Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осем от тях са сексуално експлоатирани, други се привързали към насилниците си

До момента има само един задържан

Зад блясъка и лукса на градове като Сан Диего, Лос Анджелис и Сан Франциско се крие една ужасяваща тайна - трафикът на деца. Сутеньорите там отдавна са намерили правилните методи, с които да спечелят или изплашат непълнолетните и да ги принудят да правят каквото им кажат.

Според властите юношите се манипулират лесно с пари, храна, подаръци, хубава квартира и не на последно място - с наркотици. Тези, които смятат, че изброените екстри са недостатъчни, се подлагат на юмручно възпитание.

Така множество деца и тийнейджъри стават жертви на трафик на хора и сексуална експлоатация. За САЩ обаче такива случаи не са никакъв прецедент. Историята помни

стотици

американски педофили,

задържани от властите. Най-пресният пример е този на Джефри Епстайн - един от най-богатите и известни финансисти в Америка. От документите по неговото дело стана ясно, че той е насилвал сексуално и предлагал "подобна услуга" с най-малко 40 непълнолетни момичета на свои приятели. В обвинението се твърди, че жертвите на трафик на хора от негова страна може би са стотици. До осъждането на Епстайн така и не се стигна, тъй като той се самоуби в килията си, преди да чуе окончателно колко ще лежи зад решетките.

Въпреки това проблемът с трафика на деца в САЩ отново излезе на дневен ред преди броени дни, когато се проведе мегаакция на ФБР в Калифорния. По време на операцията, която беше кръстена "Изгубени ангели", федералното бюро успя да намери 33 изчезнали деца, които са били обявени за издирване или са в неизвестност през последните месеци.

Всички те - в района на Лос Анджелис

За "откриването, идентифицирането и спасяването на малките, особено на тези, които са били заподозрени в сексуална експлоатация или са били жертва на трафик", помагат десетки неправителствени организации.

Така от 11 януари досега са установени редица случаи на неправомерно задържане. В хода на разследването изскачат и ужасяващи подробности за съдбата на момичетата и момчетата, чиито имена се пазят стриктно от органите на реда.

За осем от тях бе категорично доказано, че са били сексуално експлоатирани. Според документите на службите две от децата са намерени на "пистата" - място, на което можеш да си платиш за ласки.

Някои дори са открити при насилниците си. За жалост, част от децата

доброволно

се съгласявали

и сами отивали при хората, които ги "държали". Според ФБР са доказани поне 6-7 такива случая. Това обаче съвсем не било прецедент, тъй като малките се привързвали към тях. Понякога ставало чрез заплахи или използване на сила, но в повечето пъти - чрез подаръци и добро отношение. Самите малчугани дори не осъзнавали, че са жертви, и не смятали, че са такива. По време на разпитите казвали, че не се чувстват зле и не се страхуват, а искат да се върнат при същите хора, защото там били спокойни, хранели ги и ги обичали. По думите им не били карани да правят "грешни неща", за които да изпитват вина.

За част от децата имало данни, че в миналото са били насилвани от собствените си родители. За други се оказало, че са се сблъсквали няколко пъти с властите преди тази среща.

Случвало се заради провинения, но поради липсата на пълнолетие нямали криминално досие и се разминавали само с предупреждение. Задържани са за грабежи или кражби по улиците.

Не липсвали и случаи на деца, които са отвлечени от родител, след като са му били отнети родителските права.

Малко след като мегаакцията стана достояние на медиите, ФБР разкри, че броят на делата за престъпления, свързани с трафик, както за пол, така и за труд, се е увеличил значително през последните няколко години. Така например през изминалата 2020 г. са започнати 664 разследвания за трафик на хора в цялата страна.

Арестуваните пък били 473 души

Това, което учуди всички, бе броят на арестуваните по операцията "Изгубени ангели". Засега белезниците са щракнали само на ръцете на един човек. За другите, които са потенциални подсъдими, тепърва ще се събират доказателства.

Относно адресите, на които са намирали малчуганите, от ФБР твърдят, че били локализирани на различни места, но в рамките на Лос Анджелис. От службите не обявяват дали има дете, което е открито във влошено здравословно състояние. По телата на някои от тях обаче ясно личали следи от удари.

Не се посочва и точната им възраст. Предполага се, че имало такива, които били близо до пълнолетието.