Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Братята Атанас и Пламен Бобокови по времето, когато все още не бяха обвиняеми
Братята Атанас и Пламен Бобокови по времето, когато все още не бяха обвиняеми

l Разследването приключи с обвинителен акт в съда 8 месеца след арестите

l Лидери са Атанас Бобоков и бившият зам.-министър Красимир Живков, който ще отговаря за длъжностни престъпления, може да лежат в затвора до 20 г., ако ги осъдят

Осем месеца след избухването на “Боклукгейт” бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима отиват на съд.

По делото за опасните отпадъци са събрани 546 тома - доказателства, разпити на свидетели, експертизи, съобщиха от Специализираната прокуратура. В понеделник тя внесе обвинителния акт в специализирания съд.

От старта на разследването през миналата година досега са били открити 16 756 тона отпадъци, от които 7756 опасни. Те били заравяни в землищата на Софийска област, Червен бряг, село Рупци, Плевен и Лом.

“Боклуците не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била

създадена

опасност за

здравето на

хората и са

причинени

вреди за

околната среда”,

е заключението на Специализираната прокуратура.

Братята Атанас и Пламен Бобокови и Красимир Живков бяха задържани на 28 май миналата година.

Зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев (на преден план) извежда Красимир Живков (зад него вляво) от ведомството в края на май м.г.
Зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев (на преден план) извежда Красимир Живков (зад него вляво) от ведомството в края на май м.г.

По-големият - Атанас, който е управлявал дружеството “Монбат”, остана в ареста до края на ноември. Тогава беше пуснат срещу рекордните 2 млн. лв. гаранция. По-малкият - Пламен, който се занимавал предимно с “Приста ойл” и бизнеса с масла, излезе на свобода почти ведната срещу 1 млн. лв. гаранция.

Покрай това разследване обаче той се сдоби и с други дела. Едното е за престъпен сговор за търговия с влияние. По него обвиняем е и президентският съветник по правните въпроси Пламен Узунов. Второто е за нерегламентирано държане на антики.

По делото за опасните отпадъци ролята на Пламен Бобоков била по-второстепенна. Той е само участник в престъпната група.

Според прокуратурата нейни

лидери били

Атанас Бобоков

и Красимир

Живков

Той беше зам.-министър на околната среда по времето на Нено Димов, който пък е обвинен за водната криза в Перник и беше в ареста близо 4 месеца.

Прокуратурата твърди, че Атанас Бобоков и Живков са ръководили престъпната група 5 години -от 2014 -а.

Боклукът бил заровен в цялата страна.
Боклукът бил заровен в цялата страна.

Двамата имат по шест обвинения: за престъпление по служба, за лъжливо документиране, за управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на хората, и за трансграничен превоз на опасни отпадъци. Привлечени са към наказателна отговорност и за вторични престъпления - Атанас Бобоков за неплащане на данъци, а Красимир Живков за престъпление против народното здраве и околната среда.

Самият Атанас Бобоков неведнъж, включително и на делата по мерките за неотклонение, е отричал да се занимава с незаконни отпадъци. Фирмата му произвеждала батерии. “За да се произведат над 3 млн. лв. батерии, които да се изнесат в 64 страни, трябват 50 хил. тона олово”, обясни той в съда скоро след ареста му през май.

Според прокуратурата другите участници в групата са плевенският бизнесмен Николай Миховски и Васил Коцев, който бил известен в Ботевград, родното място на Живков, като “сина на зам.-министър Живков”. Двамата нямат роднинска връзка, но според прокуратурата Живков покровителствал Коцев.

Освен за участие в престъпната група Миховски и Коцев са обвинени и за документни престъпления и против народното здраве и околната среда.

“Предвидените наказания за ръководителите на престъпната група са

лишаване от

свобода от 5

до 15 години,

а за участниците от 3 до 10 години”, обясниха от прокуратурата.

Те припомниха, че за извършените екологични престъпления се предвижда затвор от 10 до 20 години и глоба от 15 до 50 хил. лева.

За документните престъпления наказанието е затвор до 5 години и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

По делото имаше и още трима обвиняеми, но преди дни те признаха вината си и получиха условни присъди. Това бяха бившият шеф на РИОСВ - Плевен, Габриел Савов, бившият шеф във фирмата на Бобоков - Васил Богданов, който е и ключов свидетел, и Айгюн Еминов. Той бил подставено лице, на което били регистрирани много дружества, приемащи изхвърлените от “Монбат” отпадъци. Социално слаб е и беше представляван от служебен защитник.

Аферата с боклуците започна в края на 2019 г. Тогава карабинери в Италия заловиха влакова композиция, натоварена с отпадъци, които трябвало да дойдат у нас. Самият Атанас Бобоков твърди, че няма нищо общо с италианския боклук.

След разкритието в Италия обаче нашите власти започнаха мащабна проверка и откриха нерегламентирани площадки с отпадъци.

Според Васил Богданов през 2014 г. у нас се появили търговски дружества, които да третират опасните отпадъци, без да имат техника и кадри за тази специфична дейност. Тези дружества предложили на “Монбат” да вземат отпадъците от тях, което било по-евтино. Така боклуците се озовали на площадка близо до Лом.

Тогава Атанас Бобоков предложил да си създадат собствени фирми, които да се занимават с преработката. С проекта трябвало да се заеме Николай Миховски. Това обаче не се случило. Благодарение на контактите на Пламен Бобоков с Красимир Живков се подписали договори с посочени от него фирми, които според държавното обвинение той е контролирал. Те били кухи и въпреки разрешителните им за управление и рециклиране на отпадъци само ги съхранявали.

Така от “Монбат” започнали да работят с фирмите на плевенския бизнесмен Николай Миховски, на Айгюн Еминов, който е свързан с него, и на Васил Коцев. Всички те получавали нотификации за внос и разрешителни от министерството. Така по площадките на дружествата започнали да пристигат отпадъци, включително и опасни, голяма част от които са от дейността на заводите на Бобокови в България, Италия, Сърбия и Румъния.

По делото има и данни, че Бобокови са финансирали изграждането на депа и халета на фирмите под контрола на Живков.

Томовете материали, събрани по делото.
Томовете материали, събрани по делото.

За да няма проверки във фирмите на Айгюн Еминов в Плевен например, се грижел шефът на местния РИОСВ Габриел Савов. Според Васил Богданов той е назначен на поста след лобиране от Пламен Бобоков пред Живков.

Така за 5 години се натрупали опасните отпадъци, заради които крупните бизнесмени станаха обвиняеми. Предстои делото да бъде насрочено в съда.