Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследват Пламен Узунов за търговия с влияние, името му нашумя и покрай поръчка за джипове

Скандалите с Пламен Узунов започнаха малко след като влезе в сградата на “Дондуков” 2 през юни 2017 г. Тогава във фейсбук са публикувани негови снимки с униформа и мустаци като Адолф Хитлер. Узунов е уловен в няколко кадъра, включително и с вдигната ръка. От ГЕРБ поискаха Румен Радев да освободи Узунов от поста му. Възмутени имаше дори в БСП. 

В едно от редките си изяви в медиите Узунов оправдава маскировката си с карнавално парти, на което имало друг мъж, маскиран като Юда. А той трябвало да бъде медицинска сестра, но костюмът му бил малък. Униформата на Хитлер обаче му паснала идеално.

Радев отказа

да го уволни
и Узунов остана в президентството. Следва 2 години затишие около името му.

Изненадващо на 9 юли 2020 г. Узунов е арестуван в къщата на родителите си в село Първенец до Пловдив. По същото време дойде акцията, при която прокуратурата и следователи влязоха в президентството, за да търсят документи в кабинета му, както и в този на съветника на президента Илия Милушев.

Същия ден граждани се събраха на протест пред президентството, а Радев излезе пред множеството с вдигнат юмрук. Тогава произнесе крилатата фраза “Мутри, вън” и започнаха протестите срещу управляващите от ГЕРБ.

Акцията в президентството се проведе 2 месеца след арестите на братя Бобокови заради вноса на опасни отпадъци. В телефона на Пламен Бобоков разследващите намериха негови чатове със секретаря на президента Пламен Узунов. Според прокуратурата в тях има данни за търговия с влияние, каквото обвинение беше повдигнато срещу тях.

Тогава става ясно също, че Узунов изнасял към Бобоков съдебни актове и информация за либийския танкер БАДР, уреждал заличаване на криминални регистрации на негов бизнес партньор и помагал за назначаването на посланици в Африка, където има бизнес.

Пламен Узунов беше задържан в ареста на Трето районно в София и го пуснаха след 24 часа.

Делото срещу

Узунов и Бобоков

още се разследва
и няма обвинителен акт и съдебен процес. През февруари към него е приобщен доклад на ОЛАФ за злоупотреба с европейски пари. Тогава стана ясно, че когато Узунов е бил служебен министър през 2017 г., са променени условия за обществена поръчка и са купени 290 джипа от завода на Гриша Ганчев, които не отговарят на изискванията.

Заради това България ще връща 6 милиона евро в бюджета на Европа. Парите са отпуснати от Брюксел за борба с нелегалната миграция след преговори от второто правителство на ГЕРБ през 2016 година. Условието на Европа е било автомобилите да бъдат високопроходими.

Обществената поръчка започва и условията по нея са били такива, каквито искат от Брюксел. Когато идва служебното правителство, МВР под ръководството на Узунов сменя критериите така, че да се купят коли тип SUV с много по-занижени критерии за качество. От ОЛАФ препоръчаха на МВР да накаже служители и да се започне наказателно производство. В документа на европейската служба най-много се споменава името на Узунов като ръководител на МВР по времето на смяната на критериите, разкри тогава “24 часа”.

Адвокат Емилия Недева: Кой е продал записите на медия?

“Охранителните камери подлежат на контрол от Комисията за защита на личните данни и по наредбата за частната охранителна дейност. Не мога да си обясня кой вади тази камера и кой има достъп - собственикът или длъжностните лица по охраната”, каза за “24 часа” адвокат Емилия Недева, която защитавала Пламен Узунов по делото за търговия с влияние.

Според нея собственикът на пицарията може да ги дава само на ДАНС, полиция или други органи за разследване.

“Кой е развил паралелен бизнес и е продал или предал на медия тези кадри? Отговорете си сами”, казва Недева. Пред “Дневник” тя твърди, че Пламен Узунов се е срещнал с човек, който не е на държавна служба от много години, и няма нищо уличаващо го в това.

Според нея твърдението за конспиративност е смехотворно, защото мястото е публично и посещенията в него очевидно се документират.

“Като адвокат и правозащитник бих попитала собственика на заведението, записите от чиито камери са предоставени за обслужване на тази манипулация, дали камерите му са поставени с цел охрана, или за регистриране и разпространяване на епизоди от личния живот на посетителите. Колко са законни действията му и какви са мотивите да предоставя записите извън целите, за които те се правят”, пита Недева.

Тя е пловдивска адвокатка, известна правозащитничка, чиито коментари редовно се публикуват от “Дневник”.