Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекуват момчето години наред, но без резултат

Няколко пъти изчезва в Родопите, където случайни хора го намираха изнемощял

Депресия, отчуждаване от света, бягане от вкъщи, самоубийство. Така съвсем накратко може да бъде описан животът на 24-годишния Ивелин Узунов от смолянското село Смилян. Само преди дни името на момчето за пореден път влезе в криминалната хроника, след като няколко пъти се появяваше в нея заради съмнителни изчезвания. Сега причината е различна. За съжаление, Ивелин шокира всички, след като сложи край на живота си, скачайки от деветия етаж на сграда в София. Новината за кончината му разтревожи силно както познатите в родното му село, така и в столицата, където той беше на гости при майка си.

Причината за самоубийството все още се изяснява. Засега остава загадка какво точно е провокирало Ивелин да излезе на терасата и да се хвърли. Пред "168 часа" роднините му разказаха, че не е споделял с тях нищо. Те твърдят, че той никога не е убивал дори муха, камо ли да нарани сам себе си.

Обяснението им е, че момчето вероятно не е успяло да излезе от тежката депресия, в която изпада още през 2017 г. Тогава "168 часа" писа за изчезването му, което продължи десет денонощия. Накрая се оказа, че Ивелин е обикалял селата и е спял в изоставена плевня с изглед към родната му къща, докато в същото време го издирват стотици хора.

Открит е

в безпомощно състояние

заради отпадналост, глад и умора. Още тогава близките му бяха категорични, че ще започнат консултации с психолози, за да разберат какъв е проблемът.

Така и става. От 2017 г. насам Узунов е посещавал специалисти редовно, научи "168 часа". Те го определили като интровертен и затворен в себе си. Констатирали, че е изпаднал в депресия, от която ще излезе трудно, тъй като не можело да се определи причината за нея. Самият Ивелин отказвал да посочи какво го тормози. Казвал, че се чувства добре и иска да го оставят на мира. Три години по-късно, през 2020 г., момчето отново бяга от дома си.

Става ясно, че напредък с лечението няма. Родителите му решават, че разговорите със специалисти трябва да станат по-чести.

Самоубийството обаче изненадва всички. Нито майка му и баща му, нито психолозите подозират, че Узунов замисля нещо подобно. През последните месеци той дори бил усмихнат и разговарял повече. Пред никого от тях не споделял, че е отчаян от живота или че има нещо, което го тревожи.

Подобна бе и

ситуацията

през 2017 г.,

когато около изчезването му имаше множество факти, които сочеха, че той сам е взел решение да избяга от вкъщи. На първо място, това се потвърди от фотокапан за мечки в горския район на с. Турян, който го засече. По-късно полицията разпространи кадъра в околността и по медиите.

Сценарият за похищение бе отхвърлен и заради десетките сигнали от разтревожени граждани, които разказваха, че са го виждали по улиците, разпознавайки го от снимката. Благодарение на тях стана ясно, че за времето, в което е в неизвестност, той е минал през селата Турян, Пещера и Чокманово. Бил забелязан и в Смолян край "Бункера" - знаково място за града, на което пътят се разклонява за десетките села от Арденското корито.

"168 часа" дори откри една от жените, която се засича с Ивелин очи в очи тогава. Тя разказа, че той вървял мълчаливо, гледайки към земята. Не изглеждал притеснен, а по-скоро замислен. Дори не я спрял, за да я помоли за помощ. Не изявил желание и да се свърже по телефона с някого от роднините си. Жената си спомни и че момчето ходело бързо, сякаш закъснява за някъде.

"Не го търсихме масирано, за да не се изплаши и да се нарани - обясни тогава директорът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов. - Момчето е със здравен проблем и се съобразяваме с този факт. Реално издирвахме човек, който не иска да бъде намерен. Той се крие дори когато екипите минават близо до него."

По време на изчезването му през 2017 г. групите, които опитваха да го намерят, се натъкнаха на маратонките и чорапите му в района на село Кошница. По-късно стана ясно, че той ги е изхвърлил, защото получавал мазоли. Тогава близки на момчето споделиха, че

то се увличало

по риалитито за оцеляване “Сървайвър

Накрая Узунов бе открит на 10-ия ден до водосъбирателна шахта на дере до махала Доганово, където случайно минавали смолянският пожарникар Васил Вълчев и сестра му Захарина. Двамата отивали към къщата си в Доганово. Вълчев видял Ивелин да лежи с качулка на главата и бос. Веднага му направило впечатление, че краката и ръцете му са подути. Попитали го как е, а той надигнал главата си, за да ги погледне. Отговорил им, че е добре, въпреки че изглеждал много изнемощял.

