Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Хората бяха объркани от мненията на народни вирусолози и обикновени лъжци", казва специалистът

"Броят на желаещите ще расте, защото ще видят, че "чипираните" са добре и това не се отразява на качеството им на живот", твърди профайлърът

- Г-н Йорданов, очаквано ли беше струпването на желаещи да се ваксинират и това, че ваксините свършиха толкова бързо?

- Не трябва да се гледа всеки път на това като на някакъв феномен или явление. Всъщност информацията какъв ще бъде графикът, по който ще доставят ваксините, я има още от миналата година. Аз го казах преди около месец и половина, когато бяха най-големите антиваксърски настроения. На първо място струпването на хората и желанието да се ваксинират от последните дни се дължи на народопсихологични причини. Българинът винаги прави така - оглежда се, ослушва се, снишава се. Това го правят дори и хора, които са с медицинско образование, специалисти. Те могат да ви изтъкнат хиляди рационални аргументи, които да ви звучат логично, но всъщност причината е една и съща, независимо какво обяснение ще ви дадат. Просто в началото нямаше достатъчно ваксинирани. Така беше и със страхът от самия коронавирус. В началото бяха митовете, че такова заболяване няма.

При втората вълна нещата се промениха в мига, в който започнаха да виждат все повече каква е реалността. Тогава вече нямаше спор дали има или няма такова заболяване. Ако пък имаше такива спорове - те вече бяха твърде малко. Повечето хора започнаха да виждат от непосредствения си емпиричен опит в ежедневието, някои дори се сблъскаха изключително неприятно с болестта. Така е и с ваксините. В началото хората се объркаха. Това е една специализирана информация, която невинаги могат да интерпретират по най-разумния начин, не е необходимо човек да е медик, но ориентацията е друга поради изключително замърсената среда, в която всякакъв тип информация се лансира, и то с еднаква тежест и важност. Естественото продължение на всичко това беше да изскочи страхът от това да не си сред "балъците", извинявайте да езика. Да не си от тази група. Това е проявата на ниско самочувствие. Говоря за националното ниско самочувствие. Затова повечето хора не са ентусиазирани в началото. Като цяло българите по принцип не са ентусиазирани за каквото и да било ново нещо, но в момента, в който все повече хора започнаха да се ваксинират, близки в обкръжението на тези, които отричаха ваксинацията, лека-полека се доби кураж да се включат и те в този всеобщ процес. Разбира се, тук значение имаше и планът на правителството. Той очевидно беше променен в ход - с групите за ваксиниране например. Това създаде отдалеченост за една определена прослойка. Говорим за липсата на този емпиричен досег, който се отнася до това как работи ваксината. Ние вярваме на това - "един човек ми каза", или "познавам еди-кого си". Това е много важно, за да се увеличи доверието. Оказа се, че от официално и статистически измерения брой, повече хора са имали желание да се ваксинират. Казах го много по-рано, че повечето ще изчакат малко, ще се поогледат и след време ще се юрнат да се ваксинират. Сега тече надпреварата кой по-рано ще го направи.

- Мислите ли, че занапред все повече хора ще проявят желание да се ваксинират, или по-скоро ще бъде обратното?

- Категорично смятам, че занапред все повече хора ще се ваксинират. И това ще бъде така, защото ще видят, че т.нар. "чипирани", в кръга на шегата, тоест ваксинираните, са добре и ваксинацията не се е отразила на качеството им на живот. Също и че не ги е направила негодни за този свят, каквито са фантазиите в момента. Искам да отбележа, че фантазиите винаги са по-тиранични от реалността. Точно тази среда в момента ги разпалва много тежко, но те са по-опасни от реалността, особено в ситуации на масова психоза.

- Възможно ли е колебанията да идват от липсата на информация относно ваксините?

- Не мисля, че има липса на информация. Има проблем с вярата в авторитети. Ако ви е направило впечатление, дори в тази ситуация бяха подложени на съмнения авторитети, които преди се считаха за абсолютно безспорни. Никой преди нямаше да оспори авторитета на германските, френските, американските или други учени. Сега всичко се оспорва. Вече се вярва, че Бил Гейтс се интересува от това да чипира Бай Ганьо. Тези разсъждения са далече от представата за информираност. Мога да кажа, че по-скоро има известна безотговорност, донякъде и медийна, в това да не се филтрират новините, които постъпват по отношение на темата. Прави ми впечатление, че в живи предавания и във вестникарски материали някак не може да се постави акцент върху това коя новина е по-надеждна. В борбата за заглавия понякога хората четат единствено заглавието, което е привляко вниманието им, но това ги обърква. Много е важно в материалите просто да се набляга на авторитета. Не е едно и също какво е казал например доктор Петър Димитров, който е личен лекар, и световноизвестни учени, които са правили задълбочени изследвания по темата прекалено дълго време.

Не може да се слага една и съща тежест за валидност на двете информации. Ако погледнем в годините назад, виждаме един феномен с информацията и нейния капацитет на въздействие, свързан с ефекта на "заспиването". Когато една тема бъде коментирана от авторитет и неавторитет, в началото разликата в доверието е голяма и то в полза на авторитета. Но след около две седмици се запаметява отношението, че двете информации имат почти равна степен на доверие. Представете си какво се е случило през последната една година. Редом стоят мнения на откровени лъжци или обикновени философи като народните вирусолози до мненията на световни експерти. Няма как да не се получи това объркване. Немалко експерти постъпиха крайно безотговорно. Те изживяха своите мигове на слава, но крайната им цел не е била да се даде адекватна информация, за да може да се предпази по най-добрия начин целокупното население. Целта още от самото начало е била различна - може би пиар. Но всичко това вече си пролича. Няма как да бъде скрито прекалено дълго време. Не би трябвало подобна тема да се използва за изграждане на имидж. Не е редно.

- Немалко хора са на мнението, че ваксината може да навреди на здравето им?

- Хората вярват в какви ли не неща. Не искам да звуча обидно. Тази ситуация е, меко казано, ненормална и съответно поражда тихи лудости. Един човек, ако е по-параноичен, това усилва параноята му. Ако един човек е хипохондрик, това ще засили страха му от болести. Ако е по-тревожен, това ще засили тревожността му. Ако пък е инатлив, това ще засили упоритостта и нагласата му да мери всичко по десет пъти. Ще се вторачва в детайлите и ще намери дори малка сламка, за която да се хване. Ще се хване за всяка налудничава теория и ще изтъкне аргумент от нея защо не трябва да се ваксинира. Всеки от нас има такива скрити патологии. Това също не е някакво ново явление. Наблюдавало се е и преди, наблюдаваме го и сега, дори в по-различни ситуации.

- Според Вас наличието на няколко ваксини обърква ли хората?

- Не, няма как точно това да ги обърка. Но пренасищането с всякаква информация го прави. Това е феномен, който би бил интересен за изследване, защото се наблюдава рядко. Виждаме го и в момента - значим проблем, по който се пускат всякакви информации. Трябва да се изследват ефектите от него. Очевидно е, че това е също толкова нездравословно, колкото и дефицитът, който обикновено поражда слухове и мълви. Очевидно пресищането също създава мълви и стереотипи. В крайна сметка хората възприемат информацията през своите стереотипи, а стереотипите им, особено в такива ситуации, силно се влияят от техните чисто човешки характерови и психически слабости. Ние изкривяваме по един естествен начин тази информация. Пречупваме я и я възприемаме по свой начин.