Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Андрей Бабиш лично съобщи за разкритията на чешките служби и за изгонването на руските дипломати.
Премиерът Андрей Бабиш лично съобщи за разкритията на чешките служби и за изгонването на руските дипломати.

- Гръмнатите боеприпаси трябвало да заминат за Украйна

- Прага гони 18 дипломати - разузнавачи на Москва, издирва двама с имената на отровителите на Сергей Скрипал

Взривяването през 2014 г. на чешки оръжеен склад вероятно е било свързано с опит на Русия да провали сделка на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с Украйна.

Това твърди чешко разследващо издание, цитирано от “Свободна Европа”, по повод направените в събота разкрития на властите в Чехия, че руски шпиони са замесени в експлозията във Върбетице, при която преди 7 г. гръмнаха 50 т боеприпаси и убиха двама души.

Според изданието “Респект” в склада край град Злин са били складирани оръжия, които е трябвало да бъдат купени “от известен български оръжеен търговец”. Според медията става въпрос за Гебрев.

“Пратката е била предназначена за Украйна, която по това време е на практика във война с Русия. Ако оръжията са били унищожени с помощта на взривно устройство в пратката, това е щяло да увреди имиджа на търговеца в очите на купувачите”, пише още “Респект”. Изданието цитира разследващи, според които експлозията е трябвало да стане извън територията на Чехия, но нещо се е объркало.

Според източници на Би Би Си пък Емилиян Гебрев държал в чешкия склад част от стоката си. Британската медия обаче сочи, че той може да е засегнал интересите на важен руски конкурент, свързан с ГРУ.

Чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в експлозиите в склада за муниции през 2014 г., обяви лично премиерът Андрей Бабиш в събота. В тази връзка Прага реши да експулсира 18 служители в посолството на Русия в чешката столица, посочи и вътрешният министър Ян Хамачек, който изпълнява временно и функциите на външен министър. На 18-те дипломати, идентифицирани като военни шпиони, е разпоредено да напуснат страната до 48 часа.

Според Хамачек

изгонените

руснаци са агенти

на две централи

- Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ). “Имаме сериозни основания да смятаме, че агенти на отдел 29155 на ГРУ са замесени в експлозията на боеприпасите”, уточни Бабиш.

Полиция охранява руското посолство в Прага след разкритията за намесата на агенти на ГРУ във взривяването на оръжейния склад през 2014 г.
Полиция охранява руското посолство в Прага след разкритията за намесата на агенти на ГРУ във взривяването на оръжейния склад през 2014 г.

Стана ясно също, че се издирват двама заподозрени в “тежки криминални престъпления”, които притежават руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов, които са главните заподозрени за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с новичок през 2018 г. в Солсбъри. Чешката полиция публикува снимки на същите двама души, които бяха издирвани от британците.

През есента на 2018 г. разследващият проект “Белингкет” и сайтът “Инсайдър” установиха, че истинското име на Боширов е Анатолий Чепига, а на Петров - Александър Мишкин, и че те са офицери от ГРУ.

Според чешката полиция издирваните лица са били в Чехия между 11 и 16 октомври 2014 г. и са посетили Злинския край. Експлозията в склада стана на 16 октомври. Втори склад избухна на същото място на 3 декември, припомнят медиите. Руските агенти използвали също паспорти на името на Николай Попа от Молдова и Руслан Табаров от Таджикистан.

Предполага се, че хора от отряда агенти, замесен в експлозията и в отравянето на Скрипал, са свързани и с опита за покушение над бизнесмена Емилиян Гебрев в София през 2015 г.

Чешките власти обявиха, че разкритията засягат тежко друстранните отношения с Русия. “Ние сме в положение, подобно на това на Великобритания след опита за отравяне в Солсбъри през 2018 г.”, заяви и.д. въшният министър Хамачек. Той е призовал руския посланик да се яви във външното министерство в Прага.

“Чехия много добре знае какво ще последва след подобни фокуси”, реагира говорителката на МВнР в Москва Мария Захарова. Пред Интерфакс анонимен дипломатически източник е коментирал, че очевидно Прага иска да закрие посолството си в Москва, имайки предвид, че Русия вероятно също ще изгони 18 чешки дипломати.

Заради скандала е възможно Чехия да отреже Русия от търга за строителството на АЕЦ “Дуковани”, заяви чешкият министър на промишлеността Карел Гавличек. “Росатом” е сред претендентите да завършат строителството. В петък стана известно също, че Хамачек е отложил своя визита в Москва, по време на която

трябваше да

преговаря за

доставки на

руската ваксина “Спутник V”

Скандалът се вписва в поредицата от събития от последната седмица, при които нараства напрежението мужду Запада и Русия по повод на струпаните от нея войски на границата с Украйна. В края на миналата седмица САЩ наложиха на Москва санкции, които включваха и изгонването на 10 руски дипломати. В отговор Русия наложи санкции и изгони 10 американци от мисията на САЩ. Почти веднага след това Полша и Русия обявиха по 3-ма дипломати за персона нон грата.

В събота пък консулът на Украйна в Санкт Петербург Александър Сосонюк бе задържан, докато получавал секретна информация от руски гражданин. Заради дипломатическия му статут той бе пуснат след няколко часа, като му бе даден срок от три дни да напусне страната. Впоследствие и Киев изгони високопоставен руски дипломат.

Всичко това се случва на фона на все по-голямото струпване на бойни кораби около Украйна. В събота два руски десантни кораба от Северния флот и 15 по-малки плавателни съда от Каспийския флот минаха през Босфора в влязоха в Черно море. Очакват се още два големи бойни кораба на Балтийския флот да ги последват.

САЩ се отказаха да пращат свои кораби в Черно море, но в. “Сънди таймс” съобщи, че за сметка на това Великобритания праща в района ескадрен миноносец тип 45, съоръжен с ракети за борба със самолети, както и фрегата тип 23 за борба с подводници.