Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невинаги е сигнал за патология, но е необходимо да се обърне внимание

Eдва ли има човек, който поне веднъж да не е получавал подпухналост – на краката или лицето. При натъртвания и наранявания се образува локален оток, случва се вечер краката да са подути от умора, което е по-често при жените. Лицето може да подпухне при липса или повече сън. Причината за постоянните отоци обаче може да е сериозно заболяване.

Човешкото тяло е уникално по своите характеристики и възможности, а съвременният човек просто се учи да го опознава и контролира. Достатъчно е то да се наблюдава внимателно, за да се разбере как функционира. Всеки организъм реагира по свой начин на един и същ стимул. Но има общи закони, по които може да се разбере каква информация тялото се опитва да ни предаде.

Какви са причините?

Те са няколко:

- Увеличаване на пропускливостта на съдовата мембрана.

- Намаляване на съдържанието на протеини и електролити в кръвта, поради което осмотичното налягане се понижава и течността престава да се задържа в съдовете. Характерно е за увреждане на бъбреците, когато протеинът преминава в урината и съдържанието му в кръвта намалява. Или за увреждане на черния дроб, когато протеиновият синтез е нарушен. Може да се случи и по време на гладуване.

- Неизправност на клапанния апарат на вените: когато венозната кръв не може да се придвижи към сърцето с необходимата скорост и в достатъчно количество, има застой и излишната вода просто се изтласква от съдовете. Този вид оток е характерен за разширените вени и обяснява появата на отоци в долните части на тялото, откъдето е най-трудно кръвта да се придвижи нагоре.

- Лимфният оток се причинява от притока на лимфа към мястото на нараняване или възниква, когато лимфните съдове са повредени или отстранени, оттокът на лимфата е нарушен (тя се образува във всички тъкани и се състои главно от междуклетъчна течност, която почиства тялото ни от продукти при разпада на тъканите).

Именно лимфният оток е най-чест при наранявания, инфекции и възпаления. Целулитът също е проблем, причинен от задръстване на лимфата в тъканите.

- Неврогенен оток

възниква, когато нервните влакна са повредени или ако съдовете получават неправилна информация за необходимостта от увеличаване или намаляване на пропускливостта на съдовата стена.

- При възпаление, алергия или травма има натрупване на осмотично активни вещества в тъканите, които изсмукват течността от съдовото легло. Когато тъканите са травматизирани, отокът има компенсаторен характер и не е само един от симптомите на увреждане.

Течността, напускаща съдовете, увеличава разстоянието между клетките и капилярите, намалява количеството кислород на разположение на клетките и така забавя метаболитните процеси в тъканите. По този начин предотвратява развитието на изразена локална реакция, която

неизбежно би довела до клетъчна смърт

и развитие на некроза на тъканите. При продължителен оток обаче кислородният глад причинява необратими дегенеративни процеси.

- Нарушение на сърдечната дейност, когато скоростта на изпомпване на кръвта е забавена, тя застоява в тъканите и излишната плазма се изтласква от съда.

Подпухналостта като последица от заболяване. Отоците са различни по механизма на възникването им и по локализацията им.

- Бъбречен оток

най-често се появява на лицето, придружен от бледност на кожата. Като правило това са отоци, които запазват следа от натиск за дълго време. Появява се сутрин и отшумява вечер.

- Сърдечният оток е характерен за корема, гениталиите и краката, може да е придружен от задух, цианоза на устните, пръстите на краката и ръцете, подуване на шийните вени. Те могат да изчезнат напълно сутрин и да се усилят вечер.

При поражение на вените

се появява подуване на краката, придружено от болка, чувство на тежест в тях, вените също се подуват, краката се зачервяват. Симптомите се появяват и увеличават през деня.

- Чернодробният оток се проявява с асцит (натрупване на течност в коремната кухина) и оток на предната коремна стена. Придружен е от появата на паякообразни вени по корема, сърбеж и пожълтяване на кожата и лигавиците.

- Лимфостазата може да бъде навсякъде по тялото, но е по-характерна за крайниците. Различава се от отока по това, че при натискане не се образува ямка.

- Подуването на ставите

може да показва ревматизъм или тежък артрит.

- Алергичният оток може да бъде локален, в точката на контакт на кожата или лигавиците с алергена, и генерализиран, когато в процеса участва цялото тяло. Най-често срещаният тип е отокът на Квинке, проявяващ се с подуване на лицето, устните, шията, което може да доведе до асфиксия и спиране на дишането.

Алергичният оток може да бъде придружен от обрив и сърбеж по кожата. При алергии се произвеждат хистамин и серотонин, които увеличават пропускливостта на капилярите и водят до оток.

В допълнение към външния оток има и оток на вътрешните органи.

- Белодробният оток е най-притеснителният. При него съществува реална заплаха за живота от задушаване.

В белите дробове

течността може да се натрупва

при тежка сърдечносъдова патология, при тежка пневмония и бронхит, при травма. При белодробен оток пациентът се нуждае от спешна хоспитализация. Може да се разпознае по силния задух, пяна от устата, кашлица с пенеста храчка, шумно хриптящо дишане.

Отокът невинаги е сигнал за патология.

Може да се появи и при здрави хора. Например подуване на глезените вечер при жени, носещи обувки на висок ток, подпухване на лицето сутрин след прием на повече течности и сол предния ден, торбички под очите след плач, подуване през горещия сезон.

Отокът по време на бременност е граница между патологията и нормата. Има няколко механизма на развитие - това е нарушение на водно-солевия баланс в тялото на бременната жена и компресия на лимфните и венозните съдове от нарастващата матка, което възпрепятства изтичането на течност от долните части на тялото.

Как се постъпва

- В случай на оток с локализация се препоръчва незабавна консултация с лекар.

- При сърдечни, бъбречни, венозни и чернодробни отоци приемът на диуретици има ефект.

- При алергични и възпалителни отоци - прием на антиалергични (антихистамини) лекарства.

- При артрит - прием на противовъзпалителни лекарства.

Самият оток не е болест, а следствие и основното заболяване трябва да се лекува. Само лекар може да предпише компетентно лечение.