Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томовете по делото са над 1000.
Томовете по делото са над 1000.

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт за катастрофата в Своге, при която загинаха 20 души, и така то стана първото за инцидент, при който причина е и пътят. На съд отиват шофьорът на автобуса и 5-има души, одобрили проекта за ремонт на участъка.

За да вкарат делото в съда, от прокуратурата използваха бус, тъй като

материалите

по него са

над 1000 тома

Сред доказателствата влиза и парче асфалт, изрязано от участъка на инцидента.

Макар пътят да е сред причините, от прокуратурата съобщават, че и шофьорът Григор Григоров е сред отговорните за катастрофата. При десен завой той навлязъл в насрещното платно и се ударил с лявата част в кола. Автобусът се обърнал и търкалял 20 метра в дерето. В участъка има ограничение от 40 км, а рейсът се е движил с 53 км преди удара. Машината не била минала технически преглед. Водачът е обвинен за смъртта на повече от 2-ма души и може да получи от 2 до 10 г. затвор.

Разследването обаче бързо се насочи и към самата настилка, на която е станал инцидентът. Оказа се, че в нея е вложен варовик вместо трошен камък, което води до

много по-слабо

сцепление на

автомобилните

гуми с асфалта

Така коефициентът на ускорение вместо изискуемите минимум 50% е бил едва 28 на сто.

Затова обвинения бяха повдигнати на изпълнителния директор на “Трейс София” Бисер Иванов, на техническия ръкодовител на ремонта И. Иванов, на началника на асфалтова база в Костинброд С. Трифонов, на строителен инженер от фирмата за надзор и на Стела Попниколова - шефка на дирекция в АПИ. Тя е съпруга на бившия служебен регионален министър Спас Попниколов. Всички те са

обвинени за

некачествен

ремонт и могат

да получат

от 2 до 10

години затвор

За същата катастрофа има и още едно дело. Обвиняеми по него са бившите началници в АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов. В края на миналата година съдът го върна заради нарушения.

Сега предстои да насрочи дата за разпределително заседание.

Парче асфалт от участъка, където стана катастрофата, е сред доказателствата.
Парче асфалт от участъка, където стана катастрофата, е сред доказателствата.