Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вместо всенародна радост от все по-масовото ваксиниране, което доведе до облекчаване на противоепидемичните мерки и отварянето на заведенията, не само обикновените хора, а дори и медицински лица разпространяват небивалици за ваксините.

"От цялото спешно отделение на болницата, в която работя, единствено аз съм инжектиран с "Пфайзер-Байонтек" - оплаква се пред "168 часа" лекар на първа линия от столична болница, пожелал анонимност. - Колегите ми не вярват в безопасността на ваксините и вместо да прочетат малко научна литература по въпроса, разпространяват невероятни слухове. Най-лошото е, че дори пациентите ни, които гинат като мухи, до последно не са сигурни в сериозността на заплахата, пред която сме изправени".

10 медицински сестри от детски градини, които предварително са били записани за ваксиниране в УСБАЛ по онкология в София, пък се отказали в последния момент със смехотворния аргумент, че се страхуват "да не ги чипират". Други се опасяват, че ваксинацията е заключителен етап от пъклен план за драстично намаляване на човечеството. Все пак "опасността" от Бил Гейтс вече губи инерция пред далеч "по-модерни" лъжливи слухове. По правило у нас те са свързани с геополитиката, но често нямат елементарна връзка с логиката. Така напоследък американците, които първи измислиха ефективно средство за борба с опасната болест, са заподозрени, че по този начин искат да ни завладеят. При това "удобно" се забравя фактът, че страшната зараза тръгна от комунистически Китай.

Други типично по български изчакват хората покрай тях да се ваксинират, а те да ползват "наготово" изградения стаден имунитет. Истината е, че ако човек сам не вземе мерки, за да се предпази, нищо друго не може да го спаси от опасния вирус. Явно обаче проблемът този път не е само български, тъй като дори Европейската комисия се принуди да пусне специален сайт, на който публикува информация, опровергаваща най-популярните лъжи за ваксините.

"Ваксините помагат за предпазване на хората от опасни болести - пишат европейските комисари. - По време на пандемията от коронавирус някои хора разпространяват ненаучни твърдения срещу ваксините. Те са насочени към страховете на хората и могат да предизвикат значителни вреди за общественото здраве. Подвеждаща информация, теории, които не са доказани научно, и необосновани твърдения, че ваксините модифицират ДНК или водят до отравяне, предизвикват колебания и отказ от ваксинация сред хората." Някои от неверните и даже зловредни слухове са по-избирателни. Така например много критики отнесе третата от ваксините, разрешени към момента у нас - тази на шведско-британския консорциум AstraZeneka. При нея някои данни, изнесени от компанията производител, се комбинират с различни конспиративни теории и в резултат се получават наукообразни измами, които объркват хората. За разлика от другите два познати у нас препарата за нея опасенията са не толкова, че е вредна, колкото че е безполезна.

По този повод от ЕК поемат и гаранции както за безопасността на използваните в момента препарати, така и за тяхната ефикасност: "Ваксинациите са един от най-големите успехи на общественото здравеопазване. Всяка година те предотвратяват смъртта на 2-3 милиона души и предпазват още повече хора от инвалидност и доживотни болести в целия свят. ЕС се стреми да гарантира, че на хората се предлагат единствено ваксини срещу COVID-19, които отговарят на високите стандарти на ЕС за безопасност и ефикасност. Комисията е сключила шест предварителни споразумения за закупуване с разработчици на ваксини, а освен това води преговори и с други компании. За всички ваксини, разрешени от Европейската комисия след оценка от Европейската агенция по лекарствата (EMA), ще бъде публикувана информация на уебстраницата "Безопасни ваксини срещу COVID-19 за европейците".

Там можете също така да видите кои ваксини са в процес на оценяване от EMA и кои са в процес на разработване", пише още на сайта.