Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Антоанета Христова СНИМКА: Архив
Проф. Антоанета Христова СНИМКА: Архив

Как се приемат закони в недемократична среда - това показа новият парламент при приемането на юруш на поправките в Изборния кодекс. Това коментира проф. Антоанета Христова в студиото на Би Ти Ви. Според нея съвсем правилно тези поправки са дадени на Конституционния съд.

Според социолога Юрий Асланов в обществото доминира анти-ГЕРБ нагласата - миналото лято имаше показателен взрив на тези настроения. Хората не могат категорично да кажат кой точно искат да смени ГЕРБ, затова и ГЕРБ оцеля като първа политическа сила на предишните избори на 4 април.

Проф. Христова очаква следващият парламент е да бъде още по-раздробен след вота на 11 юли, може би още малки партии ще влязат в парламента.

ЦИК не е толкова важна - досега няма случай порочните изборни практики да са станали на това ниво - там винаги е имало съгласие и ползотворна работа, смята Юрий Асланов. "Естествена промяна трябва да има на другите нива на изборния процес, ЦИК е важен орган, но да не стоварваме там всички очаквания."

Дай боже,да не са касирани следващите избори, но начинът, по който се подходи към поправките, без достатъчно обсъждане, наруши процедурата, по която се поправиИзборният кодекс. Всичко беше направено толкова урбулешката в деня на гласуването, че дори хора от пленарната зала не бяха наясно какво точно са гласували. А демокрацията е процедура, припомни проф. Антоанета Христова.