Търсенето на Узунов от властите тогава бе определено като една от най-мащабните издирвателни акции за последните 10 години. В част от дните се събираха дори по 150 души наведнъж, които опитваха да го намерят.

По-късно той бе приет в болница с опасност за живота. Момчето имаше много ниско кръвно налягане, измръзнали крака и ръце, и леки повърхностни охлузни рани. Лекуващият го лекар от интензивното отделение в Смолян д-р Венцислав Проданов обясни, че измръзванията на краката му били по-сериозни, тъй като той решил да остане бос през студените дни. От това били и охлузните рани.

"Тате, загубих се в гората и не съм бягал от вкъщи - споделя Ивелин на 14 май 2017 г. пред баща си. - Не знаех как да се прибера и се лутах, извинявай. Не съм срещал никакви хора,

нямаше кого да помоля за помощ

Бях само в гората, не помня да съм бил в населени места."

Очакванията след изчезването на момчето бяха, че това няма да се повтори повече. За съжаление, обаче три години по-късно снимката и името му отново влизат в новинарския поток. За пореден път близките му молят за помощ, тъй като Узунов пак се "изпарява". Този път обаче е разпознат от шофьора Минчо Качаманов, който превозва безалкохолни напитки и вижда движещ се силует по пътя от Чокманово към Смилян. Качаманов забелязва Узунов, който бяга само по тениска, въпреки че времето е студено. По-късно е приет в болница отново в не добро здравословно състояние.

Пред роднините си той споделя, че е изкарал дните на вода и се хранел с каквото намери в гората. Не признал, че сам е решил да бяга от вкъщи, но не можел да посочи и конкретна причина, поради която е напуснал дома си, без да каже на никого и да вземе телефон със себе си.

След второто голямо изчезване "168 часа" разказа за тежката депресия, в която младежът изпада. Причината за нея се оказва

смъртта

на баба му

през 2016 г. Към нея той бил изключително привързан и тежко приел загубата й. След като жената, която живеела в София, починала, той се затворил още повече в себе си. Отношенията между двамата били като между майка и син, споделиха тогава близки на семейството. Узунов прекарвал немалко време с жената, която била добра и приветлива. Изглеждало, че той се чувства спокоен в нейно присъствие. Смъртта й и погребението го съкрушили.

Роднините на Ивелин обаче отрекоха, че това е причината за бягството му от вкъщи, тъй като и преди той изчезвал от полезрението им. Семейството му редовно се сблъсквало с този проблем, но повечето пъти не звънели в полицията, тъй като сами го откривали. Още след първото "бягство" познати на младежа разказаха, че той бил тих и възпитан, но имал лошия навик да излиза от вкъщи и да тръгва в неизвестна посока. Бродел не само из улиците на селото, но стигал и до гората, където се губел с дни и се налагало да пие вода от малките ручеи, за да оцелее.

Въпреки възрастта си Ивелин нямал много приятели. Дистанцирането му от хората и липсата на желание да общува с тях му пречели да поддържа по-близки отношения с когото и да било. Роднините на момчето се надяваха, че терапиите с психолог ще му помогнат да превъзмогне своето притеснение от общуване с хора. Специалистите бяха убедени, че има нещо, което го тревожи и го кара да се дистанцира, за да търси уединение. Самият той казваше, че няма никакви проблеми, и беше сигурен, че не му е нужна професионална помощ.

Възможно ли е разводът на родителите му да се е отразил за неговото състояние?

След разговори със специалистите те бяха категорични, че това не е причината за депресията, тъй като майка му и баща му се разделили съвсем спокойно и без да прехвърлят свои емоции от отношенията помежду си върху детето. Точно затова той живеел и при двамата. Майка му била в София, а баща му - в Смилян с друга жена, от която имал и дете.

До пълнолетието си момчето

прекарвало повече време в столицата

Преди години обаче Ивелин се преместил при баща си и дори му помагал в железарския магазин.

Според властите причините за самоубийството може да са най-различни. Те вече изключиха няколко от възможните, като например финансови проблеми, тъй като Ивелин не е бил лишаван от нищо. Родителите му се стараели да бъде щастлив и да се чувства добре. Той никога не е пил алкохол и не е употребявал наркотици, категорични са местните.