Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лабораторен експеримент доказа - шипът не може да се закачи за рецепторите на клетката

Докато държавите се борят с предизвикателствата пред масовото ваксиниране, учените продължават да търсят различни препарати, чрез които да спрат репликацията на коронавируса в организма.

През последните дни руски изследователи успяха да докажат, че отровата на пепелянката спира напълно развитието на COVID-19.

Екипът на Юрий Уткин от Института по биоорганична химия към Руската академия на науките констатира, че в обвивката на SARS-CoV-2 присъства набор от мастни молекули, подобни на онези части от клетъчната мембрана, които

атакуват молекулите

на фосфолипазите A2

- един от ключовите ферменти в отровата на пепелянките и много други змии.

Затова руските учени решили да експериментират и успели да защитят живи човешки клетки от заразяване с коронавируса, използвайки ферменти от семейството на фосфолипазите.

“Доказахме, че някои форми от фосфолипазата А2, извлечени от отровата на няколко вида змии, могат да предотвратят проникването в клетките - обясни Юрий Уткин. - Резултатите от нашите експерименти установиха, че змийските отрови, особено в техните димерни форми, могат да се използват за лекарства, атакуващи обвивката на коронавируса.”

Опитите потвърдили, че всички форми на змийската отрова в една или друга степен

потискали размножаването

на коронавируса

в живите клетки. Но само две разновидности на фосфолипазата, състоящи се от две звена, показали най-висока ефективност.

Най-успешна в това отношение се оказала отровата на пепелянката на Николски, която обитава териториите на Югозападна Русия, Украйна и Румъния. Нейните ферменти не само ограничавали разпространението на коронавируса, но успешно спирали шипа на SARS-CoV-2 да се съедини с рецепторите на клетките.

Руските учени ще проведат още опити, като целта е да подготвят лекарство, което да блокира COVID напълно.