Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Божков даде пресконференция през видеовръзка от Дубай. На място в централата на партията му “Българско лято” пък бе избраният за лидер Борил Соколов.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Божков даде пресконференция през видеовръзка от Дубай. На място в централата на партията му “Българско лято” пък бе избраният за лидер Борил Соколов. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Контактите на комуниста Александър Паунов

и Мая Манолова с олигарха бяха оповестени

публично, Борисов официално отрече да е

получил и стотинка от най-богатия българин

Кой е българският политически лидер, подкупван неколкократно от Васил Божков, за когото пишат американците?

Според запознати този детайл в официалното съобщение на Министерството на финансите на САЩ по повод на санкциите по закона “Магнитски” касае познати факти от публичното пространство.

Един от лидерите на наши партии, които биха могли да помогнат на ударения с финансови санкции най-богат българин “да създаде канал, през който Русия да влияе на български правителствени служители и официални лица”, е възможно да бъде Александър Паунов, който оглавява Комунистическата партия на България (КПБ).

Паунов беше

засечен от СРС-та

да контактува

с Божков в

началото

на протестите

през юли 2020 г. Двамата коментират по телефона как обвиненият в 19 престъпления бизнесмен финансирал тълпата.

“Ти знаеш, че, ъ, на мен винаги може да се разчита. Познаваме се отдавна и знаеш, че съм твърдо, твърдо зад теб”, казва в подслушания разговор Паунов. Тогава лидерът на комунистите потвърди автентичността му.

Александър Паунов
Александър Паунов

“Това е провокативен въпрос. Защото в интервюто си Божков каза, че това са Бойко Методиев Борисов и Влади Горанов. Той го каза в прав текст”, коментира Александър Паунов, потърсен от “24 часа” вчера.

“Първо, аз не съм бил в правителството никога. Човек в правителството, така пише и по закона “Магнитски”, защо не го четете в дълбочина?! Така че въпросът ви е провокативен. Освен това аз вчера не изтичах в американското посолство, защото съм спокоен”, допълни Паунов.

А това, че съм

провел един

разговор с Васил

Божков, въобще

нищо не значи

Аз го познавам от ЦСКА, когато беше собственик, били сме на мачове, каза още лидерът на КПБ.

“И за какво да ме купува мен? Какво зависи от мен? Бил ли съм премиер, външен министър, министър на финансите? Какво зависи от мен? Можеш да подкупиш човек, ако може да свърши някаква работа. Ориентирайте се към Бойко Борисов и Влади Горанов. Той е казал - кога е теглил парите от Булбанк, как ги е носил при Влади Горанов, пушили са по една пура, дал е 60 млн. човекът. Защо не разровите в тази посока, а търсите компартията. Посоката към Александър Паунов е много грешна и не води доникъде, даже се забавлявам с това. Как той ще ме подкупи и аз ще оправя някой закон или ще кажа нещо на комисията по хазарта и т.н.”, каза Паунов.

В официалното съобщение на американското финансово министерство пасажът за партийния лидер, подкупван неколкократно от укриващия се в Дубай Божков, пише още, че бизнесменът “планирал да даде тази година голяма сума пари” за руския канал.

Мая Манолова е друг партиен лидер, чиито

снимки в офиса

на Васил Божков

бяха разпространени, след като прокуратурата и полицията направиха претърсвания там. Снимката е направена месеци преди местните избори през октомври 2019 г., в които лидерката на гражданската платформа “Изправи се.БГ” се кандидатира за кмет на София. Не е ясно обаче дали и какви контакти има Мая Манолова с официална Русия днес. Може да се търси някаква връзка с прекратеното ѝ преди 6 г. членство в БСП и съпруга ѝ - бившия военен министър Ангел Найденов, който продължава да е част от социалистическата партия, която по силата на историческата обвързаност поддържа добри контакти с Москва.

“Аз съм го виждала само преди кампанията по негова покана, за да разкаже какво мисли той”, заяви Манолова преди година и отрече да е получавала пари от Божков. “Тогава той беше уважаван бизнесмен”, посочи Манолова.

