Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състезателката по вдигане на тежести от Нова Зеландия Лорел Хюбърд изглежда ще се превърне в първият транссексуален спортист, който ще участва на олимпийски игри.

43-годишната щангистка по рождение е мъж и преди да смени пола си носеше името Гавин.

Олимпийският комитет на страната потвърди, че Хюбърд покрива изискванията на международната федерация по вдигнае на тежести. До 2013 година Хюбърд се състезаваше при мъжете, а в началото на кариерата си бе рекордьор в категория над 105 килограма за младежи в родната си страна.

През 2017 година, вече като Лорел, Хюбърд стигна до сребро на световното първенство в Анахайм. Има два златни медала от първенствата на Океания, както и от Игрите на добра воля.

Изискванията на МОК за участието на транссексуални спортисти са такива - за да се състезаваш като жена, трябва нивото на тестостерон в организма да е под определна норма (под 10 наномола на литър за поне 12 месеца преди първото състезание).

Официално участието на Хюбърд ще бъде потвърдено през юни, когато от олимпийския комитет на Нова Зеландия ще разкрият пълния списък на делегацията си за Токио. Местната федерация отказа коментар, но участието на състезателката в международни състезания вече години наред е доказателство за подкрепа.