Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Постоянен арест за лидерите

и счетоводителката им

Мая Господинова реши

Специализираният съд

По 400 лв. на човек са плащали мнимите брокери, за да му регистрират фирма и да получават пари по сметките ѝ. Подставените лица са теглили огромни суми от дружествата и са ги давали на обвиняемите, разказа прокурор Николай Димитров, който поиска от Специализирания наказателен съд да остави в ареста обвиняемите Кирил Джабаров, Йордан Моллов, Мая Господинова, Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов.

Според разследващите Моллов и Джабаров са лидери на престъпната група, която е измамила стотици с инвестиции в акции през борсата. Двамата са давали указания на служителите в колцентровете им как да се представят с чужди имена, когато звънят на потенциални клиенти. Жертвите били убеждавани да инвестират през техните дружества, които всъщност нямали лиценз за тази дейност.

Получаваните от клиенти пари постъпвали по сметките на различни фирми, вместо да бъдат инвестирани, разказа прокурор Димитров. Той цитира свидетеля Цветан Борисов, който откривал различни сметки и дружества и вземал за това дребни суми. Мъжът посочил, че Мая Господинова, която е счетоводителка на Моллов, ходела с него в банката, за да теглят пари от сметките. При едно от посещенията теглили 150 хил. лева. Борисов казал, че Господинова ги дала на Моллов, а той получил уговорените 400 лв. за услугата.

Друг свидетел - Лъчезар Василев, твърди, че Светла Цонева отговаря за колцентъра на групата. “Тя работи в офисите на Моллов над 10 г., т.е. вероятността да не е наясно с измамата е практически невъзможна”, посочи прокурор Димитров. Цонева е единствената осъждана от шестимата.

Ивайло Асенов е отговарял за заблуждаването на набелязаните потенциални клиенти, посочиха от държавното обвинение. По сметки на Фердинанд Николов пък минавали пари, вероятно на измамени инвеститори.

Групата давала достъп на клиентите си до система, която реално не функционира, използвала дружества, през които да си превежда и тегли парите, посочи още прокурор Димитров. Според него, ако обвиняемите са на свобода, могат да избягат от страната или да повлияят на свидетели, голяма част от които са им клиенти.

Според адвокат Красимир Сулев, защитник на Джабаров, нямало данни за престъпление. Той посочи, че клиентът му е знаел за разследването, защото то е започнало през 2019 г. Въпреки това не е избягал и не е притискал свидетели. Адвокатът на Йордан Моллов изложи теза, че няма измама. Според него инвеститорите са имали договори и са очаквали положителен резултат от търговия на борсата, но там човек може и да загуби.

“Като си решил да спечелиш на борсата и това не е станало, не значи, че е измама”, посочи той. И даде пример с хазарта, където, ако заложиш на футболен мач, но не познаеш изхода от него, губиш парите си. Той поиска Моллов да бъде пуснат без мярка за неотклонение или поне да не бъде задържан под стража.

“Не сме направили нищо нередно. Работим на 3 континента, част от свидетелите срещу нас са получавали дивиденти, а други са роднини”, заяви пред съда Кирил Джабаров и каза, че не знае защо го обвиняват.

Специализираният наказателен съд обаче остави Джабаров, Моллов и счетоводителката Мая Господинова за постоянно в ареста. Те имали много пари и често отсъствали от страната, което било риск да се укрият, както много други обвиняеми. Другите трима от бандата ще бъдат под домашен арест с електронни гривни за наблюдение.

Йордан Моллов (вляво) и Кирил Джабаров често пътували в чужбина.

СНИМКА: ФЕЙСБУК
Йордан Моллов (вляво) и Кирил Джабаров често пътували в чужбина. СНИМКА: ФЕЙСБУК