Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Пленумът на ВСС се събира на 22 юли, трябват 17 гласа

Който твърди, че главният прокурор може да бъде отстранен сега, просто лъже, каза на прочутата пресконференция в петък Тошко Йорданов. Но служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе искане във Висшия съдебен съвет (ВСС) за отстраняването му заради системно уронване на престижа на съдебната власт, използвайки сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Отстраняването на главния прокурор е практически невъзможно сега, казват юристи. Това означава членовете на Висшия съдебен съвет, които избраха Иван Гешев, да се отметнат от избора си. Освен това

е ключова

думата

“системно”

Тоест трябва да има поредица от нарушения, които да бъдат документирани. Общо взето, хипотезата на текста от Закона за съдебната власт, по който се иска отстраняването му, е предвидена за ситуации, в които главният прокурор, който и да е той, злоупотребява с алкохол или пък е заловен да управлява автомобил, след като е пил, или участва публично сбиване. Дори и да приеме ВСС, че огласяването на есемесите на Васил Божков е такова уронване на престижа на съдебната власт, то трябва да бъде системно, тоест да са документирани няколко такива акта. В този смисъл очакването, че ВСС сега в този състав ще приеме, че главният прокурор е извършил дисциплинарно нарушение, от което да следва отстраняването му, е нереалистично. По причина че законът изисква минимум 17 гласа от членовете на ВСС, които имат право да гласуват, а те са 25-има.

Затова “Има такъв народ” казват, че в съдебната реформа трябва да се действа на малки стъпки и в парламента да се промени Законът за съдебната власт, тъй щото да има друг главен прокурор. Партията на Слави Трифонов е на позицията, че

трябва да има

пряк избор на

главен прокурор

Срещу това виждане категорично против е Христо Иванов, който смята, че ако има пряк избор, богатите адвокатски кантори ще организират кампании и практически изборът на главен прокурор ще зависи от тях. Евентуално отстраняване на сега действащия главен прокурор би било възможно след година, когато ще се обновява голяма част от състава на Висшия съдебен съвет. Внасянето на искането, което Янаки Стоилов облече в законова форма, има за цел да покаже, че има силно желание.

Но аргументите за уронването на престижа с публикуването на есемесите на Васил Божков не са особено убедителни да се предполага, че членовете на Висшия съдебен съвет ще променят вижданията си за Гешев. Освен това отговорността е винаги лична, а публикуваните прессъобщения винаги стават с разрешение на наблюдаващия прокурор по конкретното дело.

Татяна Дончева призова Гешев сам да подаде оставката си, за да избегне агонията, но и двете действия - искането до ВСС и за доброволна оставка, по същество са политически. Иска се отстраняване заради действията му по неговата дейност като главен прокурор.

На 22 юли е възможно да се събере пленумът на ВСС и изобщо да приеме, че искането на правосъдния министър е недопустимо, и всичко да приключи. Разбира се, възможно е и да започне разглеждането му, да се изслуша Гешев и после да се гласува и ако се вземе такова решение, да се прати на президента да издаде указ. Със сигурност “за” отстраняването на Гешев са четирима.

Вътрешният министър Бойко Рашков: Подготвях сигнала, преди да съм министър 
Проф. Янаки Стоилов (вдясно) внесе във ВСС искане за отстраняването на Иван Гешев.

СНИМКА:

ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Проф. Янаки Стоилов (вдясно) внесе във ВСС искане за отстраняването на Иван Гешев. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Бойко Борисов може да бъде разпитван и за разговора с Ваньо Танов и снимките от спалнята му 

“По материала за главния прокурор работя много преди да стана служебен министър, затова не може да става дума за някаква специална цел. Този материал дори доста позакъсня, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет.” Това каза пред БНР вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков.

“Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем”, обясни той. И посочи, че вижда 3 сценария за 22 юли, когато може да има пленум на ВСС.

“Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че дори и да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста”, каза Рашков.

И коментира изказванията, че сигналът е “удар във въздуха”. “Искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави следа и ще предизвика промени”, смята Рашков.

Малко по-късно пред телевизии вицепремиерът коментира и разпита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, станал на 15 юли. Подов за него са сигнали за случаи от 2009 и 2012 г. Според Рашков Борисов може да бъде разпитан и за къщата в Барселона, разговора с покойния шеф на Агенция “Митници” Ваньо Танов и снимките със златни кюлчета от спалнята му.

Бойко Рашков
Бойко Рашков