Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тъжната история на младата венецианка, уникалният кръст от стеатит и сребърните монети за милион лева, които скромният благодетел донесе в музея

Иманярите копаха толкова алчно надолу към недрата на земята, че накрая не остана почти нищо за изравяне. Златни монети и накити, древни оръжия и глинени съдове, дори най-дребните предмети от бита на хората, живели по нашите земи преди стотици и дори хиляди години: по-голямата част от артефактите заминаха за частни колекции и много по-малко отиде там, където му е мястото – във витрините на музеите ни. Незаконните разкопки се превърнаха в толкова стабилен бизнес, че накрая самите босове на търговията с антики се принудиха да обявят края на мисията „Разрушаване на древните ни паметници на културата“.

И все пак надежда има. Не всичко успяха да разкъртят с кирки и да премажат с частните си булдозери.

Официалната археология започва да трупа все повече успехи във войната с могъщите иманяри. През 2020 г. учени с дипломи, знания и деликатни пръсти успяха да извадят от земните недра уникални за науката и нетренираното око артефакти, които сега красят витрините в Националния исторически музей. Изложбата се казва „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020“ и сте длъжни да я посетите, ако имате поне малко свободно време. Витрините не просто показват, а разказват истории на хора, живели преди векове по нашите земи.