Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният редактор на вестник "168 часа" на първия ред пред дипломиращите се студенти от Факултата по журналистика на СУ
Главният редактор на вестник "168 часа" на първия ред пред дипломиращите се студенти от Факултата по журналистика на СУ

Бъдете любопитни, смели и упорити! Тези три неща препоръча препоръча главният редактор на вестник "168 часа" да следват бъдещите журналисти от випуск 2019 и 2020 г. на Софийския университет.

Той изнесе приветствена реч на церемонията по дипломирането на студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация. На нея присъстваха деканът на факултета проф. Веселина Вълканова както и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, които също говориха пред дипломантите и им пожелаха да защитават честта на журналистическата професия. Проф. Герджиков присъства за пръв път на дипломиране след началото на епидемията от COVID-19 у нас в началото на 2020 г.

Заедно се дипломираха випуск 2019 г. и випуск 2020 г.
Заедно се дипломираха випуск 2019 г. и випуск 2020 г.

"Днес имах честта да приветствам абсолвентите от Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ "Св. Климент Охридски”. Понеже всички те - умни и красиви, както е модерно да се казва, са в началото на своята история в журналистиката, им разказах за моята първа седмица като репортер във вестник “Континент”, разказа в своя фейсбук профил главният редактор на "168 часа".

Гмурнах се в криминалната журналистика на 11 януари 1994 г. в разгара на гангстерската война. В първата ми работна седмица имаше престрелка в ж.к. “Дружба” с 4-има убити, пред казино “Севастопол” беше прострелян Младен Михалев-Маджо, а в жилищен блок в кв. “Белите брези” един сержант от подразделението за борба с масовите безредици застреля двама командоси от отряда за борба с тероризма и рани техен колега.

Получи ми се летящ старт, в който първоначално не знаех дори телефона на пресцентъра на МВР, но криминалната журналистика се оказа за мен любов от пръв поглед, която ме държи и до днес. Затова пожелах на младите си колеги три неща - да бъдат любопитни, смели и упорити. Любопитни, защото любопитството е горивото в двигателя на нашата професия. То ни тласка да намираме хубавите истории. И смели и упорити, за да задоволяваме това любопитство и да се превърнем в добри разказвачи. Ако се научим да разказваме добри истории, всичко друго е лесно, а каналът към хората няма значение, колкото и да се променят технологиите. Но абсолвентите в залата, част от които преминаха и през редакцията на “168 часа”, ще се справят, защото носят нов заряд към промяна.

Успех на випуските 2019 и 2020!", пише още Слави Ангелов.
Заради противоепидемичните мерки на церемонията не се допускаха родители и гости, а само студентите и техните преподаватели. Сред дипломиращите се бе журналистката Петя Дикова, която завърши своята магистратура по "Електронни медии".