Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спецчасти нахлуват в училището след касапницата.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Спецчасти нахлуват в училището след касапницата. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ученици скачат от 3-ия етаж, за да се спасят от ужаса в Казан

“Днес ще убия голямо количество биобоклук и ще се застрелям.” Това смразяващо съобщение пуснал онлайн 19-годишният руснак Илназ Галявиев, който потопи в кръв училище в град Казан, столица на руската република Татарстан.

Той вярвал, че е Господ, отказал се от родните си баща и майка.

Нападателят изби най-малко 9 души и рани поне 21, след като се развихри с пушка и самоделни бомби в училище №175 във вторник. Сред загиналите са 7 деца на възраст 13-14 години, учителка и служителка, съобщи в. “Дейли мейл”.

По време на кървавата баня изплашени ученици скачали от прозорците на третия етаж в опит да се спасят от ада. Според местни медии

2 деца са

починали при

скачането и

така жертвите

стават 11

Ужасяващи видеоклипове показват деца, облени в кръв, лежащи на тревата пред сградата на 175-о, докато плачещи родители и учители превързват раните им.

Атаката започнала в 9,20 ч сутринта, когато Илназ Галявиев, бивш възпитаник на училището, необезпокояван влязъл с оръжие в ръка и съмнителна чанта в школото. Той първо се разправил с охраната и една от чистачките, като очевидци твърдят, че имало взривове. После терористът нахлул в стаята на бивш свой учител, където учели осмокласници. Без да му мигне окото, Илназ убил 7 ученици на място и ранил още 21 души в саморазправата си.

Ликвидирал и

25-годишната

учителка по

английски

език Елвира Игнатиева, която излязла в коридора в суматохата.

Ученик разкри, че им било заповядано да заключат вратите на класната стая от директора по високоговорителя, още преди да чуят стрелбата. Той видял чистач и пазач, който бил прострелян, докато опитвал да попречи на нападателя да влезе в училището. Вътре имало 714 деца и 70-ина служители, включително 52-ма учители.

“Класният ръководител бързо затвори вратата и буквално пет секунди по-късно избухна голяма експлозия на първия или на втория етаж. Останахме заедно и не отворихме вратата на никого, но се

чуха изстрели,

блъскаше се

по вратата,

сякаш някой опитваше да я избие”, казва спасилият се ученик. 

След пристигане на властите хората били евакуирани от училището за около 20 минути. Убиецът бил заловен жив от полицията. По-късно Галявиев бил заснет в участъка, вързан в килия, където казал на служителите на реда, че е Бог и мрази всички. Илназ поискал да не му се приписват психологически проблеми. Той оставил две невзривени устройства в училището и друго в къщата му.

В свои изяви в социалните мрежи той носи маска, изписана с думата “Бог”, и твърди, че иска всички да признаят, че са негови роби.

“Дойдох на този свят като човек, за да се отърва от всички вас”, пише още Галявиев. Пред властите той казал, че

се научил да

прави бомби

в интернет

Галявиев е завършил училище № 175 преди четири години. Той получил разрешително за притежание на огнестрелно оръжие на 28 април, два дни след като бил изключен от Татарския институт за бизнес заради слаб успех. В колежа описват убиеца като тих и неконфликтен, уважаващ учителите и другите ученици.

“Никой не ми каза, осъзнах себе си преди два месеца, че съм Бог. Първо казах на майка си, нямам майка, просто я наричам “ти”. Тя не ми е майка. Нямам родители”, казал на полицията агресивният младеж, след като бил задържан. Той твърди, че

през лятото в

него започнало

да се пробужда

чудовище

“Какво е направил?”, били единствените думи на шокирания му баща Ринат, след като репортер му разказал за трагедията.

Първоначално бе съобщено, че стрелбата е дело на двама души, а вторият нападател бил елиминиран. По-късно властите поясниха, че Галявиев е действал сам.

Цяла сутрин тълпи от разтревожени и разплакани родители се събираха пред училището, докато децата им бяха товарени в линейки, а други наблюдаваха как огнеборци помагат на ученици да се измъкват по стълбите на пожарните. На място дошли около 20 линейки. Всички останали училища в града бяха затворени за деня като предпазна мярка. 

Президентът

Путин нареди

преразглеждане

на правилата за

носене на оръжие

в Руската федерация след смъртоносната стрелба. В Татарстан пък обявиха 12 май за ден на траур.

През ноември 2019 г. младеж откри стрелба със законно притежавано ловно оръжие в колеж в Благовешченск, в руския Далечен изток, уби един човек и се самоуби. Ранени бяха трима души, припомня ТАСС.