Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ексдепутатът Тома Томов за застреляното си внуче: Трябва да стане ясно какво точно се е случило

Изстрелът се чул от къщата на Митко Бирата, в която момчето играело с приятеля си

"Ние сме европейска държава. Имаме правова система, която трябва да въведе законност и ред. Сега трябва да стане ясно какво точно се е случило. Не можем да намерим обяснение на станалото се."

Това коментира бившият депутат от БСП и лидер на партия "Рома" Тома Томов, който е дядо на намереното застреляно 8-годишно момче в Мездра. Трупът на детето бе открит от жена на 8 януари около 17 ч. на ул. “Сливница”. Първоначално близките му се съмняваха, че то е станало жертва на нападение от куче. След това имаха подозрения, че всичко е в резултат на инцидент с пиратки.

В мездренската болница научават, че то няма никакви жизнени функции и е починало поне половин час преди да бъде oткрито на улицата.

Разследващи се впускат в установяване на истината, която ще бъде повече от шокираща. Те са категорични, че момчето има прострелна рана във врата, а събраните доказателства ще ги изпратят директно до дома на един от съседите на семейство Томови - Димитър Й., известен в Мездра като Митко Бирата.

Именно неговата къща било последното място, в което бил малкият Тома, преди да се случи най-лошото. Там той си играел със сина на Бирата, с когото били съученици и приятели.

В квартала често виждали двете деца заедно. Така било и във фаталния ден, когато от къщата на Димитър се чул силен гръм. Дори съседите били стресирани, но пред властите не успели да го опишат точно. Според някои бил като на пиратка, според други - като изстрел с оръжие.

От полицията първоначално съобщават, че детето е загинало по време на игра с пиратки. След аутопсията на Тома се оказва, че той е издъхнал, след като е бил прострелян с ловна пушка. За приятеля му не било проблем да се сдобие с такава, защото баща му държал в дома им впечатляващ арсенал за лов. При огледа разследващите открили пушки, полуавтомат, нарезна карабина, кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка имало и няколко кутии с патрони.

В момента основната версия по случая е, че момчето е било убито по невнимание от своя приятел. Според близките на загиналото дете притеснително е, че то е намерено по слипове и без маратонки. Пред медии дядото на Тома обясни, че властите тепърва трябва да изчистват фактологията. Той твърди, че семейството няма как да бъде сигурно дали наистина двамата малчугани са били сами по време на изстрела. Научил от свои познати, че Бирата бил бракониер и ходел да ловува редовно. Затова били и всичките оръжия в дома му. Съвпадение обаче било това, че приблизително в същия час, в който е простреляно внучето му, Бирата имал традиция да смазва оръжията си. По думите му мъжът имал множество самоделки, които били изключително опасни.

Ексдепутатът е убеден и че е имало сериозен опит за прикриване на престъплението.

"Участвала е цялата фамилия - твърди той. - Да приемем, че Тома и другото дете са играели на някаква игра и по време на нея се случва най-страшното - едното прострелва другото по невнимание с оръжието. Тук си задаваме въпроса не е ли най-логично веднага след като става това, възрастните хора там да реагират, като окажат първа помощ или се обадят на медицински лица, които да дойдат мигновено на мястото?"