Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Шпигел”: Борисов и Меркел договорили сделка за германската армия

Голям скандал заради корупционна афера със защитни маски в началото на годината в Германия бе свързан и с България от сп. “Шпигел”. Според публикация в изданието германската армия е поръчала некачествени български маски за стотици хиляди евро. Сделката била договорена след разговор между германската канцлерка Ангела Меркел и бившия български премиер Бойко Борисов.

През март двама германски депутати от управляващия блок - Георг Нюслайн от Християнсоциалния съюз (ХСС) и Николас Льобел от Християндемократичния съюз (ХДС) на Меркел подадоха оставки, след като стана ясно, че са получили комисиони по 250 000 евро и 600 000 евро при посредничество за купуване на защитни маски.

Фирмата на Нюслайн е посредничила при закупуването на маски за германското министерство на здравеопазването, както и за баварското здравно министерство. На свой ред Николас Льобел е помагал при сключването на договори за маски между доставчик от провинция Баден-Вюртемберг и две частни фирми в Хайделберг и Манхайм, като получил хонорар от 250 000 евро. Избухналият скандал се превърна в отправна точка за редица критики към управляващия блок на ХДС/ХСС.

Сега в раследването на “Шпигел” се посочва хасковската фирма “Венера Стайл”, която направила маските, въпреки че по това време шиела само облекло. Все пак фирмата предлага през пролетта на 2020 г. на Германия двуслойни маски - 85% памук, 15% еластан.

Германската медия твърди, че сделката е забележителна, тъй като идва, когато

България също се

нуждае от маски,

колкото и Германия,

и дори е забранила износа им.

“Защо тогава България изпраща маски на Германия”, пита “Шпигел”. Изданието добавя, че този бизнес се е ползвал с подкрепа на най-високо ниво като тази на канцлерката Меркел и министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

Въпреки съмнителното качество Бундесверът ги купува, а в писма, получени от “Шпигел”, няколко пъти се споменават политически причини. В сделката влизали и защитни костюми, които се озовават в отдела на Бундесвера за защита от ядрени, биологически и химически оръжия.

“Не е известно дали сделката е политически фарс или афера”, но е “сигурно”, че

Меркел и Борисов са

обсъждали за пръв път

темата на 27 март 2020 г.

Канцеларията на Меркел потвърждава това. Ден преди това ръководителите на държавите от ЕС обсъждаха с видеовръзка възможностите да се осигури защитно облекло в блока и Борисов е предложил да участва.

Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов. “Когато двамата говорят по телефона, Борисов е на власт над 10 години след малка пауза. Предвидим партньор на ЕС, а това означава нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе “скъпа Ангела”, а и със “скъпата Анегрет” той бе на “ти”, , отбелязва “Шпигел”, цитиран от “Дневник”. След въпросния разговор канцлерството въвлича и военното министерство. Изготвени са документи, които началникът на кабинета на Крамп-Каренбауер обсъжда с шефа на службата за поръчки на армията, а помощник на министъра излита за София на 31 март, за да вземе проби от костюми и маски от кабинета на Борисов. Предвид натиска службата за поръчки нарежда доставката да стане “незабавно” в срок от 24 часа.

Продукцията от България няма никакви опознавателни знаци, нито удостоверения за качество. Освен това пробите показват, че продуктите са некачествени. Същото е с костюмите, които могат да се перат само при температура от 30 до 40 градуса, а това е недостатъчно, за да се ликвидират вирусите, и може да се използват само веднъж. Въпреки това службата за поръчки се задейства, а процесът се обявява за “силно значим политически”. Отправя се молба да се сключи възможно най-голям договор с българските компании за армията.

Това включва малки за германските мащаби, но сериозни за компанията за облекла “Венера” поръчки, обхванати от три договора за шест дни: 200 хил. маски за 246 хил. евро. Още 11 хил. защитни костюма се поръчват на други производители въпреки явните съмнения в качеството.