Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Настоящият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията ще бъде сменен, каза пред журналисти премиерът Стефан Янев. Директор на агенцията сега е Габриела Козарева и тя ще бъде сменена с предложение на министъра на правосъдието.

Уволнението й бе поискано от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, заради отказа на агенцията да впише новите ръководства на болниците.

„Отказът на Агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Всъщност, какво се опитват да ни кажат с това си действие? Ние сме недосегаеми, ние сме, може би, можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Може”, заяви д-р Кацаров на 9 юни.

Според него Габриела Козарева, е превишила правата си. И поиска Министерството на правосъдието да провери законно ли е действала.

На служители в Агенцията по вписванията е оказвано "въздействие". Това каза пък зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, който е разпоредил проверката.

Отговорът на Агенцията не закъсня. В официално становище от там пишат, че не могат да регистрират новото ръководство на болница "Лозенец", защото старият директор проф. Любомир Спасов обжалва уволнението си. А в казуса с „Александровска” имало неясноти. В документите от здравното министерство било посочено, че новото ръководство е назначено след конкурс. Хората, които ще управляват обаче, отново според документите, били избрани до провеждането на такъв, пишат още от Агенцията.

Габриела Козарева е родена на 24 октомври 1977 г., а през 1996 г. завършва средното си образование, като възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”.

През 2001 г. се дипломира като магистър по право в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, със специализации по правораздаване, публична администрация и международно право и международни отношения.

След това работи като съдебен помощник във Върховния административен съд. В периода 2007-2011 г. е правен консултант на редица местни и чуждестранни търговски дружества.

От 2011 до 2015 г. работи като директор на дирекция “Правни и корпоративни въпроси” в “Нафтена индустрия Сърбия петрол” ЕООД, дъщерно дружество на “Газпромнефт” АД.

През 2015 г. става директор на Дирекция “Спортна инфраструктура и управление на държавното участие” в Министерството на младежта и спорта, където е била до назначаването й за зам.-министър през май 2017 г. През февруари 2018 г. оглавява Агенцията за малки и средни предприятия, а през август - Агенцията по вписванията..