв тип имат право да се движат по пътя, но трябва да се придържат в най-дясната част на платното.

Само няколко часа преди Галя друго дете също загина в катастрофа. Около 17,30 ч в с. Ръжево Конаре, област Пловдив, медицинска сестра блъсна момче на 5 г. Детето си играело на улица в селото, скрито зад микробуса на родителите си. Внезапно изскочило на пътя, а жената не успяла да реагира. Тя оказала първа помощ на момчето, но въпреки това то починало.

Само 5 дни преди 25 юли друго дете също загина в катастрофа. 8-годишната Моника бе блъсната на пешеходна пътека на 19 юли в с. Братаница от служител на ГДБОП. Антимафиотът заобиколил спрелите на зебрата коли и отнесъл детето. По чудо братчето на Моника не пострадало. Криминалистът е обвинен за смъртта на детето и вече е на свобода срещу гаранция от 5000 лв.

От началото на годината в катастрофи са загинали общо 11 деца, а над 380 са пострадали. За сравнение, за първите 7 месеца на м.г. смъртта си на пътя са намерили 6-има непълнолетни, а ранените са били над 500.

Междувременно новата седмица също започна с тежък инцидент. При катасторфа между 2 коли и тир на пътя между селата Градище и Черенча загинаха двама мъже.