Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Момчил Панайотов, председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.
Доц. Момчил Панайотов, председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Най-опасният терен извън пистите е около Банско, защото има стръмен релеф и лесен достъп

Трябва да се чете, да се говори с експерти и да можеш да си кажеш: “Стоп!”

Заради пандемията много хора си купиха екипировка и без никакъв опит атакуват рискови места

- Доц. Панайотов, вие сте един от най-добрите експерти по лавини у нас и сте председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. Каква бе опасността през последните дни?

- Още от миналия вторник пуснахме предупреждения за риск от лавини. Беше ясно, че се очаква влошаване на обстановката. В четвъртък се зародиха тези условия, а в петък положението вече беше много лошо. В деня на инцидента с момчето аз не бях на Банско, а на Мальовица, където също беше опасно. Заедно с екип основахме Българската лавинна асоциация, в която да съобщаваме какво е положението, но тя все още е много млада.

- Лавините ли са най-фатални в планината в зимни условия?

- Да, те са най-голямата опасност. Има различни видове, които зависят от това как се наслагва снегът.

Ветровете формират т.нар. снежна дъска

Навяванията наслагват по-плътен сняг и от него стартира лавина, която е на блокове, но терминът е снежна дъска. Проблемът е, че тя може да се активира, без да има моментен снеговалеж, но хората не знаят, че това е така, и могат да попаднат в опасен терен. Именно затова се случват инцидентите. Вятърът навява неравномерно. Ако на едно място някаква част е издухана почти до лед, 10 м по-нататък може да има място с вдлъбнат релеф. Там ще се е натрупал сняг и може да се образува лавина. Тоест има зони, които изобщо не са опасни и могат да подлъжат скиорите.

Статистически обаче по-сериозен риск за хората имат други фактори. Масово туристите тръгват неподготвени, без котки, без екипировка. Подхлъзват се, падат, измръзват. Тази година имахме няколко такива случаи.

- Има ли нещо, с което да се предпазим от лавините?

- Има средства, които могат да повишат шанса за спасяване. Това е екипировката за спасителни действия в случай на инцидент. Всеки трябва да има т.нар. лавинен комплект, който включва: лавинен уред, лавинна сонда и лопата. Ако човек носи такъв уред и е попаднал в лавина, неговите приятели биха могли да го намерят и изкопаят доста бързо.

При лавинните инциденти много голям шанс има човек, намерен в рамките на 15-20 минути и ако се изкопае от снега. Измине ли това време обаче, шансовете драстично започват да намаляват, защото кислородът около пострадалия се изчерпва и той започва да се задушава. Именно това са тези златни 20 минути, в които трябва да бъде спасен, и то от хората, които са на терен. Не може да се чакат спасителните служби. В някои случаи може да дойдат за кратко време, но в други е физически трудно да реагират.

Затова ние се стремим да обучим хората да имат такава екипировка и да знаят как да я използват. Много по-важното е да знаят как да не попадат в лавини. Тоест да се научат да разпознават проблемните терени в снежни условия. Като се съберат всички фактори, да усетят кога и къде не трябва да ходят.

- Може ли да кажем кои са най-опасните планински региони у нас за любителите на зимните спортове?

- Наблюдението на лавини започва тепърва. Ние нямаме достатъчно добра статистика, за да може да кажем кое място е по-опасно от друго. По-скоро може да очертаем регионите извън пистите, които са най-рискови от гледна точка на лесен достъп на хора до тях. Това са зоните около курортите, но най-опасната е Банско, защото там

планината е стръмна,

снегът обикновено е много, а лифтовете изкарват хората много близо до лавиноопасните терени.

Например, докато работеше Витоша, имахме много сериозен такъв проблем, защото там единият лифт минава твърде близо до подобна зона и много хора навлизаха в нея. В момента той не функционира и положението е по-добро.

Опасно сега е до Рилските езера, защото теренът е такъв, че ако се отклониш от пистите, ще попаднеш в лавиноопасен регион. На Боровец

на Маркуджик 3 също има доста лавини,

а тези места са леснодостъпни от лифта и много хора го посещават.

Ако търсите проблемен релеф, Стара планина и Осогово имат такъв, Рила има страшни места, но те са далече от хората и е по-трудно там да се случи нещо.

- Какъв е съветът ви? Как да се пазим?

- Имайте предвид, че няма постоянна лавинна опасност навсякъде. Много е важно обаче хората, които навлизат в планините в този сезон, да си дадат сметка за рисковете. Отивайки на по-диви места, трябва да си много информиран.

Съветът ми е хората да се образоват,

да четат правилната литература и да гледат такива филмчета. Когато става дума за ски алпинизъм или за фрийрайд, трябва да отидат на курс за лавинна безопасност. Да имат пряк контакт с човек, който да им обясни нещата и да са с опитни хора около тях. Опитът се трупа, не се взема директно наведнъж.

През този сезон много хора излязоха извън пистите. Те може да са много добри със ските и сноуборда, но по стръмните терени не е така. Заради пандемията явно решиха да се разсеят. Отиват, купуват си екипировката, но нямат никаква подготовка.

Това е голям проблем

и не е само при нас. Същият процес се наблюдава и в Щатите, и в Европа. Трябва да се гледат и лавинните бюлетини. Най-важното според мен е да преценяваш нещата на момента и колкото и да си опитен, да си кажеш: "Стоп!".

*Интервю на Симона Димитрова