Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алисън Мак с адвокатите си
Алисън Мак с адвокатите си

Една от жертвите: Преследваше ме като хищник

Звездата от "Смолвил" жигосала с инициалите на Кийт Раниър известни актриси

Звездата от филма "Смолвил" Алисън Мак бе осъдена на три години затвор за участието си в секта, в която жените са изнудвани да правят секс с Кийт Раниър, лидер на NXIVM - култ, маскиран като мулти левъл маркетингова схема. Срещу организацията и лидера й има множество обвинения за робство и трафик на жени и непълнолетни момичета.

Последователките й се записват в петдневни курсове за личностно развитие срещу 5000 долара, но след това някои са ставали членове на тайно общество - DOS, пирамидална структура, в която жените са роби, а "Великият майстор" Раниър стои на върха. "Робите" са били експлоатирани финансово и сексуално и принудени да гладуват. През 2020 г. идеологът на движението бе осъден на 120 години затвор, а Мак, смятана за негово главно доверено лице, получи присъда през юни т.г. за вербуване на сексуални роби за Раниър и действия против волята им.

Гуруто на сектата Кийт Раниър бе осъден на 120 г. затвор.
Гуруто на сектата Кийт Раниър бе осъден на 120 г. затвор.

Защо известната актриса е посветила живота си на служене на "духовния гуру", какво е трябвало да прави в сектата, как се е опитвала да вербува британската актриса Ема Уотсън от филмите за Хари Потър, разказва Lenta.ru.

Актьорската кариера на Мак започва рано

- четиригодишна тя вече е участвала в реклами по телевизията. След като завършва гимназия през 2001 г., планира да замине за Лондон, за да учи актьорско майсторство, но й предлагат да участва в кастинг за научнофантастичния сериал "Смолвил", посветен на младостта на Супермен. 18-годишната актриса получава една от главните роли - на Клои Съливан.

По време на снимките във Ванкувър Алисън се присъединява към сектата. По това време NXIVM активно разширява влиянието си. Канадската актриса Сара Едмъндсън и предприемачът Барбара Бучи работят от няколко години по създаването на "северното крило". Именно при тях идва Мак през 2006 г., когато е на 23 години.

Всичко започва напълно безобидно - срещите на NXIVM за начинаещи са маскирани като семинари за личностно развитие за жени, наречени JNess. Без свещи и халати – в офис площи, с кафе и чай. На събитието говори Нанси Салцман, бивша медицинска сестра, обучен хипнотизатор и специалист по невро-лингвистично програмиране, която е съосновател на култа заедно с Раниър през 1998 г.

Тя привлича вниманието със сравнението за чайника и чашите, обяснява, че жените са по природа моногамни, докато мъжете трябва да имат много партньорки, за да "разпространят семето си". Организаторите на срещата знаят, че

при тях е дошла звезда

(по това време Мак се снима в петия сезон на "Смолвил"). Дъщерята на Салцман - Лорън, която също е член на най-високите етажи на NXIVM и част от вътрешния кръг DOS, поема обработката на актрисата.

След няколко дни Лорън и Алисън стават най-добри приятелки.

В края на семинара актрисата е поканена да пътува с частен самолет до Олбани, Ню Йорк, където е централата на сектата, за да се срещне с лидера Кийт Раниър. Една от жените от сектата казва, че след няколко седмици, връщайки се в Олбани, с изненада установила, че Мак все още е в компанията на Раниър - актрисата й казала, че "си прекарва страхотно".

По-късно Алисън признава, че се е включила в сектата заради неудовлетворение от актьорската си кариера. След като се среща с лидера на NXIVM, тя го моли

да я “направи отново велика актриса”

Междувременно снимачната площадка на "Смолвил" става най-добрият източник на набиране на новобранци. През същата 2006 г. в NXIVM влиза и звездата Ники Клайн от Battlestar Galactica и остава 12 години. Заради сектата тя зарязва ролята си в тв сериал и сключва фиктивен брак с Алисън през 2017 г., за да получи право да остане в САЩ (през 2020 г. двете се развеждат).

Друга участничка в тайния кръг на NXIVM - DOS, актрисата и продуцент Индия Оксенбърг, дъщеря на звездата Катрин Оксенбърг, по-късно разказва: "Те изготвиха документ, който трябваше да подпиша… свидетелствах, че са влюбени и че бракът им е реален. Тогава не осъзнавах, че извършвам престъпление. Те не бяха влюбени,

Ники беше канадка и трябваше да се омъжи, за да остане в страната. Цялата тази история е режисирана от Кийт", казва свидетелката Индия по време на процеса срещу Кийт Раниър. Според нея Алисън я е

вербувала за тайния кръг DOS

и я е контролирала. Според Индия в DOS използвали класическата тактика на глад и лишаване от сън, за да сломят волята на членовете. Мак й е позволявала дневна диета с максимум 500 калории, а когато искала да яде, трябвало да иска разрешение с текст "Господарю, може ли...". "Връзката (с Раниър) се превърна в сексуална, когато ми беше заповядано да го прелъстя."

Това става началото на непрекъснато сексуално насилие. Според маркетинговия мулти левъл модел на DOS Индия в крайна сметка сама се превръща в майстор и й е наредено да наеме собствена робиня, но тя не иска, пише сайтът www.oprahdaily.com.

