Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Хари и Меган разговарят с  Опра Уинфри.
Принц Хари и Меган разговарят с Опра Уинфри.

Напразно кралското семейство е обиждало Меган Маркъл

Шансът Меган Маркъл да роди чернокожо бебе клони към нулата. Макар подобни случаи да са силно преувеличени в популярната култура - слухове, вицове, филми, реално в живота не се случват почти никога. Дори и квартеронка, каквато е всъщност Маркъл, да роди от бял мъж, най-вероятно бебето ще има предимно европеидни черти, омекотени с малко негроидни, на което се дължи и

впечатляващата

красота на

самата Маркъл

От десетилетия е известно, че метисите по правило са много красиви хора.

Политически коректното днес е всички потомци на смесени раси да се наричат метиси, а не да се дават детайли, както беше прието през 60-те. Тогава такива като Маркъл се наричаха квартерони - демек една четвърт нечисти. А потомците на бял и чернокожа ги наричахме с думата мулат. Тези от бял и червенокожа бяха метиси, а тези от черен и червенокож - замбо, което на испански би следвало да се произнася самбо, защото на кастилския испански няма звуковете З и Ц, а за сметка на това има три вида С.

Меган показва новородения си син  на кралицата. До нея е
майка й Дория Рагланд.
Меган показва новородения си син на кралицата. До нея е майка й Дория Рагланд.

Прочутата Барцелона на Христо Стоичков е умишлено произнасяне по каталонски маниер, подкрепа за сепаратизма на местните. Мулат е обидна дума, защото произлиза от испанската дума за муле. Това е все едно всички чернокожи на български да ги наричаме печки или някоя друга пейоративна метафора на тема цвят. Или пък на метисите да им викаме катъри. Между другото катър е потомък на баща кон и магарица. А муле е обратното. И ако във всекидневния селски бит подчертаването на тази разлика има някакъв житейски смисъл относно различните качества на двата вида животни, те реално не са вид, защото не могат да имат потомство и всъщност са един и същи мелез, но катърите са по-високи и яки, а мулетата по-издръжливи и послушни.

Шегите на генетиката обаче са безкрайни и теоретично и практически (макар изключително рядко) през поколение е възможна такава нагласа на рецесивни и доминантни гени, че чисто бяла майка да роди чернокожо бебе.

Според проучване на университета в Калифорния е много трудно да се предвиди какъв цвят на кожата би имало дете на бял родител и на мулат, тъй като не се знае по какъв начин гените ще си взаимодействат и каква пигментация ще се получи. Причината е, че всичко е много индивидуално и все още има много малко информация по въпроса.

Но дори и това да се случи, редът на Арчи за наследяване на короната е толкова далеч, че едва ли биха могли да се стекат така обстоятелствата, че да е мислима такава хипотеза като реална. Първи поред е Чарлз, следван от Уилям, неговите деца, други племенници. Второто дете на Хари би било 21-о или 22-о поред. Това означава всички предшественици да умрат или абдикират. Нищожна е вероятността за такава хипотеза, дори и

лотарията на

гените да направи

така, че второто

им дете да е черно

А Арчи, първородното дете на Меган, макар да е бял и рус като Даяна Спенсър, не е принц заради закон от 100 години, а не поради расизъм. 

Арчи, който е седми поред за наследяване на трона, няма право да получи с раждането си титла Негово Кралско Височество или принц заради правила, приети от крал Джордж V преди повече от век. Той може да разчита на такива едва след като дядо му принц Чарлз се възкачи на трона. Като първороден син на херцог, Арчи е можел да стане граф или лорд, но според източници от кралското семейство, цитирани от “Дейли мейл”, родителите му решили той да няма такива титли, а да се нарича мастър, както учтиво казват на всички млади момчета в Обединеното кралство.

Твърденията на Меган, че някой от кралското семейство се е интересувал дали може да роди бебе с тъмен цвят на кожата, след като тя е дете на бял и афроамериканка, предизвикаха доста коментари в социалните мрежи.

В интервюто Хари обяви, че второто им дете ще е момиченце. Очакват то да се роди в началото на лятото.

Принц Хари и съпругата му Меган отправиха редица обвинения към кралското семейство в интервюто си пред Опра Уинфри, но най-сериозното от тях бе за расизъм. Темата за смесения произход на бившата американска актриса често се появява в медиите в САЩ, когато се говори за нейния неуспех да стане част от британската кралска фамилия, но досега двамата никога не са споделяли, че също я смятат за ключова.

В онези месеци, когато бях бременна,

имаше опасения

и разговори колко

може да е тъмна

кожата на детето, което ще родя, каза Меган. Тя допълни, че обсъждането е направено с Хари, който след това ѝ е разказал за него. И двамата обаче отказаха да разкрият кой точно член на кралското семейство е повдигнал този въпрос.

“Този разговор никога няма да го споделя. Това беше странно и бях малко шокиран”, разказа самият Хари. Според неговото обяснение разговорът е воден, преди те да се оженят и когато Меган не е можела да разчита на никаква защита, защото не е била част от кралското семейство. Но принцът се засегнал, че

близките му

мълчали за

“колониалните

намеци”,

правени от някои британски медии за неговата любима.

Меган даде да се разбере, че расизмът, който е почувствала в кралското семейство и от страна на британските медии, е допринесъл отчасти затова да не иска да живее повече. По думите ѝ тя и Хари са искали първородният им син Арчи да получи титла принц, за да има охрана и да бъде защитен, но това им е било отказано. Меган била шокирана, че той няма да бъде в безопасност и ще е първият цветнокож член на семейството, който няма да има титла, както останалите правнуци на британската кралица.

Подобни разговори издават характерната за аристократите арогантност и вероятно са допринесли за оттеглянето на двойката, смятат дворцови наблюдатели.