Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди дни изтече запис с имена и прякори. Твърди се, че това е черният списък на началника на наемните убийци на Ел Чапо - Нини

Загинали за изминалата 2020 г в Долна Калифорния са 2938 души, а от началото на тази - 250

Кръв се лее по улиците на мексиканския щат Долна Калифорния. Убитите за 2020 г. са 2938, а от началото на тази - 250 души. Всички те са жертви на безмилостната война, която водят помежду си наркокартелите, твърдят от службите.

За никого не е тайна, че сред тях е и легендарната организация "Синалоа", чийто лидер Хоакин Гусман - Ел Чапо е в американски затвор с доживотна присъда. За разлика от други подземни босове неговите синове са живи и имат ключова роля в семейния бизнес. Те се подвизават под псевдонима Лос Чапитос, а след като

баща им беше изпратен зад решетките,

поеха важни функции в развитието на групировката.

В момента тя е в безпощадно съперничество с картела "Халиско ново поколение", който миналата година не се посвени да посегне на началника на полицията в мексиканската столица.

Името на организацията тогава нашумя след опита за убийство на ръководителя на силите за сигурност Омар Гарсия Харфуч.

По време на атаката той беше прострелян в рамото, ключицата и коляното. От болничното легло сам заяви, че смъртта му е поръчана от представителите на „Халиско“. За разлика от основната мишена, която извади истински късмет, други не успяха. По време на стрелбата бяха фатално уцелени и двама от неговите телохранители и случайнo преминаваща оттам жена.

Според властите в момента "Синалоа" и картелът "Халиско ново поколение" са

най-силните

банди

в Мексико. Именно това поражда и враждата помежду им. Те се борят за контрола над популярни карибски курорти. По данни на службите разпрата между "Лос Чапитос" и конкурентните картели в региона започва през 2019 г., когато наследниците на Ел Чапо завземат територии и убиват наркодилъри. The Sun твърди, че според разследващите осем от всеки десет убийства, извършени в Долна Калифорния миналата година, са свързани с войната за наркопазара.

Жестоките кървави войни започват, след като Ел Чапо влиза в затвора. Преди това в продължение на десетилетия регионът е под контрола на картела "Синалоа", който безапелационно доминира над всички. Арестът на Ел Чапо обаче предизвиква трусове в ъндърграунда и различни банди започват да правят опити да завземат териториите му. Битката за атрактивния пазар така настървява всички, че в открита война влизат Лос Чапитос и „Ел Майо“ Самбада, сочен за един от най-приближените на Ел Чапо. Запознати твърдят, че за да запазят позициите си, синовете на Краля на наркотиците привличат съюзници. Един от тях бил Пабло Уерта Нуньо, известен като "Ел Флакито" - бивш член на съперническия картел Ареляно Феликс.

Преди броени дни в интернет беше разпространен и 52-секунден запис, в който се изброяват имена и прякори на около 40 души. Сред тях например са "Алигаторът", "Чичо Бени", "Лъвът", "Жокер", "Омегата", "Чавес" и други. Твърди се, че това бил черният списък на Нестор Ернесто Перес Салас, по-известен като Нини, сочен за началник на наемните убийци на Ел Чапо.

Никой не може да каже дали хората, фигуриращи в него, трябва да бъдат екзекутирани по заповед на Лос Чапитос, или по-скоро картелът трябва да бъде внимателен с тях и

териториите, върху които са

сложили ръка

Част от споменатите в списъка фигури заемат водещи роли в картела “Халиско”. "Алигаторът" например може да бъде идентифициран като Хулио Франко Ромо, който беше арестуван в Сан Луис Потоси през август 2019 г. Тогава властите изразиха съмнение, че той е един от основните лейтенанти на “Халиско ново поколение“.

Под псевдонима "Омегата" може да бъде Фелипе Едуардо Барахас Лосано, за когото се твърди, че е бил във война с представител на „Синалоа“ в Долна Калифорния. За Барахас има информация и че е бил в

една от 19-те клетки на „Синалоа“,

които са се разделили. Част от тях са решили да са верни на Исмаел „Ел Майо“ Самбада Гарсия, а другите - на наследниците на Ел Чапо.

Друго име, което се споменава в записа, е Луис Умберто - The Mocho. Има съмнения, че това е Луис Умберто Мендес Мартинес, който е лидер на престъпната група.

Chiquilin може да е прякорът на Исмаел Гомес Сиера - представител на“Халиско“ в Долна Калифорния.

За останалите имена в списъка също има различни подозрения. Тепърва обаче ще се изяснява кои са те, както и доколко е достоверен аудиозаписът.

Битката за доминация обаче не спира предвид печалбите, които се изкарват от продажбата на дрога. През последните две години конфликтът става все по-кървав и преминава всякакви граници. Екзекуциите се превръщат във всекидневие, а правителството си задава въпроса дали военните са достатъчни за справянето с мексиканските картели.