Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЗО забрани на президента им да рекламира билката, но сега организацията бе принудена да признае гафа си

Cпециалисти от САЩ и Германия потвърдиха това, което президентът на Мадагаскар говореше от самото начало - че билката сладък пелин успешно предотвратява репликирането на вируса в организма.

Тези дни Колумбийският университет в Ню Йорк, Университетът във Вашингтон и Политехническият институт в Уорчестър доказаха, че горещият воден екстракт от листа на пелин има

силна антивирусна активност срещу SARS-CoV-2

Изследователите са тествали ефекта на седем сорта и всички те са показали изявено действие срещу репликацията, въпреки че една от пробите се съхранява от 2008 г. Според учените това предполага, че активното вещество присъства във всички сортове пелин и се запазва стабилно дори при продължително сухо съхранение и стайна температура.

“Резултатите показват, че активната съставка в екстрактите вероятно не е артемизинин, а някоя друга. Възможно е това да е комбинация от съставки, които действат синергично, за да блокират вирусната инфекция след проникване - заяви ръководителят на изследването Памела Уедърс от Департамента по биология и биотехнологии към Политехническия институт в Уорчестър. - Това е първият доклад за ефикасността на екстракти от пелин с гореща вода срещу SARS-CoV-2. По-нататъшни анализи ще определят дали растението ще може да се използва за създаване на лекарство за лечение на COVID-19.”

Авторите на проучването се надяват, че ако последващите клинични изпитвания са успешни, капсулираният прах от изсушени листа на пелин да се превърне в евтино и безопасно лечение.

Паралелно с тези експерименти учени от Института “Макс Планк” в Потсдам и химикът Кери Гилмор стигнаха до извода, че сладкият пелин е най-ефективен срещу вируса, когато се използва под формата на тинктура с абсолютен етанол или дестилирана вода. Тази антивирусна активност на екстракта се увеличава още повече, ако към него се добави и кафе, казва професорът по вирусология в Свободния университет в Берлин Клаус Остерридер.

Всъщност научната общност сега само констатира това, за което президентът на Мадагаскар Анри Раджоелина говори от самото начало на пандемията. Той обяви, че те

контролират заразата

с препарат на базата на сладкия пелин.

От СЗО моментално реагираха с изявление, че не съветват никого да експериментира, но сега бяха принудени да се самоопровергаят. Факт е, че Мадагаскар е сред страните с най-малко смъртни случаи - едва 534.

Разбира се, те не са открили нещо изключително, билката е част от традиционната китайска медицина с изявено антивирусно действие.