Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Операциите са реализирани под наблюдението на прокуратурата

Киберполицаите са установили на компютрите им огромни колекции от видео файлове и изображения, съдържащи сексуални извращения с деца на възраст до 12 години

Специализираните полицейски операции за противодействие на онлайн сексуална експлоатация на деца са проведени през изминалата седмица, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Действията са осъществени на територията на София и Пловдив от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП-МВР, съвместно с прокурори от Районна прокуратура Пловдив и Софийска районна прокуратура. Извършени са арести на двама мъже, които според събраните до момента данни са съхранявали и споделяли в интернет пространството материали, съдържащи сцени на сексуално насилие на деца. В хода на операциите са претърсени обитаваните от задържаните адреси. Киберполицаите са установили на компютрите им огромни колекции от видео файлове и изображения, съдържащи сексуални извращения с деца на възраст до 12 години.

По случаите са образувани досъдебни производства и работата по тях продължава.

Служителите на отдел „Киберпрестъпност“ отбелязват, че от началото на извънредното положение през месец май 2020 г. зачестяват опитите на педофили за контакт с непълнолетни и малолетни. Именно затова експертите апелират родителите да се отнасят с особено внимание и да бъдат бдителни докато децата им ползват социалните мрежи и сърфират в интернет.