Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Николов
Николай Николов

ЦИК да накара комисиите да броят паралелно

Направих симулатор за гласуване, защото знам колко е трудно на част от възрастните хора да използват модерна техника, казва IT специалистът 

- Как решихте да поставите симулатори за машинно гласуване в Горна Оряховица, г-н Николов?

- По образование съм инженер по киберсигурност и работя изцяло в IT сферата. Идеята да направя симулатор за машинно гласуване дойде от това, че знам колко е трудно на част от по-възрастните хора да използват модерна технология. Оттам ще идва и голямо забавяне при тяхното гласуване на 11 юли. Има и доста от по-младите, които не са запознати.

През зимата правих една друга кампания -

събирах стари

компютри за

електронното

обучение на

децата,

които са затруднени да си осигурят устройства. Зарадвахме около 50-ина деца. Доста мои приятели и познати откликнаха на молбата ми да помогнат. Аз отделих доста от личното си време, за да рециклирам устройствата. Най-голямата награда бяха усмивките на децата.

- Защо го правите? Не е ли ангажимент на държавата?

- Не съм от хората, които са свикнали да чакат някой да им даде. От 15-годишен съм полусирак, доста ме е блъскал животът. Знам какво е и да нямаш, и да имаш. Родителите ми са ме учили, като мога да помагам - да помагам, като не мога - да не преча. Виждам неща, в които мога да помогна, не го правя, за да придобивам някаква известност, просто ми идва отвътре.

В повечето

случаи търся

подкрепа от

приятели

и познати.

Много съм

им благодарен,

че всеки път

откликват

- Какво представлява този симулатор за машинно гласуване и има ли интерес?

- Първият симулатор, който сме поставили, е в едно кафене на мой приятел в Горна Оряховица. Представлява таблет, който съм закупил с мои лични средства. На него има зареден сайт, който не е моя разработка. Аз имах идея да направя нещо подобно, но като видях, че вече има готово, реших да не си губя времето, а да го използвам. Таблетът преповтаря като интерфейс това, което е на екрана на машината за гласуване. Може да се избират партии, има си бутон “Не подкрепям никого”, бутони за преференции, за следваща страница, понеже не могат всички да се съберат на един екран и трябва да се прехвърля. Важно е, защото някои може на първа страница да не намерят своите фаворити и да направят проблем. Като бъдат запознати, процесът ще върви доста по-бързо. Поставихме го на 2 юни вечерта. Сутрин има доста голям интерес от по-възрастни хора. Казват, че

преди да седнат

да си изпият

кафето, минават

да “хвърлят”

по един глас

Първите няколко пъти е имало затруднения, но впоследствие някой от групата им показва и си го тренират.

- За колко време става гласуването?

- Отнема 10-15 секунди за по-възрастен човек. Аз си направих експеримент. На мен ми отнема 4,5 секунди, но като сложим и другия процес по намирането в списъка, снемането на личните данни, вкарването и прочитането на картата, после разпечатката, предполагам, че няма да е повече от 1 минута.

- Какъв е най-големият риск според вас в това машинно гласуване?

- Да бъде манипулиран вотът. Всеки един софтуер може да бъде написан в полза на някого. Ако има умисъл за това, няма начин някой да го спре.

Най-често на мои приятели давам следния пример: дадена партия организира изборите и иска тя да е първа политическа сила. На всяка една машина за вота се добавя допълнителен код, който при разпечатване накрая на контролна разписка, вместо да покаже реалното гласуване,

може да бъде

зададено

процентно да

прехвърли

гласове от

всички други към

тази партия,

която трябва да спечели. Това е напълно реално. Дори и да излязат 100 хиляди светила, които да обясняват, че това няма как да се случи, този риск го има.

- Има ли начин този злоумишлен код да бъде хванат преди самото гласуване, ако е добавен?

