Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън СНИМКА: РОЙТЕРС
Джо Байдън СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият президент на САЩ Джо Байдън отмени политики на предшественика си Доналд Тръмп, които забраниха финансирането на хуманитарни организации, даващи информация за аборти.

Това е много добра новина, каза Ивелин Опондо, директор за Африка в Центъра за репродуктивни права.

Надявам се, че това ще позволи на много клиники да се отворят отново в Африка и да спасят живота на хиляди жени, каза тя пред фондацията Thomson Reuters.

Това ще освободи почти 9 млрд. долара, блокирани сега под глобалната забрана за финансиране на организации, предоставящи услуги или консултации за аборти. Това спря финансирането на множество организации, от което са пострадали особено жените в селските райони.

Има починали, които не са имали достъп до здравни институции, тъй като не са имали достъп до съоръжения. Те са умрели поради усложнения при бременност и раждане, както и усложнения от опасни аборти.

Стартирана  по време на управлението на Рейгън, политиката по традиция се налага от републиканските президенти и се отменя от демократичните президенти. Тръмп обаче значително разшири забраната.

Антъни Фаучи, главен медицински съветник на Байдън, заяви в четвъртък пред Световната здравна организация (СЗО), че президентът ще отмени правилото през следващите дни като част от "ангажимента на новата администрация да защитава здравето на жените и да подобри равенството между половете".