Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжната прокуратура в Габрово внесе обвинителен акт срещу горски инспектор, обвинен в подкуп и престъпления по служба, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода от 15.04.2016 г. до 17.10.2019 г., в качеството си на длъжностно лице „главен специалист - горски инспектор“ към Регионална дирекция по горите – В. Търново поискал и взел подкупи  в пари и вещи на обща стойност 4 271 лева от физически лица и фирми, занимаващи се с дърводобив, експедиция и производство. Незаконните облаги обвиняемият получавал от представители на обекти за складиране, преработка или търговия с дървесина, които проверявал. Горският си затварял очите за явни нарушения, не издавал  констативни протоколи и не съставял актове за нарушения.

Той е предаден на съд и за това, че в периода от началото на 2017 г. до края на септември 2019 г., в качеството си на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения, като не извършвал проверки в обекти на две търговски дружества, не отстранил нарушения при движението на добита дървесина и воденето на електронните дневници за тези обекти. Обвиняемият предварително съобщавал на посочените фирми за предстояща проверка в обекта и ги предпазвал от проверки на негови колеги, като по този начин осигурявал възможност за неправомерното им облагодетелстване от държавни и частни горски територии.
Третото обвинение срещу горския инспектор е за това, че в периода 26.07.2019 г. - 14.10.2019 г., в качеството си на длъжностно лице към РДГ – В. Търново, съобщавал на работещи в няколко конкретни фирми информация, свързана с предстоящи проверки от длъжностни лица на Изпълнителна агенция по горите – София във връзка с дейността им по Закона за горите и по Закона за лова и опазване на дивеча, която информация му е известна по служба и за която знае, че представлява служебна тайна.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.