- Да, но проверката трябва да се направи от независим орган, а в България такова нещо не съм чувал да има. Всеки е зависим от някого. Дали някоя фирма ще направи този одит, ще ѝ бъде платено и ще вземе допълнителни пари под масата, за да си затвори очите, или ще е някоя държавна агенция, подчинена на съответното правителство - това нещо е напълно възможно. Убеден съм, че това може да се случи. Бих си заложил репутацията, че е възможно, и няма човек, който да ме обори.

- Какво трябва да направи ЦИК в тази хипотеза?

- Най-лесното нещо е да накара всички комисии да броят паралелно. След като приключи изборният ден, да преброят всички извадки, които са излезли от машината. Доколкото съм запознат, тези извадки ги слагат в непрозрачна урна и те остават в съответната комисия. Накрая на изборния ден е лесно да се преброят.

- Какъв знак е за вас, че бе наложен единствено машинният вот, определящ за Венецуела и за трети страни, но не и за Европа?

- Според мен някой иска да си нареди къщичката, както си иска, защото не може да задължиш всички избиратели да гласуват машинно. При хартиения вот има всичко черно на бяло. Някои хора може да ги е страх от невалидните бюлетини, които са хартиени, но според мен доста по-голяма опасност е манипулацията на вота през машини, след като се разчита 100% на тях.

В Изборния кодекс има доста неща, които са пълна глупост. Гледах на предишните избори как хора стоят по няколко дни и не могат да си предадат протоколите, а

на комисиите

може да се

раздаде по един

таблет или по

един лаптоп и те

да си вкарат

директно данните

После да се даде и хартиен носител. Макар да се гласува машинно, протоколите остават, така че и на тези избори ще има такова чакане.

- Какво очаквате да се случи след тези избори като резултат?

- Аз имам надежди, че рано или късно партиите ще загърбят своите различия, ще започнат да работят заедно за благото на държавата, а не всеки да дърпа към своята кошница и да се чудят кой за кого какви компромати да вади. Когато нямаме стабилно правителство, нищо в страната не върви като хората. Песимист съм, че това ще се случи след тези избори.

- А дали всички, които желаят, ще успеят да гласуват?

- Предполагам,

че ще има доста

малка активност

спрямо предните избори, защото времето, в което ще се проведат, е време за почивка. Обикновения човек не го интересува толкова какво става на високите нива в държавата. Един човек, който не се занимава с политика, го интересува, като дойде краят на месеца дали ще има пари да си плати сметките. Дали в малките населени места контейнерите ги изхвърлят редовно - такива ежедневни проблеми. И това остро противопоставяне всеки срещу всеки, предадените очаквания след вота на 4 април...

Аз лично съм доста отвратен от начина, по който се води цялата антикампания. Това не отблъсква само хората от една политическа партия, а така хората се отвращават от абсолютно всички политици. Ваденето на компромати досега се получава само “този казал, оня рекъл”. Последното: “един едър мъж с каскет ми даде тук едни документи”. Това са пълни глупости, но явно нашите политици не са узрели за сериозна политика.

- Имате намерение да поставите още симулатори преди вота, къде?

- Имам положителен отговор от общинската администрация на заявлението ми да поставя на входа на сградата на общината. Кметът обеща съдействие да сложим в кметствата и в пенсионерските клубове. Трябват поне 14 устройства. Надявам се да успеем със собствени сили и средства да осигурим всички. Вече имам потвърждение от трима души, които искат да дадат таблети за временно ползване. След това няма да ги задържам, защото не ми трябват. Ще започнем от входа на община Горна Оряховица и докъдето стигнем. Ако имаме съмишленици и в други общини и региони, аз с радост ще им помогна.

CV

- Роден в Горна Оряховица, на 31 години

- През 2009 г. завършва Професионалната гимназия по електротехника и електроника “Ломоносов” в Горна Оряховица

- През 2018 г. започва да изучава киберсигурност в НВУ “Васил Левски” в Шумен. Предстои да се дипломира като бакалавър

- Има фирма за IT услуги

- Системен администратор в община Горна Оряховица

- Живее на семейни начала с приятелката си