Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експерти: Предложението без “той” и “тя” в американския

Конгрес е политическо, а не научнообосновано

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви, че е номинирал за заместник-министър на здравеопазването Рейчъл Ливайн - транссексуален експерт по педиатрия и психиатрия, съобщава NBC News.

"Със стабилното си лидерство и безценната си експертиза д-р Рейчъл Ливайн ще допринесе хората да преминат през тази пандемия - без значение от раса, религия, сексуална ориентация, пол или увреждания - и ще покрие здравните нужди, от които нашата страна се нуждае в този критичен период и отвъд него - съобщи Байдън в официално изявление. -Тя представлява исторически и висококвалифициран избор, който ще помогне в прилагането на здравните мерки на нашата администрацията".

През 2015 г. "тя" е

била “велик маршал” на прайда във Филаделфия,

като на събитието е подкрепена лично от губернатора на Пенсилвания Том Улф. Името на Ливайн нашумя особено през миналата година във връзка с активната работа за справяне с пандемията от коронавируса в щата. При това не липсваха и скандали. В един от тях се замеси известен репортер от най-голямото радио в Питсбърг, който неволно в няколко от въпросите към Ливайн добави и обръщението "сър". Куриозният случай видимо нервира Рейчъл, която му направи забележка, като уточни, че е жена и подобно обръщение я обижда.

Номинацията за отговорния пост на транссексуалната педиатърка съвпадна с разкриването на подробности за внесения още в началото на годината доклад от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. В него известната защитничка на правата на ЛГБТ регламентира думи като

“той”, “тя”, “баща” и “майка” да спрат да се използват

в 117-ия Конгрес, съобщават Ройтерс и "Вашингтон поуст". Ако бъде приет новият правилник специална комисия "ще разглежда неравенствата въз основа на раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, религия, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, увреждания, възраст и национален произход", се казва в доклада.

"Параграф 8 от правило XXIII трябва да премахне баща, майка, син, дъщеря, брат, сестра, чичо, леля, братовчед, братовчедка, племенник, племенница, съпруг, съпруга, тъст, тъща , свекърва, зет, снаха, втори баща, мащеха, доведен син, доведена дъщеря, полубрат, полусестра, внук и внучка и ги замени с родител, дете, sibling вместо брат и сестра, съпруг, родители на съпруга, дете на съпруга и т.н", се казва в резолюцията.

Така по новите изисквания фразата "той/тя подава заявление за оставка" ще се замени с "оттегля се".

Изразът "той/тя се въздържа" ще бъде заменен с "този член, делегат, постоянен представител се въздържа". Думата "председател" (chairman) в новата директива ще бъде заменена с chairperson. Председателят на камарата Нанси Пелоси и председателят на комисията по нормите Джеймс Макгавърн заявиха, че този ход ще направи Конгреса "най-приобщаващия в историята".

В същото време неутрализирането на пола беше обект на много подигравки и в медиите зад океана.

“Конгресът наистина е докоснал пулса на Америка”,

гласи коментарът в Тwitter на консервативния Daily Caller. Бившият прессекретар на Белия дом Шон Спайсър пък заяви, че описанието на Нанси Пелоси в Тwitter е в нарушение на правилата, тъй като там тя се описва като майка и баба във визитката си.

"Това е върхът на лицемерието за хората, които твърдят, че са защитници на правата на жените. Те де факто отричат биологичното съществуване на жените", каза бившата конгресменка на Хавай Тулси Габард.

Логично и у нас новината, че подобно назначение е възможно в САЩ, които

обичайно са по-консервативни

от европейците по отношение на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, също предизвика бурни реакции в социалните мрежи.

Изостреното чувство за

полова идентичност на българитe

също е силно провокирано от тези новини. Като започнем още от времето, когато мъжеложецът Никифор I Геник със своята свита от облечени в женски дрехи сановници опожарява Плиска и нарежда на войниците си да смазват главите на малки българчета , та стигнем до Истанбулската конвенция, нашата народопсихология някак не може да приеме хора с пол, различен от естествения, да заемат възлови постове в обществото.

"Пълен разпад на цивилизацията...", "То е ясно, че "демократичната" партия бута света натам", гласят някои от коментарите във фейсбук. И още: "Щом това е изтъкната експертка по педиатрия и психиатрия, става ясно накъде духа вятърът в САЩ. Този символичен избор явно е, за да потвърди и обясни наскоро възприетите обръщения, няма Той и Тя, вече на мода е То!"

Нещо повече, изследователите на проблемите около половата идентичност у нас също не гледат с добро око на тези "модерни" концепции в развитите страни. Според тях

в случая става дума за политика,

а не за някакви научни постановки.

