Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев поздравява хората на Шипка на 3 март 2020 г.

СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
Румен Радев поздравява хората на Шипка на 3 март 2020 г. СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

Общината в Габрово спазила препоръката на доц. Кунчев

Радев: Дългът ни да почетем загиналите е отговорност също като справянето с кризата

“Уважението към паметта на загиналите за България е наш морален дълг като народ. Отговорността ни пред съхраняването на историческата памет е не по-малка от преодоляването на изпитанията, пред които сме изправени днес. На Трети март на Шипка заедно ще отдадем почит пред подвига на българските опълченци и руските воини, които с кръвта си отстояха свободата на България.”

С тези думи президентът Румен Радев обяви във фейсбук профила си, че както и миналата година, когато пандемията вече набираше скорост в Европа, ще се качи на Шипка на 3 март.

Още рано сутринта вчера и от пресцентъра му разпространиха, че ще участва в тържествената церемония. По-късно през деня обаче стана ясно, че община Габрово отменя провеждането на църковно-военния ритуал на върха. Решението, оповестено на сайта на кметството, е взето след писмо от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заради растящия брой нови случаи на COVID в страната.

“Превъзмогването на духовната криза изисква моралният пример на хората, чиято саможертва е вложена в темела на българската държава, да бъде не само спомен, а да вдъхновява и ръководи делата ни в ежедневието. Достойно бъдеще за страната си можем да градим само когато сме единни като нация”, пише президентът.

Според доц. Кунчев обаче струпването на множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на заразата, затова провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно, посочват от габровската община в решението си за отмяна на събитията на върха, както и на организирания автобусен транспорт.

В памет на загиналите за свободата на България в Габрово ще бъде отслужена панихида в храма “Успение на Пресвета Богородица”, после ще бъде издигнат националният флаг на площад “Възраждане”.

През миналата година тържествата също бяха отменени заради пандемията, но президентът произнесе реч от върха. Тогава той каза, че България е дала огромен принос към световната медицина - успяла е да изолира два различни щама на коронавируса, един на Шипка и друг в София, тъй като в столицата ритуалът не бил отменен. Тогава на Шипка се качи и председателката на парламента Цвета Караянчева, но тя си тръгна, преди Радев да говори. Обясни, че е отишла на върха като обикновен гражданин.