Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Терзийски
Христо Терзийски

Материалите за Георги Радев и другарите му МВР ще докладва на прокуратурата

Спесификацията на джиповете беше за високопроходими автомобили като на Гранична полиция, но по време на служебния министър се взе решение техническите параметри  да бъдат занижени, каза вътрешният министър, който по онова време е бил директор на Националната полиция

Материалите по скандала със сина на президента Румен Радев - Георги, ще бъдат докладвани в прокуратурата. Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски пред ресорната комисия на парламента.. Георги и още 13 младежи бяха привикани на разпит заради купон, на които замеряли  хора с камъни.

"Това са нарушения, извършени от група лица, едва ли не обвиняват полицаите, че си вършат работа", каза Терзийски. Той не коментира дали синът на президента е бил привикан с майка си и не назова нито едно име. "Колегите от 4-то районно работят по случая, след това ще дадем материалите в районна прокуратура. Не всички лица са се явили. МВР си свърши работата, няма как да ви отговоря за лица, които подлежат на специална защита", каза той.

Вътрешният министър направи коментар и за разследването на ОЛАФ около сделката на МВР за джипове на Националната полиция. Терзийски беше неин директор по време на обществената поръчка.

"Официална информация, постъпила в МВР във връзка с ОЛАФ и джиповете нямам. Моят личен прочит и в качеството ми на бивш директор на Национална полиция, която е изготвила спецификацията, е следния - заявили сме покупка на автомобилите на най-добра цена. Наказанието, което най-вероятно ще ни бъде наложено от комисията, е заради това, че са променени техническите изисквания на автомобилите към по-нисък клас.

Те не се различаваха от техническата спецификация на колегите от Гранична полиция. Някъде към февруари 2017 по време на служебния министър (Пламен Узунов - б.а.) се взе решение, че тези спецификации трябва да бъдат занижени. Всички документи по тези процедури са в досието на обществените поръчки.

В момента се извършват процесуално следствени действия, вече текат и разпити на служители на МВР, които са имали отношение към целия процес. Мога да посоча фактите, искахме да закупим 350 автомобила от най-високия клас, които да бъдат почти еднакви с колите на Гранична полиция. В хода на изработване на техническите параметри на тези автомобили те бяха занижени, така, че да купим по-евтини коли и да спестим средства на ЕС, от което нямаше смисъл", заключи министърът.