На въпрос на “24 часа” дали тя е подкупваният от Божков лидер, Манолова отговори: “Не. Политическият лидер, подкупван от Божков, очевидно е Борисов,

чиито депутати

промениха

закона, за да

му спестят

такси,

чийто финансов министър не събра 700 млн. лв. на хазната, а неговият външен министър му издаде служебен паспорт. И на който очевидно Божков е плащал такса спокойствие - според неговите признания. Борисов управляваше еднолично държавата, очевидно е от кого е зависело да не си плаща на държавната хазна.”

Това са откритите данни за тези двама български партийни лидери, които са контактували с Васил Божков и това е било документирано.

Разбира се, в публичното пространство се появиха и други имена - Бойко Борисов, Румен Радев, Ахмед Доган, Корнелия Нинова... Най-често критици на бившия премиер в четвъртък споменаваха името на Бойко Борисов.

Според запознати с практиката при подготовка на подобни анализи от американска страна винаги се има предвид публично известни и доказани факти.

Никога не съм

получил стотинка

от Божков,

каза Борисов още в началото на пресконференция на ГЕРБ, а по-късно повтори това и в отговор на журналистически въпрос.

Божков в своята пресконференция в четвъртък пък държеше да уточни, че не е подкупвал премиера Борисов и финансовия министър Горанов, а плащал рекет, за да прави бизнес.

От ГЕРБ, които винаги са подозирали президента Румен Радев в “прокремълска позиция”, дълго настояваха той да се изкаже по темата за руските шпиони. А в последните дни Борисов очаква да чуе коментара на държавния глава по едно негово изявление. “Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-обвиняващо, по-убедително от неговите обвинители”, бе казал президентът на 9 юни 2020 г.

Няма обаче публичен факт или медийна публикация, която да описва контакт между Васил Божков и Румен Радев в последните години.

Божков: Бях рекетиран, подкуп не съм плащал

РУМИНА ДИМИТРОВА

Политически лидери не съм подкупвал. Бил съм рекетиран, подкуп не съм плащал. Така бизнесменът Васил Божков, който вече над година и половина се укрива в Дубай, коментира санкциите на САЩ срещу него.

В четвъртък той се включи чрез видеовръзка на пресконференция в централата на основаната от него партия “Българско лято”, където пък бе и избраният за неин лидер Борил Соколов.

“Аз съм единственият, който даде сигнал до прокуратурата - официално. След това българският народ се събуди и България вече не е същата. След този сигнал, вместо да го разгледат, американците ми наложиха санкции”, коментира Божков. Според него след случилото се вече никой български бизнесмен няма да има куража да се оплаче нито в американското посолство, нито другаде.

Личният ми бизнес е унищожен. Активни сметки в САЩ нямам, продължи той. Божков изрази недоумение защо е подгонен от властите, а тези, които правели рекетите, имали чадър.

Аз бях рекетиран от Бойко Методиев Борисов и лицето Владислав Горанов и други хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп, категоричен бе той.

За твърденията, че е плащал по 10 хил. лв. на ден на служител от комисията по хазарта, той настоя, че не е имал комуникация с никого оттам, защото тя преминавала през Горанов.

Плащал съм и съм дал доказателства. Иначе нямаше да съществувам отдавна. Видяхте какво стана, когато отказах да плащам, допълни той. Божков разказа, че започнал да дава пари след поправка в Закона за хазарта през 2014 г. и това продължило до началото на 2020 г.

Не мога да ви кажа за 5 г. колко съм дал, защото бяха забранили на банките да ми дават справки. Но за последните 3 г. съм дал над 60 млн. лв., пресметна той.

Божков отрече да познава арестувания полицай Ангел Папалезов, който е обвинен като член на банда за трафик на антики и пране на пари. Не даде категоричен отговор обаче дали подготвя общ фронт с укриващия се в Сърбия Цветан Василев. Но бил готов за съдружие с всеки, който иска да премахне “хунтата”.

На въпрос разправял ли се е вече с ексдепутата от ДПС Делян Пеевски, както се закани преди време, той каза: За съжаление има и други, които искат да се разправят, може и да не стигна дотам.

Запитан дали е търсил контакти с мафиота Сретен Йосич, каза: Ходих до Белград и не ме пуснаха в затвора да си поговорим.

Румен Радев не го познавам. Нито имам да връщам нещо на Борисов, нито да вземам. Аз имам съвсем друга мисия - нямам лични цели, мисията ми е да премахнем хунтата, каза Божков.

Мая Манолова
Мая Манолова