"Тази тенденция към политизиране на всички проблеми, свързани с половата идентичност, а и със сексуалната ориентация, разкрива недвусмислено политическия характер на джендър теорията за пола като върхова изява на една радикална либерална идеология - коментира д-р Бисера Колева, преподавател по философия пред "168 часа". - Съвсем неслучайно нейните адепти се стремят на всяка цена да й осигурят статут на политическа платформа, при това – защитена със съответните нормативни актове, един от които е Истанбулската конвенция. И съвсем неслучайно всеки

опит за етическа критика

и неприемане на този документ беше дискредитиран и маргинализиран дори когато зад него стояха – както у нас – традиционни публични и морални авторитети като Българската православна църква и организациите на почти всички вероизповедания в страната с изключение на Централния израилтянски духовен съвет."

В тази връзка д-р Колева обръща внимание и на спорната дефиниция на понятието "джендър", въведено от скандално известния американски сексолог Джон Мъни в негова статия в British Journal of Medical Sexology от 1955 г.

"В днешно време "джендър" нахлува агресивно в територията на секса и си е извоювало недосегаемото право да описва едно невероятно

многообразие от полови идентичности

и трансформации, полови роли, социални значения на пола – накратко, всичко, което може да ни дойде наум при наличните крайно релативни и конвенционални употреби на това понятие - казваоще университетският преподавател. - В стремежа си да наложи разбиране за пола отвъд бинарната сексуалност джендър концепцията изпада и в куриозни вътрешни противоречия, което ясно показва нейната ненаучност."

Неотдавна общественото мнение в България беше направо шокирано от анкета, дадена на подрастващите, в която се предвиждат

повече от два отговора за пол

Поредният скандал по темата беше допълнително подгрян и от появила се малко по-рано новина от Франция, където предложиха поправка в закон, с която понятия като "майка" и "баща" отпадат и се заместват с "родител 1" и "родител 2".

В същото време в Западна Европа отдавна никой не се учудва на политиците с нестандартна ориентация. Още преди 11 години, на 1 февруари 2009 г. тогавашната исландска министър-председателка Йохана Сигурдардотир се ожени за дългогодишната си партньорка - писателката Йонина Леосдотир, с което стана първият в света правителствен лидер с официален еднополов брак, след развода с мъжа си през 1987 г., от когото има двама синове.

През 2010 г. нейното правителство постави извън закона стриптийз клубовете - първата подобна забрана в западна демократична държава.

Друг често даван пример е с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който се появява на официални места със законния си партньор Готие Дестен, или с "пробива" в английската кралска фамилия, в която през септември 2018 г. братовчедът на Елизабет II лорд Айвар Маунтбатън подписа с партньора си Джеймс Койл.

Преди две години малко изненадващо се оказа, че православните ни съседи, които дори не са членове на Европейския съюз, също "ни водят" в това отношение. Тогава сръбският премиер Ана Бърнабич се сдоби с дете от партньорката си Милица Джурич. Момченцето на Бърнабич, която е между стоте най-влиятелни жени в света в класацията на "Форбс", е наречено Игор и се появи на бял свят след

процедура за изкуствено оплождане

Истината е, че и монотеистичните религии, и християнството, и ислямът строго отхвърлят всякаква толерантност към отклонилите се от половата си идентичност. В Библията недвусмислено са заклеймени като противоестествени връзките между хора от един и същ пол.

През октомври 2018 г. не къде да е, а в САЩ на практика стартира борба с налагането на джендър идеологията, като самият президент Доналд Тръмп заяви, че ще я оглави. В плановете на администрацията му влизаше "стесняване на прекомерно разрасналото се определение за пол до неговото биологично определение". Според Тръмп това е реакция на политиката на предишния президент Барак Обама, който взе серия от решения, променящи правната концепция за пола. Тези промени бяха внедрени в редица от федералните програми, включително в образованието и здравеопазването, като обявиха пола за нещо, зависещо преди всичко от избора на индивида, а не определяно при раждането. В момента има

около 1,4 млн. американци,

които са избрали да се обявят - със или без хирургическа намеса - за принадлежащи към пол, различен от този, с който са родени. По този повод е добре да се припомни, че първоначално и наложената от американския президент Доналд Тръмп забрана транссексуални да служат в армията беше посрещната с протести. Мярката освен недоволство причини и известно объркване както в самата администрация на Белия дом, така и сред военните. Но на 22 януари 2019 г. Върховният съд на САЩ позволи да влязат в сила ограниченията на Доналд Тръмп за служенето на транссексуални в армията на страната.