Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колаген за стави е най търсената хранителна добавка. Когато имате болки в ставите или травми, колаген тип 2 е най-верният приятел. Разберете какво представлява телешки хидролизиран колаген за ставите, какво съдържа, как работи и как да изберете най-добрия!

Колагенът е естествен протеин, който изгражда съединителна тъкан, която е част от ставите или сухожилията. Той също така осигурява еластичност на кожата. Има необичаен аминокиселинен състав, отличаващ се с голямо количество глицин и пролин. Хидролизираният колаген има положителен ефект върху ставите и може да помогне за регенерирането на ставите при хора, които тренират интензивно или имат травми или дефицит на колаген.

Какво представлява колаген за стави и какво съдържа той? Колагенът е основният протеин, който изгражда съединителната тъкан в човешкото тяло. Той е част от кожата, сухожилията, връзките и роговицата на окото. Характеризира се с атипичен аминокиселинен профил с високо съдържание на два компонента: глицин и пролин. За образуването на колаген е необходим витамин С в определена концентрация. Той се предлага в няколко форми. Познати са множество на брой видове колаген, като почти 90% от колагена втялото е тип I, II и III.Най-важен за здравето на ставите е колаген тип II, който се намира в ставния хрущял.

Как действа колагенът? Хранителни добавки, съдържащи колаген осигуряват съставки, които изграждат ставната структура. Доказано е, че хидролизираната форма на колаген има положителни терапевтични ефекти при хора с остеопороза и артрит. Той може да увеличи костната плътност и минерализация и да намали болката, свързана с промени в ставния хрущял. Този колаген се използва и от спортисти, които имат болки, трудна подвижност и възпаление в ставите. Използването на хидролизиран колаген при спортисти намалява болките в ставите и риска от дегенеративни промени. Прием на колаген има положителен ефект и е много достъпен, цената му не е висока.

Как да изберете най-добрият колаген за стави. Можете да намерите различни форми на колаген. Най-добре е да изберете хидролизираната форма, тъй като тя се характеризира с най-висока биосмилаемост. Когато купувате хранителна добавка за ставите, струва си да изберете такава, която ще съдържа поне 8 грама колаген и има добавен витамин С. Някои хранителни добавки съдържат и поддържащи състоянието на ставите: босвелия, глюкозамин, хондроитин или хиалуронова киселина. Разбира се, наличието на такива съставки трябва да се счита за голям плюс и си струва да ги намерите заедно с естествения колаген за ставите.

Колаген на прах, таблетки или течен за пиене? Добавките с колаген се предлагат на пазара в течна форма, както и под формата на прах, капсули или таблетки. Поради по-бързата усвояемост и лекотата на консумация, предлагаме да изберете продукти с течен колаген за пиене или такъв на прах, който да си го разтворите в напитка.

За да се достави нужното количество колаген за стави (поне 8000 мг), ще е необходимо поглъщане на доста капсули, а това винаги е неудобно. Несъмнено ще бъде по-лесно да изпиете 200 мл. вкусна напитка със същото съдържание на тази съставка.

Забележими ефекти се появяват след около 2-3 месеца употреба. Най-добре е обаче да приемате колаген за стави за половин година.