Раниър добре осъзнава стойността на Мак - харизматична, известна и мила актриса, тя е пропита с идеите на NXIVM и активно търси нови членове. Актрисата започва да говори за курсове, които "са промяна на живота". Алисън дори убеждава родителите си да се запишат в курсовете, а също така се опитва да вербува известни личности.

Една от големите цели на Мак е звездата от “Хари Потър” Ема Уотсън

Тя й разказва в туитър за "уникално женско движение за саморазвитие" и й предлага да говорят насаме. Актрисата Самия Шоаб, която участва във филмите "Шестото чувство" и "Реквием за една мечта", си спомня как Алисън се опитвала да я вербува, но загубила интерес към нея, след като разбрала, че е на 47 години.

На новодошлите в NXIVM на курсове за личностно израстване се обещава да им помогнат да придобият самочувствие и да се научат да изразяват себе си.

"След като осъзнаем вътрешната си природа, ние овладяваме своята творческа сила, която притежава всеки човек. Това е начинът, по който човечеството може да се издигне до истинското си благородство", пише на уебсайта на организацията.

Раниър гради своя култ върху идеите на различни идеологии на Ню ейдж. Твърди, че в ранно детство хората възприемат идеи и нагласи, които впоследствие им пречат да живеят, и тези психологически и физически бариери трябва да бъдат премахнати. Повечето от последователите на сектата не са включени в сексуалните практики - за тях NXIVM остава движение със скъпи курсове за личностно развитие.

Но за Раниър не е достатъчно да бъде гуру от новата епоха, а да разширява влиянието си и затова той създава подгрупи в NXIVM.

Мак става лицето на JNess – една от подгрупите в култа и т.нар. движение на жените. Участниците в семинарите на JNess трябва да минат през

11 курса по

5000 долара

Както казва един от публичните противници на култа - Рик Алън Рос, Раниър използва методи, подобни на тези, използвани от Църквата на сциентологията, за да привлече поддръжници, а Алисън Мак става за него "личен Том Круз".

Последната голяма група, създадена от Раниър, е DOS (Dominus Obsequious Sororium) през 2015 г. Според Glamour инициалите на латински означават "Господар на послушните женски спътници".

Тези, които искат

да влязат в тайния кръг DOS,

са принудени да дадат "гаранция" - лична компрометираща информация като голи снимки, домашно порно, признания за престъпления или информация за банкови сметки. Предполага се, че това е било гаранция, че новаците няма да разкрият тайните на DOS, а всъщност те са били изнудвани да правят секс с Раниър. Онези, които са нарушавали дисциплината, са изправяни пред наказание - те са били принудени да спортуват, да вземат леден душ или да стоят в снега до късно през нощта.

Йерархията в DOS

е пирамидална:

Раниър назначава "любовници", които вербуват "роби", от които искат пълно подчинение. По-късно робите получават правото да вербуват свои подчинени. Новите членове са подложени на строги диети, за да съобразят телата си с вкуса на лидера; обредът за посвещение се състои от

“маркиране”

на тялото с минипоялник

Процесът отнема до половин час - "робите" са събличани, принуждавани да легнат на масата, след което инициалите K и R (Кийт Раниър), както и А и M – Алисън Мак, са жигосвани на бедрата им. За първи път за тайното общество съобщи на 5 юни 2017 г. американският блогър Франк Парлато, който за кратко е работил като PR специалист в NXIVM. Той разказа, че в DOS "робините" са жигосани с инициалите на Раниър.

Съобщава се, че Алисън Мак е участвала във въвеждането на този обред в DOS.

Франк Парлато твърди, че Мак "не е имала добрите умения да угоди на Раниър, но е могла да вкара в спалнята му зашеметяващи красавици". Подчинени на Мак са били повече от 50 "робини", които тя принуждава да "съблазняват" гуруто.

Но през март 2018 г.

Раниър е арестуван

в Мексико

по обвинения в трафик на хора, използване и злоупотреба с жени като сексуални робини. Алисън Мак е заловена следващия месец. Отначало актрисата отказва да признае вината си, но през април 2019 г. свидетелства срещу своя бивш шеф, като по този начин смекчава присъдата си.

В заключителното си слово Мак се извини на всички, които е наранила, и едва след ареста си започнала да разбира ужаса от това, което е направила. "Искрено вярвах, че неговото наставничество ще ме направи по-добра, по-просветена. Дадох му своята лоялност, ресурсите си, посветих живота си на него. Това е най-голямата грешка в живота ми, за което огромно съжалявам", казва Алисън Мак.

Мак се обърна към приятели и семейството си, от които се дистанцира, когато се опитваха да я изведат от култа: "Отблъснах ви и отказах да общувам, когато се опитахте да спасите живота ми. Съжалявам, че бях толкова упорита. Съжалявам, че бях сляпа за вашата загриженост и глуха за молбите ви". Мак също настоява да не я осъждат на затвор.

С присъдата съдът определи Алисън като един от основните и активни съучастници на Раниър, призната за виновна

поробване и манипулиране на жени, в изнудване,

изолация от външния свят, лишаването им от сън и храна, принуждаването им към неплатен труд. Жертвите на процеса говориха за жестокостта на Мак, твърдяха, че тя получава садистично удоволствие от страданията им и самата тя изобретявала нови начини да ги унижава.

Но заради самопризнанията й и доказателствата, които е предоставила на прокуратурата, съдът я осъжда само на три години затвор.