Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Твърди се, че са поръчали смъртта на Хосе Гамбоа - Ел Чино, един от шефовете на най-голямото и “смъртоносно правоприлагащо” звено на картела

Иван Арчивалдо, Хесус Алфредо Гусман, Овидио Гусман Лопес и Хоакин Гусман Лопес. Четирима от всичките 15 официални наследници на наркокраля Ел Чапо остават верни на баща си и се впускат в семейния бизнес, готови да се изправят срещу мексиканските власти и президента на страната. По данни на службите синовете на Ел Чапо контролират местната търговия с наркотици в Кулиакан, Масатлан, Гуамучил и други синалоански градове. По традиция използват групи въоръжени мъже, чрез които налагат волята си над всички останали. Според разследващи наследниците на наркокраля работят с едни от най-опасните наемни убийци.

Какво пише в криминалните архиви за тях?

Иван Арчивалдо е най-големият син на Ел Чапо. Той е на 39 години и е ключова фигура в Лос Чапитос. Смята се, че води битката с бившите лидери на картела “Синалоа”, които по-късно стават негови съперници. През 2016 г. Арчивалдо заедно с брат си Хесус бяха отвлечени от конкурентния картел "Халиско ново поколение" и за кратко бяха техни заложници.

Вторият син, пожелал да влезе в престъпния клан, е Хесус Алфредо Гусман. Той е на 37 години и е познат повече като Алфредо или Алфредильо.

Единственият от наследниците, който фигурира в списъка на най-издирваните от Администрацията за борба с наркотиците. Според информатори Хесус управлява част от картела с брат си Иван. Известен е с пищния си начин на живот и с това, че обича да купонясва.

Третият е Овидио Гусман Лопес, по прякор Ел Рато (Мишката - бел. ред.). Той е от втората съпруга на Ел Чапо. Заедно с Иван бяха посочени като ключови лейтенанти в картела “Синалоа” от Министерството на финансите на САЩ. Името на Овидио влезе гръмко в международните медии през октомври 2019 г. по време на акция срещу една от крепостите на картела в Кулиакан. По същото това време той е издирван както в Мексико, така и в САЩ. Престрелката започва посред бял ден. На екшъна стават свидетели десетки граждани, които се крият, за да не бъдат застреляни.

По-късно се изяснява, че местните полицаи допускат сериозна грешка. Те се натъкват на Овидио и правят опит да го заловят сами, без да потърсят военна подкрепа, което е обичайно в борбата с подобни групировки. Освен всичко това униформените са и зле подготвени за стрелбата. Тогава се появиха съмнения, че заловен и пуснат по време на операцията е бил и самият Иван. Тази информация така и не беше потвърдена.

Двамата братя всъщност

бяха обявени за издирване през февруари 2019 г.,

когато Министерството на правосъдието ги обвини в наркотрафик и поиска да ги изправи на подсъдимата скамейка. Службите мислеха, че са напуснали страната, но се оказа, че грешат.

За последния син в кървавите игри Хоакин Лопес се знае малко. Той не е толкова познат на властите, но има данни, че е пряко свързан с дейностите, които картелът извършва.

Колко е точният брой на синовете на Ел Чапо, никой не може да каже. Официално се твърди, че са 15, но според слухове са повече. Знае се, че някои не желаят да имат нищо общо със семейния бизнес и баща си, а да живеят спокойно, без да бъдат свързвани с картела. Останалите четирима обаче се превръщат в ключови играчи, което пък ги прави мишена за други банди. Впускат се и в постоянна гонитба с властите, които тръгват по петите им.

В отсъствието на баща им след последния му арест през 2016 г. и последващата екстрадиция Лос Чапитос са в противоречие с много хора за това как трябва да действа “Синалоа”. Успяват да влязат в пререкания дори с чичо им Аурелиано Гусман Лоера, познат като Ел Гуано.

През май 2020 г. върху наследниците на Ел Чапо падна съмнението че са отговорни и за убийството на Хосе Родриго Аречига Гамбоа - Ел Чино. Назад в годините той е бил един от ръководителите на хитотряда на Лос Антракс - най-голямото и "смъртоносно правоприлагащо" звено на картела. Заедно с още няколко души носи отговорност за редица екзекуции. Гамбоа беше намерен мъртъв в черен джип, увит в плат с черна найлонова торба на главата. В автомобила заедно с него откриват още две тела. По-късно те са идентифицирани като сестра му и зет му. Разследващи констатираха, че той е бил прострелян. Дни след това властите съобщиха, че смъртта му е отмъщение и най-вероятно е извършена от висши лидери на “Синалоа”.

Има данни, че Ел Чино е бил близък сътрудник на мексиканския лорд Исмаел (Ел Майо) Самбада, който управляваше картела

в партньорство

с Ел Чапо,

преди той да влезе в затвора. След ареста му той пожела да оглави организацията, но синовете на наркобоса не бяха съгласни. Така влизат във война и с него.

Съмненията, че Самбада е поръчал Гамбоа, отпаднаха още в началото, тъй като двамата са близки съюзници. Освен това той му е бил нужен в момент, в който напрежението за господство в “Синалоа” е доста високо.

Вътрешните разделения в картела обаче са на път да го свалят от първото място на най-мощните мексикански групи. През юни 2020 г. престрелка между две банди, които са част от картела, остави 16 трупа. Засега не е ясно дали в организацията ще успеят да се договорят, или сблъсъците между тях ще приключат само когато ключовите фигури се унищожат взаимно.