Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН КАДЪР: Би Ти Ви
Проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН КАДЪР: Би Ти Ви

Отварянето на заведенията от 1 март и на нощните заведения от 1 април ще доведе до изключително високи нива на заразени точно в навечерието на изборите. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви проф. Андрей Чорбанов от Института по микробилогия на БАН.

„Категорично смятам, че ваксините, които са доказали качества, трябва да се допуснат на пазара. Има процедури за валидиране на ваксини и лекарства, които не минават през европейски регулаторни органи и той трябва да се използва“, коментира проф. Чорбанов възможностите за внос на турска, руска или китайска ваксина.

По създаването на българската ваксина всичко върви по план. Научната част се прави, но ни трябваха много средства за предклинични проучвания. Постоянно докладваме напредъка по разработката на хората, които ни дадоха парите - института „Луи Пастьор“, каза Чорбанов.

Според него клетъчният имунитет на хората, прекарали коронавируса е изключително силен и продължителен, това е било доказано от учени. „Изследвания на клетъчния имунитет, каквито се правят в чужбина, показаха, че защита имат дори първите хора, разболели се от вируса още през март м.г.“, каза Чорбанов.